Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kančí guláš podle staročeského receptu
Kančí guláš podle staročeského receptu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kančí guláš podle staročeského receptu

4.2/5 Počet hodnocení: 209
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11848 kcal
Bílkoviny 456 g
Sacharidy 1404 g
Tuky 402 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuťově výrazný kančí guláš podle staročeského receptu skvěle doplní houskové knedlíky. Ale stejnou parádu udělá i krajíc čerstvého chleba. Zvěřina k podzimu jednoznačně patří a pokud byste rádi ochutnali guláš z kančího masa, právě máte příležitost si ho podle podrobně popsaného receptu uvařit.

Suroviny

pepř celý 5 PL
černý
jalovec 5 PL
celý
sůl 1 ČL
plecko, vcelku
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 150 g
nadrobno
na kostičky
kmín 3 ČL
celý
rum 3 PL
tmavý
suché
vývar hovězí 1,5 l
až 2 l

Postup

1

Divoké koření dejte do hrnce a zalijte 1 litrem vody. Přiveďte k varu a vařte 25-30 minut.

2

Osolte a nechte vývar vychladnout. Poté do něj vložte maso tak, aby bylo zcela ponořené. Nechte alespoň 6 hodin odležet v lednici. 

3

Kance vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta. Osolte a opepřete.

4

Cibuli smíchejte s kmínem. Orestujte na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy.

5

Přidejte slaninu a 4 minuty opékejte. Přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout.

6

Přilijte rum a červené víno. Poduste 10 minut, aby se alkohol trochu odpařil.

7

Poté maso vyjměte. Do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu. Zakápněte trochou citronové šťávy.

8

Zbylé máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou. Za stálého míchání chvilku restujte, aby se jíška rozvoněla.

9

Jíšku vmíchejte do omáčky. Přidejte maso a duste 25-30 minut doměkka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

25.04.2020 17:13

Tento recept jsem zvolila pro svůj první pokus se zvěřinou, jelikož jsem fakt nikdy žádnou zvěřinu zatím nevadila. Povedl se, byl vynikající, všem moc chutnal. Apetit je pro mě záruka úspěchu, díky!

08.02.2015 19:44

Nejím divočinu. Nechutná mi. Ale zkouším to. Když jsem koupila maso líbilo se mi. Bylo růžové, hezky se krájelo. První základ úspěchu. A pak přišla úprava. Recept v takových případech dodržuji. Postupovala jsem krok za krokem a během vaření se z kuchyně začala linout nádherná vůně. Trošku jsem ochutnávala omáčku. Byla výborná. Zda je maso vaření, posoudila moje drahá polovička. Byla překvapená, protože kančí maso miluje a takovýto způsob případy ještě nezažil. Až na talíři (po půlce snědené omáčky) jsem se odhodlala ochutnat maso. A závěr? Výborné. Vím jen jedno. V hospodě si kančí nedám. Ale když si ho udělám podle tohohle receptu, tak to nemá chybu. Díky Apetite

07.10.2015 13:21

Milá Blanko, tak to je úžasná zpětná vazba, děkujeme!

Apetit magazín