Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Staročeský kuba

Jsou jídla, u kterých můžete experimentovat, jak chcete, abyste časem stejně zjistili, že staročeská varianta je ta nejlepší! Potvrzuje to i recept šéfkuchaře Radka Šubrta.

Vydání: 2008/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Pečení 0:25
Z plechu Česká

Ingredience

    • 40 g husího nebo kachního sádla + trocha na vymazání pekáčku
    • 3 středně velké cibule nebo šalotky, najemno nakrájené
    • 250–300 g mražených hub, povolených, nakrájených na plátky
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 2 lžičky sušené majoránky
    • 5 stroužků česneku, prolisovaných
    • 300 g větších krupek, opraných ve studené vodě
    • 1 l kuřecího či houbového vývaru
    • sůl
    • pepř
    • máslo
    • strouhanka (nemusí být)

Příprava jídla

Ve větší a širší pánvi rozehřejte polovinu sádla a pak na něm nechte zesklovatět cibuli. Potom přihoďte třetinu hub a osmahněte je; trvá to asi 7 minut. Přidejte polovinu kmínu, všechnu majoránku, prolisovaný česnek, sůl, zasypte kroupami a asi pět minut je nechte opražit. Pak postupně zalévejte vývarem tak, aby se vám kroupy nepřipalovaly, a uvařte doměkka. Pokud to s vývarem přeženete, odlijte ho nebo do kuby přidejte trochu strouhanky. Vedle si na zbylém sádle osmahněte zbytek hub, osolte a okořeňte zbylým kmínem a pepřem.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáček řádně vymastěte sádlem a začněte vrstvit: nejprve krupky, pak houby, a tak pokračujte, dokud máte materiál – ovšem poslední vrstvou musejí být houbové kroupy. Poklaďte hoblinkami másla a pečte asi 25 minut.

Tipy:

  • SÁDLO je sádlo a do staročeského kuby ho vřele doporučujeme. „Nejlepší je husí nebo kachní, které navíc k české kuchyni patří,“ říká šéfkuchař Radek Šubrt.
  • VYMĚŇUJTE ječné krupky například za loupané pohankové kroupy, případně rýži nebo kuskus. „Rýže je ideální Arborio, ale počítejte s tím, že kuba bude mít kašovitou konzistenci. Kuskus jen zapečte se sýrem,“ doporučuje Šubrt.
  • MAJORÁNKA do kuby patří v každém případě! Bez této sušené bylinky to prostě není ono. Přidávat – na chuť i ozdobu – můžete i čerstvou majoránku, petrželku, libeček, tymián nebo červenou cibuli. „Sušenou majoránku dejte hned na začátku, čerstvou zhruba v polovině přípravy,“ radí Radek Šubrt.
  • HOUBY Pokud máte raději sušené houby, klidně je použijte. Jen je na chvíli namočte do horké vody nebo mléka.
  • KROUPY je lepší namočit zhruba dvě hodiny předem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžovo-sýrový koláč s karamelizovanou cibulí

Houbovec z Krkonoš

Houby v kuchyni

Co měla prababička ve spíži

Přidat komentář