0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

1. květen je čas lásky a růžového vína!

1. květen je čas lásky a růžového vína!
sdílet:
Polibek pod rozkvetlou třešní je otázka okamžiku, svátek růžových vín ale potrvá celý den. Slavit se bude letos poprvé, historicky první ročník Svátku růžových vín proběhne pod záštitou Vinařského fondu na Pražském hradě v Richterově vile a přilehlých Svatováclavských vinicích, kde budete mít možnost ochutnávat růžová vína od moravských a českých vinařů.

Na místě si zakoupíte skleničku, která bude představovat vstupné. Cena skleničky činí 100 korun a umožní neomezenou konzumaci prezentovaných růžových vín. Všechna degustovaná vína bude možné také zakoupit domů. Svátek růžových vín začíná v deset hodin ráno a končí v šest hodin večer.

„Svátek růžových vín odstartuje mohutnou kampaň Léto s růžovými víny, která má oblíbený nápoj ještě více zpopularizovat. Důvod je jednoduchý. Právě Česko má ideální podmínky pro výrobu růžového vína a v budoucnu se může stát jeho velmocí,“ vysvětluje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Ochutnávky i vzdělání

Během akce proběhnou nejrůznější doprovodné soutěže a také zde budou představeny nejvhodnější pokrmy, které je možné kombinovat s růžovým vínem. To se totiž hodí k celé plejádě jídel – od grilovaných ryb a kuřecího masa až po saláty či těstoviny.

Kampaň Léto s růžovými víny by měla ukázat, že naše růžová vína patří ke světové špičce. A současně by měla konzumenty dále vzdělávat. Spousta lidí si totiž stále myslí, že se růžové víno vyrábí smícháním bílého vína s červeným. To je však omyl. Růžové víno nejčastěji vzniká krátkou macerací modrých hroznů (nebo bez macerace) a představuje samostatnou skupinu vín.

Růžové víno: to nejlepší osvěžení na léto

Popularita růžového vína prudce stoupá. Ve Francii dokonce poprvé v historii překonalo růžové víno svou bílou konkurenci a posunulo se na druhé místo za tradičně preferované červené. U nás poptávka po růžových vínech roste každým rokem. Zatímco v roce 2003 vyrobili tuzemští vinaři jen 11 tisíc litrů růžového vína, v roce 2007 vzrostla jeho produkce již na 575 tisíc litrů. Růžové víno dnes vyrábí zhruba 75 procent tuzemských vinařů.

Dobře vychlazené růžové víno je ideálním nápojem především pro teplé jarní a letní večery. Dobře se pije jako aperitiv, patří mu také nálepka víno přátelství a lásky. Rosé je vhodné také k přípravě míchaných nápojů. Tím nejjednodušším je rosé jako drink. Čerstvé jahody se nakrájejí na drobné kousky, promíchají s drceným ledem a naplní do 2/3 skleničky. To se zalije růžovým vínem a ozdobí mátovým lístkem. A pohodový romantický koktejl je připraven.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit