Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku! Svíčková na smetaně je prostě klasikou české národní kuchyně. Její příprava má své pevná pravidla a vyžaduje trochu času. Výsledek ale stojí za to.
Suroviny
Postup
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.
Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem.
Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.
Rozpalte troubu na 160 °C.
Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání.
Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka.
Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.
Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte.
Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.
Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.
Tipy a triky
- Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
- Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
- Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.
- Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.
Komentáře
Anonym
21.03.2009 11:15
Vynikající
Anonym
29.03.2009 16:44
výborné
Zuzana Žídková
19.02.2010 16:34
malé úpravy
Daniel Řeháček
17.08.2017 00:38
Já, který všechno vím a
Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.
Michaela Loužilová
25.12.2017 14:12
Dělala jsem dle receptu, i
Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!