Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
kachna se zelím
Pixabay.com

Pulty knihkupectví zdobí další kuchařka z české zahrádky. Vařit s ní můžete po celý rok.

Právě vyšla nová kuchařka Jezte česky. Najdete v ní spoustu nápadů na snadná a levná jídla z místních sezonních surovin. Vařit budete jednoduše z toho, co si vypěstujete v truhlíku, na zahrádce, koupíte na trhu nebo přinesete z lesa. Autorky Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. se inspirovaly kuchyní našich babiček, které vařily jednoduše, levně, a přesto výborně! Kuchařku Jezte česky koupíte za 399 Kč například na www.smartpress.cz.

Podzimní recept z kuchařky Jezte česky

Ještě než vyrazíte do knihkupectví, upečte si koláč s povidly a mákem. Kombinace křehkého těsta z celozrnné mouky a tradiční náplně podzimnímu pečení sluší.

Na těsto

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g hladké celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Na náplň

  • 100 g povidel
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce na potření
  1. V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadalo. Nechte chvíli uležet v chladu.
  2. Těsto rozdělte na dva díly, oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.
  3. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.

NĚCO NAVÍC
Mléko v receptu nahradíte i pár lžícemi horké vody. Pokud byste chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušejte hladce namletou špaldovou mouku.

Recept a fotografie převzaty z kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni. Jana Vašáková a Zdena Skokanová N., Smart Press, 2012.

Související články