0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
České vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4447 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 541 g
Tuky 210 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oproti bavorským vykrajovaným vdolečkům s důlkem se zploštělé bochánky nejprve suší v troubě a pak smaží. A jsou ještě kypřejší a nenasáklé tukem.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl 1 špetka
citronová kůra
z 1 biocitronu, nastrouhaná
droždí 20 g
čerstvý (půlka kostky)
krupicový cukr 50 g
mléko 375 ml
žloutek 1 ks
máslo 40 g
rozpuštěný + na plech
olej 120 g
na smažení či sádlo, či přepuštěné máslo
švestková povidla 150 g
či zavařenina
tvaroh tvrdý 30 g
strouhaný
zakysaná smetana 125 ml

1 V misce utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru, mouky a trochou mléka na řidší kašičku a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Prosátou mouku promíchejte se solí, zbylým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte vzešlý kvásek, vlahé mléko s rozkvedlaným žloutkem a vlažné máslo. Vypracujte vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5–2 hodiny na dvojnásobný objem.

2 Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.

3 Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.

 

 

Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit