0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Navarin, dušené maso v zelenině

navarin
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Navarin, dušené maso v zelenině

3.7/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 193 g
Tuky 190 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo francouzského venkova se většinou připravuje z jehněčího, ale stejně dobře se hodí i telecí nebo hovězí. Maso se opéká dvakrát, takže je nádherně šťavnaté!

Suroviny

jehněčí maso 1,25 kg
12 plátků, lze nahradit hovězím nebo telecí kýtou
rostlinný olej 2 PL
nové, oškrábané, větší rozpůlené podélně
pórek 2 ks
oloupané,nakrájené
mrkev 3 ks
oloupané, rozpůlené podélně i příčně
6 ks
tuřín malé, lze nahradit kedlubnou, na silná kolečka
vývar 250 ml
mouka pšeničná hladká 4 ČL
suché
jarní cibulka 12 ks
včetně nati
petrželka snítek
hladkolistá
tymián snítka
citronová kůra
z půlky citronu
citronová šťáva
z půlky citronu

Postup

1

Ve velkém kastrolu na lžíci roze­hřátého oleje opečte plátky masa.

2

Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou.

3

Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.

4

Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso.

5

Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.

6

Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.

7

Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...