Navarin, dušené maso v zelenině

Navarin, dušené maso v zelenině

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 193 g
Tuky 190 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo francouzského venkova se většinou připravuje z jehněčího, ale stejně dobře se hodí i telecí nebo hovězí. Maso se opéká dvakrát, takže je nádherně šťavnaté!

Suroviny

jehněčí maso 1.25 kg
12 plátků, lze nahradit hovězím nebo telecí kýtou
rostlinný olej 2 PL
brambory 350 g
nové, oškrábané, větší rozpůlené podélně
pórek 2 ks
oloupané,nakrájené
mrkev 3 ks
oloupané, rozpůlené podélně i příčně
6 ks
tuřín malé, lze nahradit kedlubnou, na silná kolečka
vývar 250 ml
mouka pšeničná hladká 4 ČL
víno bílé 100 ml
suché
jarní cibulka 12 ks
včetně nati
petrželka snítek
hladkolistá
tymián snítka
smetana 2 PL
citronová kůra
z půlky citronu
citronová štáva
z půlky citronu
1. Ve velkém kastrolu na lžíci roze­hřátého oleje opečte plátky masa.
 
2. Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou. Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.

3. Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso. Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.

4. Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.

5. Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit