Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Darujte kurz vaření piva!

Darujte kurz vaření piva!
sdílet:

V dnešní době se nedávají jen dárky, ale i zážitky - ať už jde o obyčejnou lekci golfu, jízdu supersportovním autem nebo kulinářský kurz. Máte-li doma milovníka (nebo milovnici) piva, můžete mu darovat nejen sadu na výrobu domácího zlatavého moku, ale i lekci na jeho výrobu. Do té ho (nebo ji) zasvětí například v olomoucké restauraci Moritz (www.hostinec-moritz.com).

"Myšlenka organizovat kurzy vaření nás napadla při exkurzích, které děláme v pivovaru na požádání. Když jsme viděli, jak to lidi zajímá, řekli jsme si, že jim dáme možnost se s vařením seznámit do detailu," prozradil sládek Hostinského pivovaru Moritz Stanislav Nožka. Pivovar pořádá dva typy kurzů. První je obsáhlejší a je určen těm, kteří chtějí do pivovarnictví opravdu proniknout. Kromě praxe zahrnuje šestihodinovou teoretickou výuku v učebnách univerzity Palackého, s níš na kurzu spolupracuje v rámci projektu zájmového vzdělávání Pampaedie. Účastníci druhého kurzu vstřebávají teorii a historii pivovarnictví spolu s vůní piva - přímo nad káděmi, ve kterém se vaří.

Bez ochutnávky to nejde

Praktická část výuky trvá v pivovaru stejně dlouho, jako jeden var - celých 10 hodin. "Účastníkům vysvětlujeme jednotlivé kroky vaření, šikovnější se na nich sami podílejí, ostatní mi koukají pod ruce. Obvykle končíme po 23:00, pak účastníci dostanou povolení konzumovat pivo," usmál se Nožka. Doplnil, že v závěru lidé dostanou certifikát s titulem Pomocný Moritzův sládek.    

Desetihodinovým výukovým maratonem ale kurz zdaleka nekončí. Po měsíci, kdy dozraje várka piva, na jehož přípravě se účastníci kurzu podíleli, mají absolventi možnost své pivo ochutnat. Vypít ho mohou přímo v restauraci pivovaru, nebo si jej mohou nechat stočit do sudů odnést si jej domů. "Poměrně často je to tak, že člověk kurz dostane jako dárek ještě před narozeninami. Na nich se pak pije pivo, které oslavenec uvařil," usmál se sládek.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín