Jak jíst hezky česky

Jak jíst hezky česky
sdílet:
Pulty knihkupectví zdobí další kuchařka z české zahrádky. Vařit s ní můžete po celý rok.

Právě vyšla nová kuchařka Jezte česky. Najdete v ní spoustu nápadů na snadná a levná jídla z místních sezonních surovin. Vařit budete jednoduše z toho, co si vypěstujete v truhlíku, na zahrádce, koupíte na trhu nebo přinesete z lesa. Autorky Jana Vašáková a Zdena Skokanová N. se inspirovaly kuchyní našich babiček, které vařily jednoduše, levně, a přesto výborně! Kuchařku Jezte česky koupíte za 399 Kč například na www.smartpress.cz.

Podzimní recept z kuchařky Jezte česky


Ještě než vyrazíte do knihkupectví, upečte si koláč s povidly a mákem. Kombinace křehkého těsta z celozrnné mouky a tradiční náplně podzimnímu pečení sluší.

Na těsto
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g hladké celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Na náplň
  • 100 g povidel
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce na potření

1 V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadalo. Nechte chvíli uležet v chladu.

2 Těsto rozdělte na dva díly, oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky.

3 Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut.

NĚCO NAVÍC
Mléko v receptu nahradíte i pár lžícemi horké vody. Pokud byste chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušejte hladce namletou špaldovou mouku.

Recept a fotografie převzaty z kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni. Jana Vašáková a Zdena Skokanová N., Smart Press, 2012.



Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit