Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kančí guláš podle staročeského receptu
Kančí guláš podle staročeského receptu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kančí guláš podle staročeského receptu

4.3/5 Počet hodnocení: 198
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11848 kcal
Bílkoviny 456 g
Sacharidy 1404 g
Tuky 402 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuťově výrazný kančí guláš podle staročeského receptu skvěle doplní houskové knedlíky. Ale stejnou parádu udělá i krajíc čerstvého chleba. Zvěřina k podzimu jednoznačně patří a pokud byste rádi ochutnali guláš z kančího masa, právě máte příležitost si ho podle podrobně popsaného receptu uvařit.

Suroviny

pepř celý 5 PL
černý
jalovec 5 PL
celý
sůl 1 ČL
plecko
máslo 150 g
najemno
na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 3 ČL
rum 3 PL
tmavý
suché
vývar hovězí 1,5 l
až 2 l

Postup

1

Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte.

2

Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice. 

3

Kance vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete.

4

Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy.

5

Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout.

6

Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit.

7

Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy.

8

Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku.

9

Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

25.04.2020 17:13

Tento recept jsem zvolila pro svůj první pokus se zvěřinou, jelikož jsem fakt nikdy žádnou zvěřinu zatím nevadila. Povedl se, byl vynikající, všem moc chutnal. Apetit je pro mě záruka úspěchu, díky!

08.02.2015 19:44

Nejím divočinu. Nechutná mi. Ale zkouším to. Když jsem koupila maso líbilo se mi. Bylo růžové, hezky se krájelo. První základ úspěchu. A pak přišla úprava. Recept v takových případech dodržuji. Postupovala jsem krok za krokem a během vaření se z kuchyně začala linout nádherná vůně. Trošku jsem ochutnávala omáčku. Byla výborná. Zda je maso vaření, posoudila moje drahá polovička. Byla překvapená, protože kančí maso miluje a takovýto způsob případy ještě nezažil. Až na talíři (po půlce snědené omáčky) jsem se odhodlala ochutnat maso. A závěr? Výborné. Vím jen jedno. V hospodě si kančí nedám. Ale když si ho udělám podle tohohle receptu, tak to nemá chybu. Díky Apetite

07.10.2015 13:21

Milá Blanko, tak to je úžasná zpětná vazba, děkujeme!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč