Kančí guláš podle staročeského receptu

Kančí guláš podle staročeského receptu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10147 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 1350 g
Tuky 341 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina k podzimu patří. Chuťově výrazný kančí guláš skvěle doplní houskové knedlíky.

Suroviny

pepř 5 PL
černý
jalovec 5 PL
celý
bobkový list 15 ks
nové koření 5 PL
sůl 1 PL
zvěřina 1 kg
kančí plecko
máslo 150 g
cibule 5 ks
najemno
anglická slanina 250 g
na kostičky
sůl
pepř
kmín 3 PL
rum 3 PL
víno červené 500 ml
suché
vývar hovězí 1 l
citronová štáva
mouka pšeničná hladká 40 g

1 Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte. Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice. 

2 Kance vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete. Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy. Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit. Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy.

3 Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku. Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Blanka Farková

Nejím divočinu. Nechutná mi. Ale zkouším to. Když jsem koupila maso líbilo se mi. Bylo růžové, hezky se krájelo. První základ úspěchu. A pak přišla úprava. Recept v takových případech dodržuji. Postupovala jsem krok za krokem a během vaření se z kuchyně začala linout nádherná vůně. Trošku jsem ochutnávala omáčku. Byla výborná. Zda je maso vaření, posoudila moje drahá polovička. Byla překvapená, protože kančí maso miluje a takovýto způsob případy ještě nezažil. Až na talíři (po půlce snědené omáčky) jsem se odhodlala ochutnat maso. A závěr? Výborné. Vím jen jedno. V hospodě si kančí nedám. Ale když si ho udělám podle tohohle receptu, tak to nemá chybu. Díky Apetite

Alena Kolovratnikova

Tento recept jsem zvolila pro svůj první pokus se zvěřinou, jelikož jsem fakt nikdy žádnou zvěřinu zatím nevadila. Povedl se, byl vynikající, všem moc chutnal. Apetit je pro mě záruka úspěchu, díky!

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit