6 mýtů o pivě a jeho složení

Pivo
ZDROJ: Pradnyal Gandhi/Unsplash
sdílet:
Venku svítí sluníčko a mnoho z nás po práci či sportu občas popadne chuť na orosený půllitr. Než se vydáme „na jedno“, je dobré vyvrátit řadu mýtů, které pití piva obestírají. Co pivo skutečně obsahuje, co označují stupně a kde se bere kýžený říz, vám prozradíme v dnešním článku.

V pití piva držíme světové prvenství, roční spotřeba je kolem 160 litrů na každého Čecha. Tato čísla nejsou nijak povzbudivá, jejich připomínání se věnuje organizace Suchej únor. K zamyšlení je tedy nejen samotné složení piva, ale také jeho spotřeba. Pokud je však tekutý chléb jen občasným zpestřením pitného režimu a střídmou společenskou událostí, není třeba malovat čerta na zeď.

1 Po pivu se tloustne

Jedna sklenice piva je méně kalorická než sklenice plnotučného mléka či kupované limonády. Pivo si vede dobře i v porovnání s ostatními druhy alkoholických nápojů, je méně kalorické než štamprle tvrdého alkoholu i sklenička dobrého červeného vína. Prospěšné jsou hořké chmelové látky podporující sekreci žluči, která pozitivně ovlivňuje trávení. Úskalím však bývá povzbuzení chuti k jídlu, často vedoucí k přejídání. Pokud je pivo konzumováno s mírou a strava je jinak vyvážená, dva půllitry vám na váze ale rozhodně nepřidají.

2 Oxid uhličitý kvůli bublinkám

Oxid uhličitý vzniká během výroby piva zcela přirozeně už během kvašení. 

Od piva očekáváme jedinečný říz, tento požitek získáváme právě díky oxidu uhličitém. V jednom litru piva bývá průměrně obsaženo 5 gramů oxidu uhličitého, se dvěma pivy do těla dostáváme 10 gramů CO2, což je přibližně 2,5 litru plynu. S tak velkým množstvím si musí tělo nějak poradit. Vše však záleží na samotné konzumaci. Pokud do sebe v parném dni „vyexujeme“ pivo přímo z lahve, ostrý říz a osvěžující pocit bude vykoupen vyšším obsahem CO2 v našich útrobách. Při poklidném posezení s přáteli nad točeným pivem se obsah oxidu snižuje zhruba na 3 gramy, naše tělo nebude tedy tolik zahlceno a popíjení bude příjemnějším zážitkem i pro naše zažívání.

Máte rádi pivo? Podpořte české minipivovary

Více

3 S pivem roste žízeň

V 1 litru piva najdeme průměrně 920 gramů vody. S tou si zažívací trakt poradí velice snadno, a je tak v krátkém časovém úseku absorbována. Právě díky tomu může po dopití piva nastat pocit žízně, který motivuje k dalšímu žejdlíku. Pivo by však nemělo tvořit většinu vašeho pitného režimu, který se nevyplácí podceňovat ani v zimních měsících. 

TIP

Máte chuť na slané mlsání k pivu? Vyzkoušejte slané trvanlivé pečivo od značky Vest, která letos získala prestižní ocenění Czech Superbrands 2021. Tato cena potvrzuje vynikající postavení značek na českém trhu. Ocenění Superbrands je předáváno v 90 státech světa. V České republice se tato pečeť uděluje od roku 2013, a to značkám, které mají skvělou pověst, zákazníci si s nimi spojují významné hodnoty a mají k nim osobní vztah. Společnost Vest je v oboru trvanlivého slaného pečiva největší českou rodinnou firmou v České republice. Zahrnuje slané pochutiny, jakými jsou slané tyčinky, krekry a preclíky různých tvarů a příchutí.

4 Pivo je vhodné po sportovním výkonu

Obsahem vitaminů může jedno točené pokrýt doporučenou denní dávku řady vitaminů, například skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 i B12). Najdeme v něm vlákninu, bílkoviny i kyselinu listovou. Hlavní energetickou složku pivního moku tvoří sacharidy, piva vhodné pro diabetiky či bezlepková piva jich obsahuj méně. Po sportovním výkonudokáže pivo zavodnit, dodet minerální látky a napomoci celkovému uvolnění. Řeč je ovšem o jednom pivu s nižším obsahem alkoholu. S větší konzumací se pozitivní účinky vytrácejí.

Jak se vyznat v pivu – svrchně a spodně kvašená piva

Více

5 10° pivo obsahuje 10 % alkoholu

Skutečnost je však jiná. Stupeň piva udává množství použitého sladu v podobě zkvasitelného extraktu. 10° pivo tedy obsahuje 10 procent zkvasitelného extraktu v mladině. Zkvasitelný extrakt obsahuje až 95 procent cukru, neprokvašené zbytky dodají pivu na plné chuti. Obsah alkoholu je dán množstvím použitého cukru a stupněm prokvašení. To je důvodem, proč má například 12stupňové pivo obsahy alkoholu od 4,4 do 5 %.

6 V nealkoholických pivech není žádný alkohol

Označení „nealkoholické pivo“ nedává konzumentovi jistotu, že se alkoholu zcela vyhne. Podle platné legislativy smějí nealkoholická piva obsahovat alkohol, avšak ne víc než 0,5 %. Velice populární jsou v posledních letech míchané nápoje typu radler, což je směs limonády a piva. Je třeba mít na paměti, že i přes svou nevinnou chuť tyto produkty většinou alkohol obsahují a k tomu ještě velkou dávku cukru.

Jak vzniká chuť piva

Více

Jaký mýtus ohledně složení piva se traduje ve vašem okolí? Podělte se s námi do komentáře pod článkem, rádi se dozvíme další pivní perličku.

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit