0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Staročeský kuba

Staročeský kuba

4/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1328 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 173 g
Tuky 37 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou jídla, u kterých můžete experimentovat, jak chcete, abyste časem stejně zjistili, že staročeská varianta je ta nejlepší! Potvrzuje to i recept šéfkuchaře Radka Šubrta.

Suroviny

husí sádlo 40 g
nebo kachní, + na vymazání pekáčku
cibule 3 ks
najemno
houby 250 g
na plátky
kmín 1 ČL
drcený
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 5 stroužků
prolisovaný
kroupy 300 g
vývar kuřecí 1 l
nebo houbový
sůl
pepř
máslo
strouhanka
nemusí být

Postup

1

Ve větší a širší pánvi rozehřejte polovinu sádla a pak na něm nechte zesklovatět cibuli.

2

Potom přihoďte třetinu hub a osmahněte je; trvá to asi 7 minut. Přidejte polovinu kmínu, všechnu majoránku, prolisovaný česnek, sůl, zasypte kroupami a asi pět minut je nechte opražit.

3

Pak postupně zalévejte vývarem tak, aby se vám kroupy nepřipalovaly, a uvařte doměkka. Pokud to s vývarem přeženete, odlijte ho nebo do kuby přidejte trochu strouhanky.

4

Vedle si na zbylém sádle osmahněte zbytek hub, osolte a okořeňte zbylým kmínem a pepřem.

5

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

6

Pekáček řádně vymastěte sádlem a začněte vrstvit: nejprve krupky, pak houby, a tak pokračujte, dokud máte materiál – ovšem poslední vrstvou musejí být houbové kroupy.

7

Poklaďte hoblinkami másla a pečte asi 25 minut.

Tipy:

  • SÁDLO je sádlo a do staročeského kuby ho vřele doporučujeme. „Nejlepší je husí nebo kachní, které navíc k české kuchyni patří,“ říká šéfkuchař Radek Šubrt.
  • VYMĚŇUJTE ječné krupky například za loupané pohankové kroupy, případně rýži nebo kuskus. „Rýže je ideální Arborio, ale počítejte s tím, že kuba bude mít kašovitou konzistenci. Kuskus jen zapečte se sýrem,“ doporučuje Šubrt.
  • MAJORÁNKA do kuby patří v každém případě! Bez této sušené bylinky to prostě není ono. Přidávat – na chuť i ozdobu – můžete i čerstvou majoránku, petrželku, libeček, tymián nebo červenou cibuli. „Sušenou majoránku dejte hned na začátku, čerstvou zhruba v polovině přípravy,“ radí Radek Šubrt.
  • HOUBY Pokud máte raději sušené houby, klidně je použijte. Jen je na chvíli namočte do horké vody nebo mléka.
  • KROUPY je lepší namočit zhruba dvě hodiny předem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč