Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
České vdolečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4447 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 541 g
Tuky 210 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oproti bavorským vykrajovaným vdolečkům s důlkem se zploštělé bochánky nejprve suší v troubě a pak smaží. A jsou ještě kypřejší a nenasáklé tukem.

Suroviny

sůl 1 špetka
z 1 biocitronu, nastrouhaná
čerstvý (půlka kostky)
mléko 375 ml
rozpuštěný + na plech
olej 120 g
na smažení či sádlo, či přepuštěné máslo
švestková povidla 150 g
či zavařenina
strouhaný

Postup

1

V misce utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru, mouky a trochou mléka na řidší kašičku a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Prosátou mouku promíchejte se solí, zbylým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte vzešlý kvásek, vlahé mléko s rozkvedlaným žloutkem a vlažné máslo. Vypracujte vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5–2 hodiny na dvojnásobný objem.

2

Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.

3

Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.

Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín