Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 303 g
Tuky 181 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvládne i začátečník. Vegetariáni jen vynechají šunku.

Suroviny

brambory 540 g
vařené nebo pečené
pórek 1 ks
velký, najemno
křenová pasta 3 PL
zakysaná smetana 7 PL
šunka 130 g
na drobné kousky - lze nahradit uzeným masem
sůl
pepř
listové těsto 500 g
mléko 1 PL
na potření těsta

1Brambory nakrájejte co nejúhledněji. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. V hrnci do vařící vody vsyp­te pórek a tři minuty povařte; pak slijte přes cedník a propláchněte studenou vodou. Ve velké míse promíchejte brambory, pórek, křenovou omáčku, zakysanou smetanu, šunku, tymián, opepřete a osolte.

2Rozválejte těsto
Těsto rozválené do tvaru obdélníka položte na plech. Po delší straně ponechte centimetrový okraj a po délce naneste náplň tak, aby dosahovala do poloviny plátu. Vnitřní okraje těsta potřete mlékem, volnou polovinu přeložte přes náplň a při krajích dobře přitiskněte – nejlépe plochou stranou vidličky. Na povrchu utvořte několik asi šesticentimetrových zářezů.

3Upečte závin
Zbylým mlékem potřete povrch těsta a závin pečte asi půl hodiny (dozlatova). Nechte ho několik minut odpočinout, pak závin nakrájejte na řezy a podávejte, nejlépe se zeleninovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.1/05, str.10

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit