0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Staročeský kuba

Staročeský kuba

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1328 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 173 g
Tuky 37 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou jídla, u kterých můžete experimentovat, jak chcete, abyste časem stejně zjistili, že staročeská varianta je ta nejlepší! Potvrzuje to i recept šéfkuchaře Radka Šubrta.

Suroviny

husí sádlo 40 g
nebo kachní, + na vymazání pekáčku
cibule 3 ks
najemno
houby 250 g
na plátky
kmín 1 ČL
drcený
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 5 stroužků
prolisovaný
kroupy 300 g
vývar kuřecí 1 l
nebo houbový
sůl
pepř
máslo
strouhanka
nemusí být

1Ve větší a širší pánvi rozehřejte polovinu sádla a pak na něm nechte zesklovatět cibuli. Potom přihoďte třetinu hub a osmahněte je; trvá to asi 7 minut. Přidejte polovinu kmínu, všechnu majoránku, prolisovaný česnek, sůl, zasypte kroupami a asi pět minut je nechte opražit. Pak postupně zalévejte vývarem tak, aby se vám kroupy nepřipalovaly, a uvařte doměkka. Pokud to s vývarem přeženete, odlijte ho nebo do kuby přidejte trochu strouhanky. Vedle si na zbylém sádle osmahněte zbytek hub, osolte a okořeňte zbylým kmínem a pepřem.

2Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáček řádně vymastěte sádlem a začněte vrstvit: nejprve krupky, pak houby, a tak pokračujte, dokud máte materiál – ovšem poslední vrstvou musejí být houbové kroupy. Poklaďte hoblinkami másla a pečte asi 25 minut.

Tipy:

  • SÁDLO je sádlo a do staročeského kuby ho vřele doporučujeme. „Nejlepší je husí nebo kachní, které navíc k české kuchyni patří,“ říká šéfkuchař Radek Šubrt.
  • VYMĚŇUJTE ječné krupky například za loupané pohankové kroupy, případně rýži nebo kuskus. „Rýže je ideální Arborio, ale počítejte s tím, že kuba bude mít kašovitou konzistenci. Kuskus jen zapečte se sýrem,“ doporučuje Šubrt.
  • MAJORÁNKA do kuby patří v každém případě! Bez této sušené bylinky to prostě není ono. Přidávat – na chuť i ozdobu – můžete i čerstvou majoránku, petrželku, libeček, tymián nebo červenou cibuli. „Sušenou majoránku dejte hned na začátku, čerstvou zhruba v polovině přípravy,“ radí Radek Šubrt.
  • HOUBY Pokud máte raději sušené houby, klidně je použijte. Jen je na chvíli namočte do horké vody nebo mléka.
  • KROUPY je lepší namočit zhruba dvě hodiny předem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit