Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalá svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 140
Více než hodinu Pro zkušené 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8331 kcal
Bílkoviny 559 g
Sacharidy 526 g
Tuky 433 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku! Svíčková na smetaně je prostě klasikou české národní kuchyně. Její příprava má své pevná pravidla a vyžaduje trochu času. Výsledek ale stojí za to. 

Suroviny

mrkev 6 ks
celer 1 ks
petržel 6 ks
nebo pastinák
máslo 200 g
hovězí
slanina 200 g
na klínky
nové koření 8 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl 2 PL
Na zahuštění omáčky
nebo zakysaná smetana
Na ozdobu
brusinková zavařenina

Postup

1

Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.

2

Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem.

3

Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

4

Rozpalte troubu na 160 °C.

5

Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání.

6

Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka.

7

Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

8

Mouku rozmíchejte ve smetaně s mlékem, vlijte do rozmixované zeleniny a nechte chvíli provařit.

9

Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou a ozdobte brusinkami a plátky citronu. Ideální přílohou jsou domácí houskové knedlíky.

Tipy a triky

  • Pro přípravu svíčkové je nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí, maso ze zajíce nebo zvěřinu (srnčí, kančí, daňčí)
  • Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2 – 3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
  • Svíčkovou můžete také naložit do mořidla: Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.

Související články

Komentáře

25.12.2017 14:12

Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!

17.08.2017 00:38

Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.

19.02.2010 16:34
Jednoduchý, bezva recept. Pro nedostatek času jsem se ho ale úplně nedržela, maso jsem nenaložila, ani jsem ho nepekla (takže to není tak úplně pečeně :-), ale použila jsem Papinův hrnec. Při finální úpravě omáčky jsem přidala špetku tymiánu, trochu citronové šťávy, lžíci plnotučné hořčice a 2 lžíce brusinek. Dětem i manželovi se dělaly boule až za ušima :-)))
29.03.2009 16:44
taky jsem svíčkovou zkoušela poprvé a byla výborná :)
21.03.2009 11:15
Nikdy jsem svíčkovou nedělala, tak jsem postupovala podle receptu a musím říct, že prostě vynikající. Úplně jsem na sebe pyšná, jak dobrá jsem kuchařka :-) A nebo že by to bylo receptem? :-) :-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč