0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Festival otevřených sklepů již po dvacáté a „letos s Karlem“

Festival otevřených sklepů již po dvacáté a „letos s Karlem“
sdílet:
Již po dvacáté se pod hlavičkou Festivalu otevřených sklepů otevře najednou 32 sklepů v pěti vinařských obcích. Festivaly se konají od roku 2009 dvakrát ročně, vždy v polovině dubna a v polovině listopadu. Nastávající festival Sv. Martin na Hustopečsku se uskuteční o víkendu 12. a 13. listopadu v Hustopečích, Rakvicích, Přítlukách, Zaječí a Velkých Němčicích.

Festival otevřených sklepů otevírá sklepy v pěti sousedních obcích najednou a zabezpečuje mezi nimi kyvadlovou autobusovou dopravu ve velmi krátkých intervalech. „Doprava mezi obcemi a podrobný jízdní řád umožňují návštěvníkům bezstarostný přesun z obce do obce. Spolu s tím, že sklepy jsou otevřené po oba víkendové dny a v sobotu až do 21 hod., návštěvníci lehce stihnou objet všech 5 obcí a někteří „profíci“ navštívit téměř všech 32 sklepů,“ vysvětluje ředitel festivalu Juraj Flamik z Nadace Partnerství. Jak dále dodává, návštěvníci samozřejmě jezdí především za vínem a festival berou jako jednu velkou vinotéku, ale organizace dopravy a poskytování přesných informací, jsou pro ně velmi důležité. Vše musí klapat podle pořadatelů proto, že většina návštěvníků se na festivaly vrací a berou sebou své přátele, kterým tak vlastním slovem ručí za kvalitu akce.

Například několikanásobný účastník festivalu a zkušený pořadatel různých vinařských akcí na Znojemsku Marek Špalek potvrzuje, že festival má specifické návštěvníky. „Mám z návštěvníků festivalu vždy příjemný dojem, že jim nejde jen o okamžitý zážitek a pití vína. Mají k vínu i k vinařům úctu, chtějí se o víně něco naučit a rozumí mu více než průměrný konzument,“ říká Špalek a dodává, že na festivalu také hodně vína nakupují.

Pořadatelé jsou si vědomi, že takto orientovaným návštěvníkům, musí nabízet stále kvalitnější služby. „Významně jsme například zlepšili zprostředkování ubytování v širším okolí festivalu. Na stránkách máme kompletní seznam ubytovacích zařízení, část z nich je možné zakoupit on-line přímo z webu a část nabízíme jako ubytovací balíčky se vstupenkou a doručením startovní tašky až na hotel,“ vysvětluje Juraj Flamik. Hotely k balíčkům přidávají i různé výhodné nabídky, festivalová menu, wellness a podobně.

O tom, že organizační tým připravuje festivaly s nadšením, svědčí i nápady, vložené do grafické podoby a doprovodního programu. „Festival na Hustopečsku si připomíná 700. výročí narození Karla IV., proto máme v názvu dovětek „letos s Karlem“,“ dodává Zdeňka Prokopová a vysvětluje, že chtějí uctít Karla IV. jako panovníka s největším přínosem pro rozvoj vinohradnictví a vinařství v našich dějinách. Netradiční bude i zahájení v páteční předvečer festivalu: „V pátek uvedeme v rámci festivalového programu operu,“ usmívá se Prokopová. „Je to moderní adaptace Domácí války od Franze Schuberta v nastudování hudebníků a zpěváků Brněnské konzervatoře.“ Dodejme, že pořádající Nadace Partnerství se tímto snaží do vinařských obcí přivést právě ty milovníky vín, kteří ocení nejen dobré víno a cimbálky, ale i klasickou kulturu.

Popřejme tedy nastávajícímu festivalu úspěch, spokojené účastníky i vinaře, a pokud se chcete být jedním z 2000 povolených účastníků této oslavy vína, historie i kultury, podrobné informace se seznamem vinařů najdete na www.otevrenesklepy.cz.

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit