4 české minipivovary, které prostě musíte navštívit

sdílet:
V konzumaci piva obsazují Češi tradičně první příčky. Podle statistik z roku 2017 se u nás vypilo 138 litrů na hlavu. Nejnáročnější pivaři neváhají vyrazit za poctivým škopkem někdy i přes půl republiky. Kam? Třeba do vyhlášených minipivovarů, jejichž počet v posledních letech stále stoupá. Pokud i vy patříte mezi zaryté milovníky „pivní turistiky“, návštěvu téhle čtyřky si rozhodně nenechte ujít.

Napříč Evropou si Česko vydobylo pověst pivní velmoci: nezřídka se k nám sjíždějí turisté z nejrůznějších zemí, kteří nedají na zlatavý mok zdejších sládků dopustit. Velké oblibě se české pivo těší nejen díky výhodné ceně – zdejší pivovarníci si své příznivce umí získat hlavně pestrou nabídkou pivních speciálů, které jsou vítaným osvěžením po náročném dni, ale často také opravdu nevšedním chuťovým zážitkem. Vyražte s přáteli do jednoho z vybraných minipivovarů a zpříjemněte si den nevšední pivní degustací.

Pivní delikatesy

Více

1. Clock (Potštejn)

V malebném městečku nedaleko Rychnova nad Kněžnou obnovili v roce 2014 tradici, která měla ve zdejším kraji staletou historii. V prostorách zámeckého pivovaru, jehož kořeny sahají až do středověku (v roce 1490 jej založil sám Vilém z Pernštejna) se začalo opět vařit: tentokrát pod záštitou majitelů pivovaru Clock, kteří svým návštěvníkům dávají nahlédnout do fascinujícího světa piva plného rozmanitých barev a chutí. Vyzkoušíte 14° Exorcist (Foreign Extra Stout) nebo raději 22° Triple IPu z populární řady No Idols!?

2. Zichovec (Zichovec)

Historie pivovaru se začala psát roku 2012, jehož zakladatelé se  hrdě hlásí k odkazu předka, rychtáře Krahulíka, který proslul jako provozovatel vyhlášeného hostince v Panenském Týnci. Popularita pivovaru začala záhy strmě stoupat. Tři roky od založení vyprodukoval pivovar 850 hl piva. Firma se rozhodla expandovat a od roku 2019 vyrábí pivo v provozovně v Lounech. Ale nezoufejte. Pořád si můžete odpočinout v zichovecké restauraci. Kromě (točeného) Krahulíka určitě nevynechejte oblíbený kyseláč SOUR Passion Fruit 12.

3. Hendrych (Vrchlabí)

Dorazíte-li při svém pivním putování do Krkonoš, dříve nebo později musíte na tohle jméno narazit. Piva z rodinného pivovaru Hendrych mají nezaměnitelnou hořkou chuť a pořádný říz. V nabídce najdete opravdové pivní klenoty, například polotmavou H13 nebo svrchně kvašený H16 (Ale). A pokud vám při popíjení vyhládne, v rodinné pivní restauraci můžete ochutnat domácí vepřovou tlačenku nebo ořechové klobásky s pořádnou porcí masa.

Vepřová žebírka glazovaná pivem

Více

4. Crazy Clown (Praha)

Pokud stále nemáte dost a rádi byste si dopřáli další kolo nezapomenutelné pivní koštovačky, zaskočte si do "šíleného klauna". Pivovar vděčí za své jméno Davidu Lynchovi (jedno z jeho hudebních alb se jmenovalo Crazy Clown Time) a v nabídce má pro vás pár opravdu netradičních kousků. Co třeba 15° Akuma Sake (India Pale Ale připravovaný z kvasnic na saké) nebo 14° Crazy-Clown Sickface (levandulový sour milkshake)?

Které minipivovary máte v oblibě vy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v komentářích. 
Chcete si z piva připravit nějakou domácí delikatesu? Podívejte se do sekce pod článkem, kde najdete pár zajímavých tipů, kterými si můžete zpestřit večerní popíjení s přáteli.

Jak se vyznat v pivech? Po přečtení našeho článku budete mít jasno!

Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit