Jak se slaví Boží hod aneb Vyladěné české menu: Svíčková, kachna i králík v tradičním i neotřelém kabátu
Uvařte si na první svátek vánoční staročeské menu v moderním hávu – knedlíčkovou polévku, králíka na černo a pečená jablka. Tradiční, a přitom neotřelé!
Narodil se Kristus Pán, radujme se… Boží hod vánoční je dnem Ježíšova narození. Věřící zbožně rozjímali v kostelích, kde se kromě půlnoční sloužily ještě další dvě mše. Jedna za svítání, které se říkalo jitřní nebo pastýřská, druhá během dopoledne, zvaná slavná nebo velká.
- O tomto svátku se nesmělo vůbec pracovat, některé hospodyně ani nestlaly postele.
- Dnes už se nechodí tak do kostela, jako na návštěvu za rodinou.
Na Boží hod se vždy podávalo to nejlepší, co bylo. Zpravidla to bývala husa. Ta se připravuje Boží hod i dnes, na stole se také často objevuje kachna nebo krůta. Výjimkou není ani svíčková na smetaně nebo vepřová se zelím.
Co si uvařit
- Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.
- Hlavní chod – šťavnatý králík načerno – vás dostane výraznou povidlovo-perníkovou chutí; s houskovými knedlíky s ořechy a pastinákem je to jedna báseň.
- O dezertu se ani rozepisovat nemusíme – pečená jablka s karamelovým zdobením chutnají i vypadají prostě božsky.
Zdroj: Apetit