Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalá svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 158
Více než hodinu Pro zkušené 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8331 kcal
Bílkoviny 559 g
Sacharidy 526 g
Tuky 433 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku! Svíčková na smetaně je prostě klasikou české národní kuchyně. Její příprava má své pevná pravidla a vyžaduje trochu času. Výsledek ale stojí za to. 

Suroviny

mrkev 6 ks
celer 1 ks
petržel 6 ks
nebo pastinák
máslo 200 g
hovězí
slanina 200 g
na klínky
nové koření 8 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl 2 PL
Na zahuštění omáčky
nebo zakysaná smetana
Na ozdobu
brusinková zavařenina

Postup

1

Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.

2

Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem.

3

Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

4

Rozpalte troubu na 160 °C.

5

Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání.

6

Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka.

7

Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

8

Mouku rozmíchejte ve smetaně s mlékem, vlijte do rozmixované zeleniny a nechte chvíli provařit.

9

Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit. Maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou a ozdobte brusinkami a plátky citronu. Ideální přílohou jsou domácí houskové knedlíky.

Tipy a triky

  • Pro přípravu svíčkové je nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí, maso ze zajíce nebo zvěřinu (srnčí, kančí, daňčí)
  • Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2 – 3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
  • Svíčkovou můžete také naložit do mořidla: Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.

Související články

Komentáře

25.12.2017 14:12

Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!

17.08.2017 00:38

Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.

19.02.2010 16:34
Jednoduchý, bezva recept. Pro nedostatek času jsem se ho ale úplně nedržela, maso jsem nenaložila, ani jsem ho nepekla (takže to není tak úplně pečeně :-), ale použila jsem Papinův hrnec. Při finální úpravě omáčky jsem přidala špetku tymiánu, trochu citronové šťávy, lžíci plnotučné hořčice a 2 lžíce brusinek. Dětem i manželovi se dělaly boule až za ušima :-)))
29.03.2009 16:44
taky jsem svíčkovou zkoušela poprvé a byla výborná :)
21.03.2009 11:15
Nikdy jsem svíčkovou nedělala, tak jsem postupovala podle receptu a musím říct, že prostě vynikající. Úplně jsem na sebe pyšná, jak dobrá jsem kuchařka :-) A nebo že by to bylo receptem? :-) :-)

Apetit magazín