Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku! Svíčková na smetaně je prostě klasikou české národní kuchyně. Její příprava má své pevná pravidla a vyžaduje trochu času. Výsledek ale stojí za to.
Suroviny
Postup
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Hovězí maso důkladně prošpikujte slaninou tak, aby nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření. Zalijte rozpuštěným máslem.
Maso zasypte zbytkem zeleniny a nechte v chladu alespoň přes noc.
Troubu předehřejte na 160 °C. Vložte do ní pekáč s masem a zeleninou. Pečte 10 minut bez podlévání.
Osolte a podlijte vroucí vodou nebo vývarem. Za občasného podlévání pečte doměkka.
Upečené maso s kořením vyjměte. Zeleninu rozmixujte dohladka.
Mouku rozmíchejte ve smetaně s mlékem. Vlijte do rozmixované zeleniny a nechte chvíli provařit.
Osolte dle potřeby a případně dochuťte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou, ozdobte brusinkami a plátky citronu. Ideální přílohou jsou domácí houskové knedlíky.
Tipy a triky
- Pro přípravu svíčkové je nejvhodnější hovězí maso v bio kvalitě (nejšťavnatější je z jatečného býka). S úspěchem však využijete i maso králičí, maso ze zajíce nebo zvěřinu (srnčí, kančí, daňčí).
- Prošpikované a naložené maso nechte v lednici odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2 – 3 dny). Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
- Svíčkovou můžete také naložit do mořidla: Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svíčková omáčka: 9 skvělých receptů (11 receptů )
- Umět uvařit skvělé české omáčky a knedlíky se vždycky hodí(12 receptů )
- Jak se slaví Boží hod aneb Vyladěné české menu: Svíčková, kachna i králík v tradičním i neotřelém kabátu(9 receptů )
- Proč jíst celer aneb třeskutě dobrá vitamínová bomba za pár korun(59 receptů )
Komentáře
Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!
Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.