0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 snadné kroky, jak správně skladovat víno

víno - láhve
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Archivace vín je praktická záležitost – při jakékoli příležitosti budete mít po ruce lahev dobrého vína. Skladování se ale neobejde bez pravidel. Bez nich by se totiž mohlo klidně stát, že svým přátelům otevřete zkažené víno.

 

1. Výběr vína

Ne každé víno je vhodné k archivaci. Obecně platí, že levnější vína nelze skladovat hlavně proto, že mají nekvalitní korkový uzávěr. „Vybírejte vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem,“ radí Filip Jantač z Global Wines. Na doporučení se neváhejte zeptat svého oblíbeného prodejce vína. Zajímat by vás také mělo, zda je víno správně ošetřené a uzavřené kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.

2. Kde skladovat

Ideálním místem ke skladování je sklep se stálou teplotou mezi 9 a 11°C a 65% vlhkostí vzduchu. Tu zjistíte pomocí vlhkoměru, jehož cena se většinou pohybuje mezi 600–700 Kč. Jednoduché vlhkoměry ale seženete i za 150 Kč. Dobrý výběr najdete třeba v e-shopu zde. Nezapomínejte ani na temnotu, tu vína vyžadují.

Pokud nemáte k dispozici vlastní sklep, musíte zainvestovat do chladicí vinotéky s nastavitelnou teplotou (mezi ideální teplotou pro červená, bílá a šumivá vína je rozdíl). Pokud váháte, jakou koupit, poraďte se s odborníkem z prodejny elektroniky ve vašem městě.

nalévání vína
 
3. Správná teplota

„Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení,“ varuje Filip Jantač z Global Wines. Šumivá vína a sekty doporučujeme uchovávat v teplotě od 6 do 9°C, bílá vína mezi 9 a 12°C, lehká červená vína od 10 do 12°C a těžší červená vína od 12 do 16°C. Červená vína s vysokým taninem skladujte od 18 do 20°C. Likérová vína a sherry uchovávejte mezi 13 a 15°C. 

Dobrá rada na konec

Uskladněné lahve nechávejte ve vodorovné poloze. Tím zajístíte, aby korek zůstal stále vlhký a do vína se nedostal vzduch, který by ho znehodnotil. Pokud se budete držet našich rad, takto archivovaná vína vydrží až několik desítek let. Na zdraví!

Související články

Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Autor: nikita.rybova

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit