Navarin, dušené maso v zelenině

Navarin, dušené maso v zelenině

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 186 g
Cukr 193 g
Tuky 190 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vydatné jídlo francouzského venkova se většinou připravuje z jehněčího, ale stejně dobře se hodí i telecí nebo hovězí. Maso se opéká dvakrát, takže je nádherně šťavnaté!

Suroviny

jehněčí maso 1.25 kg
12 plátků, lze nahradit hovězím nebo telecí kýtou
rostlinný olej 2 PL
brambory 350 g
nové, oškrábané, větší rozpůlené podélně
pórek 2 ks
oloupané,nakrájené
mrkev 3 ks
oloupané, rozpůlené podélně i příčně
6 ks
tuřín malé, lze nahradit kedlubnou, na silná kolečka
vývar 250 ml
mouka pšeničná hladká 4 ČL
víno bílé 100 ml
suché
jarní cibulka 12 ks
včetně nati
petrželka snítek
hladkolistá
tymián snítka
smetana 2 PL
citronová kůra
z půlky citronu
citronová štáva
z půlky citronu
1. Ve velkém kastrolu na lžíci roze­hřátého oleje opečte plátky masa.
 
2. Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou. Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.

3. Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso. Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.

4. Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.

5. Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit