Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 303 g
Tuky 181 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvládne i začátečník. Vegetariáni jen vynechají šunku.

Suroviny

brambory 540 g
vařené nebo pečené
pórek 1 ks
velký, najemno
křenová pasta 3 PL
zakysaná smetana 7 PL
šunka 130 g
na drobné kousky - lze nahradit uzeným masem
sůl
pepř
listové těsto 500 g
mléko 1 PL
na potření těsta

1Brambory nakrájejte co nejúhledněji. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. V hrnci do vařící vody vsyp­te pórek a tři minuty povařte; pak slijte přes cedník a propláchněte studenou vodou. Ve velké míse promíchejte brambory, pórek, křenovou omáčku, zakysanou smetanu, šunku, tymián, opepřete a osolte.

2Rozválejte těsto
Těsto rozválené do tvaru obdélníka položte na plech. Po delší straně ponechte centimetrový okraj a po délce naneste náplň tak, aby dosahovala do poloviny plátu. Vnitřní okraje těsta potřete mlékem, volnou polovinu přeložte přes náplň a při krajích dobře přitiskněte – nejlépe plochou stranou vidličky. Na povrchu utvořte několik asi šesticentimetrových zářezů.

3Upečte závin
Zbylým mlékem potřete povrch těsta a závin pečte asi půl hodiny (dozlatova). Nechte ho několik minut odpočinout, pak závin nakrájejte na řezy a podávejte, nejlépe se zeleninovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit