Jsou jídla, u kterých můžete experimentovat, jak chcete, abyste časem stejně zjistili, že staročeská varianta je ta nejlepší! Potvrzuje to i recept šéfkuchaře Radka Šubrta.
Postup
Ve větší a širší pánvi rozehřejte polovinu sádla a pak na něm nechte zesklovatět cibuli.
Potom přihoďte třetinu hub a osmahněte je; trvá to asi 7 minut. Přidejte polovinu kmínu, všechnu majoránku, prolisovaný česnek, sůl, zasypte kroupami a asi pět minut je nechte opražit.
Pak postupně zalévejte vývarem tak, aby se vám kroupy nepřipalovaly, a uvařte doměkka. Pokud to s vývarem přeženete, odlijte ho nebo do kuby přidejte trochu strouhanky.
Vedle si na zbylém sádle osmahněte zbytek hub, osolte a okořeňte zbylým kmínem a pepřem.
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Pekáček řádně vymastěte sádlem a začněte vrstvit: nejprve krupky, pak houby, a tak pokračujte, dokud máte materiál – ovšem poslední vrstvou musejí být houbové kroupy.
Poklaďte hoblinkami másla a pečte asi 25 minut.
Tipy:
- SÁDLO je sádlo a do staročeského kuby ho vřele doporučujeme. „Nejlepší je husí nebo kachní, které navíc k české kuchyni patří,“ říká šéfkuchař Radek Šubrt.
- VYMĚŇUJTE ječné krupky například za loupané pohankové kroupy, případně rýži nebo kuskus. „Rýže je ideální Arborio, ale počítejte s tím, že kuba bude mít kašovitou konzistenci. Kuskus jen zapečte se sýrem,“ doporučuje Šubrt.
- MAJORÁNKA do kuby patří v každém případě! Bez této sušené bylinky to prostě není ono. Přidávat – na chuť i ozdobu – můžete i čerstvou majoránku, petrželku, libeček, tymián nebo červenou cibuli. „Sušenou majoránku dejte hned na začátku, čerstvou zhruba v polovině přípravy,“ radí Radek Šubrt.
- HOUBY Pokud máte raději sušené houby, klidně je použijte. Jen je na chvíli namočte do horké vody nebo mléka.
- KROUPY je lepší namočit zhruba dvě hodiny předem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)