0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy
sdílet:
Čtenářka Klára Řeháčková by si přála, aby její rodina jedla víc zeleniny, a tak chce na jídelníček zařadit zeleninové přílohy. Jak to však udělat a co vařit, aby změna nebyla strávníkům proti srsti?

Hádanku se pokusily rozluštit redaktorky Darina Sieglová a Katka Švejdová. Radí servírovat místo kopce obligátních brambor nápadité zeleninové přílohy. Rybu doplňte hráškovým pyré, zapečte krémový pórek se strouhankou, ke kuřecímu masu opečte mladé cuketky s česnekem nebo vyzkoušejte gratinovaný špenát či výraznou kořeněnou mrkev, která ideálně doplní krůtí maso.

Zeptejte se…

„Mám doma dvě v jídle vybíravé děti a manžela, který miluje maso. Ráda bych kopce obligátních brambor občas nahradila zeleninou. Potřebovala bych ale dodat zajímavé recepty a odvahu,“ říká četnářka Apetitu Klára Řeháčková.

…redakce Apetitu najde odpověď

Nejde o to, zanevřít na brambory, ale dostat obligátní přílohy do rovnováhy se zeleninou. „Optimální je uplatňovat takzvaný princip zdravého talíře, kdy třetinu zabírají bílkoviny, což je maso, ryby, tofu apod., další třetinu tvoří sacharidy – třeba brambory, rýže nebo těstoviny –, a poslední třetina má patřit zelenině,“ říká Karolína Hlavatá, dietoložka z Endokrinologického ústavu v Praze.

Její slova potvrzuje i Hanka Michopulu, autorka Kuchařky Zpátky domů a maminka jedenáctiletých dvojčat: „Když jsem kdysi ve francouzské restauraci dostala drůbeží frikasé a k němu snopek fazolek, srdce artyčoku a jednu jedinou sólo bramboru, připadalo mi to nejdřív jako nedopatření a pak jako manýra. Dnes vařím stejně.“

A tak jsme Hanku požádali, aby nám s makeoverem jídelníčku naší čtenářky pomohla. „Děti a muži jsou v jídle silně konzervativní, takže na vstřebání tak zásadní změny jim nestačí týden,“ radí Hanka Michopulu. „Proto si dejte za cíl přidat do jídelníčku dvě až tři nové přílohy za rok. Opatrně zaveďte jednu a párkrát ji v průběhu měsíců zopakujte. Když první pokus dopadne dobře, teprve přidejte další krůček,“ dodává. Od jejích rad jsme se odrazili a vybavili Kláru novými recepty.


Recepty na chutné zeleninové přílohy vyšly v červnovém Apetitu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč