0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Staročeský kuba

Staročeský kuba

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1328 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 173 g
Tuky 37 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou jídla, u kterých můžete experimentovat, jak chcete, abyste časem stejně zjistili, že staročeská varianta je ta nejlepší! Potvrzuje to i recept šéfkuchaře Radka Šubrta.

Suroviny

husí sádlo 40 g
nebo kachní, + na vymazání pekáčku
cibule 3 ks
najemno
houby 250 g
na plátky
kmín 1 ČL
drcený
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 5 stroužků
prolisovaný
kroupy 300 g
vývar kuřecí 1 l
nebo houbový
sůl
pepř
máslo
strouhanka
nemusí být

Postup

1

Ve větší a širší pánvi rozehřejte polovinu sádla a pak na něm nechte zesklovatět cibuli.

2

Potom přihoďte třetinu hub a osmahněte je; trvá to asi 7 minut. Přidejte polovinu kmínu, všechnu majoránku, prolisovaný česnek, sůl, zasypte kroupami a asi pět minut je nechte opražit.

3

Pak postupně zalévejte vývarem tak, aby se vám kroupy nepřipalovaly, a uvařte doměkka. Pokud to s vývarem přeženete, odlijte ho nebo do kuby přidejte trochu strouhanky.

4

Vedle si na zbylém sádle osmahněte zbytek hub, osolte a okořeňte zbylým kmínem a pepřem.

5

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

6

Pekáček řádně vymastěte sádlem a začněte vrstvit: nejprve krupky, pak houby, a tak pokračujte, dokud máte materiál – ovšem poslední vrstvou musejí být houbové kroupy.

7

Poklaďte hoblinkami másla a pečte asi 25 minut.

Tipy:

  • SÁDLO je sádlo a do staročeského kuby ho vřele doporučujeme. „Nejlepší je husí nebo kachní, které navíc k české kuchyni patří,“ říká šéfkuchař Radek Šubrt.
  • VYMĚŇUJTE ječné krupky například za loupané pohankové kroupy, případně rýži nebo kuskus. „Rýže je ideální Arborio, ale počítejte s tím, že kuba bude mít kašovitou konzistenci. Kuskus jen zapečte se sýrem,“ doporučuje Šubrt.
  • MAJORÁNKA do kuby patří v každém případě! Bez této sušené bylinky to prostě není ono. Přidávat – na chuť i ozdobu – můžete i čerstvou majoránku, petrželku, libeček, tymián nebo červenou cibuli. „Sušenou majoránku dejte hned na začátku, čerstvou zhruba v polovině přípravy,“ radí Radek Šubrt.
  • HOUBY Pokud máte raději sušené houby, klidně je použijte. Jen je na chvíli namočte do horké vody nebo mléka.
  • KROUPY je lepší namočit zhruba dvě hodiny předem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit