0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Festival otevřených sklepů již po dvacáté a „letos s Karlem“

Festival otevřených sklepů již po dvacáté a „letos s Karlem“
sdílet:
Již po dvacáté se pod hlavičkou Festivalu otevřených sklepů otevře najednou 32 sklepů v pěti vinařských obcích. Festivaly se konají od roku 2009 dvakrát ročně, vždy v polovině dubna a v polovině listopadu. Nastávající festival Sv. Martin na Hustopečsku se uskuteční o víkendu 12. a 13. listopadu v Hustopečích, Rakvicích, Přítlukách, Zaječí a Velkých Němčicích.

Festival otevřených sklepů otevírá sklepy v pěti sousedních obcích najednou a zabezpečuje mezi nimi kyvadlovou autobusovou dopravu ve velmi krátkých intervalech. „Doprava mezi obcemi a podrobný jízdní řád umožňují návštěvníkům bezstarostný přesun z obce do obce. Spolu s tím, že sklepy jsou otevřené po oba víkendové dny a v sobotu až do 21 hod., návštěvníci lehce stihnou objet všech 5 obcí a někteří „profíci“ navštívit téměř všech 32 sklepů,“ vysvětluje ředitel festivalu Juraj Flamik z Nadace Partnerství. Jak dále dodává, návštěvníci samozřejmě jezdí především za vínem a festival berou jako jednu velkou vinotéku, ale organizace dopravy a poskytování přesných informací, jsou pro ně velmi důležité. Vše musí klapat podle pořadatelů proto, že většina návštěvníků se na festivaly vrací a berou sebou své přátele, kterým tak vlastním slovem ručí za kvalitu akce.

Například několikanásobný účastník festivalu a zkušený pořadatel různých vinařských akcí na Znojemsku Marek Špalek potvrzuje, že festival má specifické návštěvníky. „Mám z návštěvníků festivalu vždy příjemný dojem, že jim nejde jen o okamžitý zážitek a pití vína. Mají k vínu i k vinařům úctu, chtějí se o víně něco naučit a rozumí mu více než průměrný konzument,“ říká Špalek a dodává, že na festivalu také hodně vína nakupují.

Pořadatelé jsou si vědomi, že takto orientovaným návštěvníkům, musí nabízet stále kvalitnější služby. „Významně jsme například zlepšili zprostředkování ubytování v širším okolí festivalu. Na stránkách máme kompletní seznam ubytovacích zařízení, část z nich je možné zakoupit on-line přímo z webu a část nabízíme jako ubytovací balíčky se vstupenkou a doručením startovní tašky až na hotel,“ vysvětluje Juraj Flamik. Hotely k balíčkům přidávají i různé výhodné nabídky, festivalová menu, wellness a podobně.

O tom, že organizační tým připravuje festivaly s nadšením, svědčí i nápady, vložené do grafické podoby a doprovodního programu. „Festival na Hustopečsku si připomíná 700. výročí narození Karla IV., proto máme v názvu dovětek „letos s Karlem“,“ dodává Zdeňka Prokopová a vysvětluje, že chtějí uctít Karla IV. jako panovníka s největším přínosem pro rozvoj vinohradnictví a vinařství v našich dějinách. Netradiční bude i zahájení v páteční předvečer festivalu: „V pátek uvedeme v rámci festivalového programu operu,“ usmívá se Prokopová. „Je to moderní adaptace Domácí války od Franze Schuberta v nastudování hudebníků a zpěváků Brněnské konzervatoře.“ Dodejme, že pořádající Nadace Partnerství se tímto snaží do vinařských obcí přivést právě ty milovníky vín, kteří ocení nejen dobré víno a cimbálky, ale i klasickou kulturu.

Popřejme tedy nastávajícímu festivalu úspěch, spokojené účastníky i vinaře, a pokud se chcete být jedním z 2000 povolených účastníků této oslavy vína, historie i kultury, podrobné informace se seznamem vinařů najdete na www.otevrenesklepy.cz.

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč