0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy
sdílet:
Čtenářka Klára Řeháčková by si přála, aby její rodina jedla víc zeleniny, a tak chce na jídelníček zařadit zeleninové přílohy. Jak to však udělat a co vařit, aby změna nebyla strávníkům proti srsti?

Hádanku se pokusily rozluštit redaktorky Darina Sieglová a Katka Švejdová. Radí servírovat místo kopce obligátních brambor nápadité zeleninové přílohy. Rybu doplňte hráškovým pyré, zapečte krémový pórek se strouhankou, ke kuřecímu masu opečte mladé cuketky s česnekem nebo vyzkoušejte gratinovaný špenát či výraznou kořeněnou mrkev, která ideálně doplní krůtí maso.

Zeptejte se…

„Mám doma dvě v jídle vybíravé děti a manžela, který miluje maso. Ráda bych kopce obligátních brambor občas nahradila zeleninou. Potřebovala bych ale dodat zajímavé recepty a odvahu,“ říká četnářka Apetitu Klára Řeháčková.

…redakce Apetitu najde odpověď

Nejde o to, zanevřít na brambory, ale dostat obligátní přílohy do rovnováhy se zeleninou. „Optimální je uplatňovat takzvaný princip zdravého talíře, kdy třetinu zabírají bílkoviny, což je maso, ryby, tofu apod., další třetinu tvoří sacharidy – třeba brambory, rýže nebo těstoviny –, a poslední třetina má patřit zelenině,“ říká Karolína Hlavatá, dietoložka z Endokrinologického ústavu v Praze.

Její slova potvrzuje i Hanka Michopulu, autorka Kuchařky Zpátky domů a maminka jedenáctiletých dvojčat: „Když jsem kdysi ve francouzské restauraci dostala drůbeží frikasé a k němu snopek fazolek, srdce artyčoku a jednu jedinou sólo bramboru, připadalo mi to nejdřív jako nedopatření a pak jako manýra. Dnes vařím stejně.“

A tak jsme Hanku požádali, aby nám s makeoverem jídelníčku naší čtenářky pomohla. „Děti a muži jsou v jídle silně konzervativní, takže na vstřebání tak zásadní změny jim nestačí týden,“ radí Hanka Michopulu. „Proto si dejte za cíl přidat do jídelníčku dvě až tři nové přílohy za rok. Opatrně zaveďte jednu a párkrát ji v průběhu měsíců zopakujte. Když první pokus dopadne dobře, teprve přidejte další krůček,“ dodává. Od jejích rad jsme se odrazili a vybavili Kláru novými recepty.


Recepty na chutné zeleninové přílohy vyšly v červnovém Apetitu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit