0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Biopotraviny zdražují

zelenina v košíku
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

O biopotraviny je v posledních letech velký zájem. Nejenže většinou lépe chutnají, ale jsou i zdravější. Podle Ministerstva zemědělství nejvíce kupujeme mléčné biovýrobky, pečivo, ovoce a právě zeleninu. Stejně jako roste náš zájem, roste i počet výrobců.

Bohužel totéž platí i o ceně. Namísto aby ceny biopotravin klesaly a přibližovaly se tak cenám za běžné potraviny, platíme za ně více. Rozdíl mezi cenou biopotravin a tradičně vyráběných potravin se od loňského května do října zvětšil o celých 15 procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který provedla v pražských prodejnách organizace PRO-BIO LIGA.

Zatímco v květnu 2008 byly biopotraviny o 95 procent dražší než běžné, v říjnu činil rozdíl mezi jejich cenami 110 procent. Nejvíce to odnesla kuřata a zelenina. Cena biokuřete byla více než pětinásobná, za zeleninu jsme platili o více než 300 procent více.

Nemusíte se ale chytat za hlavu, průzkum totiž ukázal, že ne všechny biopotraviny jsou drahé. Například ekologicky produkovaná rýže, kakao, káva či mleté maso se vám často vyplatí nejen po zdravotní a chuťové stránce, ale i po té finanční. V několika případech totiž byly levnější než stejný, konvenčně vyráběný produkt.

Nabídka zboží se podle průzkumu příliš nezměnila. Nejsnáze dostupnými biopotravinami jsou jogurty, třtinový cukr, rýže, kečup či hladká mouka. Nejširší sortiment najdete ve specializované prodejně Biotop. Seženete zde 98 ze 100 nejčastěji nakupovaných potravin (dle ČSÚ). Z obchodních řetězců měla podle výzkumu nejširší nabídku biopotravin Hypernova se 45 ze 100 položek, hed za ní se umístilo Tesco se 44 položkami a na třetím místě skončil Interspar se 42 položkami.

Bio ano, ale ne z dovozu!

Nejvíce českých výrobků v biokvalitě nabídly řetězce Billa a Kaufland, a to 50 procent; naopak řetězec dm drogerie prodával pouze zahraniční biopotraviny. Průzkum tak potvrdil tvrzení odborníků, že nadpoloviční většina biopotravin na českém trhu je stále zahraniční výroby. „Nejsme spokojeni s tím, že více než polovina biopotravin na našem trhu je z dovozu, je proto potřeba soustředit se na propagaci českých biovýrobků, především pak na podporu regionálních výrobců,“ prohlásil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Počet registrovaných výrobců biopotravin se zvýšil z 253 na konci roku 2007 na 410 v říjnu 2008, tedy o 62 procent. Zvýšil se i počet ekologicky hospodařících podniků, na konci října 2008 jich bylo 1802, dohromady hospodaří na 338 722 hektarech, což představuje téměř osm procent z celkové výměry zemědělské půdy.

Obrat trhu s biopotravinami by se podle údajů z loňské ročenky agentury Green marketing měl do tří let zvýšit pětinásobně a v roce 2010 za ně Češi podle odhadů utratí 6,5 miliardy korun. Spotřeba biopotravin v Česku tak během následujících let poroste o 70 procent ročně. Podle údajů MZe biopotraviny v současné době kupuje 39 procent spotřebitelů, z toho 14 procent pravidelně, tedy alespoň jednou týdně.

Související články

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy
  • Zajímavosti

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Hádanku se pokusily rozluštit redaktorky Darina Sieglová a Katka Švejdová. Radí servírovat místo kopce obligátních brambor nápadité zeleninové přílohy. Rybu doplňte hráškovým pyré, zapečte krémový pórek se strouhankou, ke kuřecímu masu...
Jak na to: Začátečníkův průvodce kvašením zeleniny
  • Poradna

Jak na to: Začátečníkův průvodce kvašením zeleniny

Fermentace neboli kvašení je snadný způsob, jak z čerstvou zeleninu přeměnit na pikantní křupavou dobrotu plnou zdraví. Kvasit nemusíte jenom zelí, bakterie mléčného kvašení se postarají i jakoukoli zeleninu.  Zjistěte, co potřebujete...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit