Chuťově výrazný kančí guláš podle staročeského receptu skvěle doplní houskové knedlíky. Ale stejnou parádu udělá i krajíc čerstvého chleba. Zvěřina k podzimu jednoznačně patří a pokud byste rádi ochutnali guláš z kančího masa, právě máte příležitost si ho podle podrobně popsaného receptu uvařit.
Suroviny
Postup
Divoké koření dejte do hrnce a zalijte jedním litrem vody, přiveďte k varu a 25–30 minut vařte.
Na závěr přisypte sůl a počkejte, až vývar vychladne. Poté do něj vložte celé maso tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte ho aspoň na šest hodin odležet do lednice.
Kance vyndejte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti sousta, osolte, opepřete.
Cibulku smíchejte s kmínem a troškou soli a osmahněte ji na 100 g másla do tmavě zlatavé barvy.
Pak vsypte slaninu a čtyři minuty opékejte, přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout.
Přilijte rum a červené víno a asi deset minut poduste – alkohol by se měl trochu odpařit, ale neměl by se úplně vyvařit.
Poté maso vyjměte a do základu vlijte hovězí vývar a omáčku přiveďte k varu, zakápněte trochou citronové šťávy.
Ze zbytku másla a hladké mouky připravte světlou jíšku.
Vmíchejte ji do omáčky, vraťte do hrnce maso a duste pětadvacet až třicet minut doměkka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zvěřinové hody: 10 receptů nejen pro myslivce(10 receptů)
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů)
- Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová(18 receptů)
- Česká kuchyně: Výběr našich nejlepších receptů(14 receptů)
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů)
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů)
Komentáře
Tento recept jsem zvolila pro svůj první pokus se zvěřinou, jelikož jsem fakt nikdy žádnou zvěřinu zatím nevadila. Povedl se, byl vynikající, všem moc chutnal. Apetit je pro mě záruka úspěchu, díky!
Nejím divočinu. Nechutná mi. Ale zkouším to. Když jsem koupila maso líbilo se mi. Bylo růžové, hezky se krájelo. První základ úspěchu. A pak přišla úprava. Recept v takových případech dodržuji. Postupovala jsem krok za krokem a během vaření se z kuchyně začala linout nádherná vůně. Trošku jsem ochutnávala omáčku. Byla výborná. Zda je maso vaření, posoudila moje drahá polovička. Byla překvapená, protože kančí maso miluje a takovýto způsob případy ještě nezažil. Až na talíři (po půlce snědené omáčky) jsem se odhodlala ochutnat maso. A závěr? Výborné. Vím jen jedno. V hospodě si kančí nedám. Ale když si ho udělám podle tohohle receptu, tak to nemá chybu. Díky Apetite
Milá Blanko, tak to je úžasná zpětná vazba, děkujeme!