0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Navarin, dušené maso v zelenině

navarin
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Navarin, dušené maso v zelenině

3.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 193 g
Tuky 190 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné jídlo francouzského venkova se většinou připravuje z jehněčího, ale stejně dobře se hodí i telecí nebo hovězí. Maso se opéká dvakrát, takže je nádherně šťavnaté!

Suroviny

jehněčí maso 1.25 kg
12 plátků, lze nahradit hovězím nebo telecí kýtou
rostlinný olej 2 PL
brambory 350 g
nové, oškrábané, větší rozpůlené podélně
pórek 2 ks
oloupané,nakrájené
mrkev 3 ks
oloupané, rozpůlené podélně i příčně
6 ks
tuřín malé, lze nahradit kedlubnou, na silná kolečka
vývar 250 ml
mouka pšeničná hladká 4 ČL
víno bílé 100 ml
suché
jarní cibulka 12 ks
včetně nati
petrželka snítek
hladkolistá
tymián snítka
smetana 2 PL
citronová kůra
z půlky citronu
citronová štáva
z půlky citronu

Postup

1

Ve velkém kastrolu na lžíci roze­hřátého oleje opečte plátky masa.

2

Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou.

3

Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.

4

Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso.

5

Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.

6

Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.

7

Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit