0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková na smetaně

Svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková na smetaně

4.7 / 5. Počet hodnocení: 109
Více než hodinu Pro zkušené 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8331 kcal
Bílkoviny 559 g
Sacharidy 526 g
Tuky 433 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku! Svíčková na smetaně je prostě klasikou české národní kuchyně. Její příprava má své pevná pravidla a vyžaduje trochu času. Výsledek ale stojí za to. 

Suroviny

mrkev 6 ks
větší
celer 1 ks
velký
petržel 6 ks
lze nahradit pastinákem
cibule 2 ks
větší, nahrubo
máslo 200 g
loupaná plec 1.5 kg
hovězí
slanina 200 g
na klínky
bobkový list 5 ks
nové koření 8 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl 2 PL
Na zahuštění omáčky
smetana ke šlehání 250 ml
lze nahradit kysanou smetanou
mléko 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
Na ozdobu
brusinky
nakládané
citron 1 ks
na kolečka

Postup

1

Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.

2

Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem.

3

Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

4

Rozpalte troubu na 160 °C.

5

Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání.

6

Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka.

7

Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

8

Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte.

9

Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.

Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.

Tipy a triky

  • Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
     
  • Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
       
  • Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.
       
  • Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.

Komentáře

Anonym

Nikdy jsem svíčkovou nedělala, tak jsem postupovala podle receptu a musím říct, že prostě vynikající. Úplně jsem na sebe pyšná, jak dobrá jsem kuchařka :-) A nebo že by to bylo receptem? :-) :-)

Anonym

taky jsem svíčkovou zkoušela poprvé a byla výborná :)

Zuzana Žídková

Jednoduchý, bezva recept. Pro nedostatek času jsem se ho ale úplně nedržela, maso jsem nenaložila, ani jsem ho nepekla (takže to není tak úplně pečeně :-), ale použila jsem Papinův hrnec. Při finální úpravě omáčky jsem přidala špetku tymiánu, trochu citronové šťávy, lžíci plnotučné hořčice a 2 lžíce brusinek. Dětem i manželovi se dělaly boule až za ušima :-)))

Daniel Řeháček

Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.

Michaela Loužilová

Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit