Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jemný ořechový knedlík s pastinákem
Jemný ořechový knedlík s pastinákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jemný ořechový knedlík s pastinákem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4758 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 763 g
Tuky 82 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechy a pastinák dodají slavnostní verzi houskových knedlíků kořenitou chuť.

Suroviny

na vymazání hrnků
mouka pšeničná hrubá
na vysypání hrnků
oloupaný
sůl
mouka pšeničná hrubá 3 hrnky
a sůl
mléko 3 hrnky
čerstvé
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
housky 3 hrnky
nakrájené, tvrdší
nasekané

Postup

1

Vymažte 8 čtvrtlitrových hrnků máslem a vysypte moukou. Pastinák uvařte v osolené vodě doměkka, ale nepřevařte ho, musí zůstat křupavý.

2

Do mísy prosijte mouku se solí, vlijte mléko, žloutky a umíchejte hladké řídké těsto. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pastinák nakrájejte na kostičky a spolu s kostičkami housky a ořechy vmíchejte do těsta. Nakonec zlehka zapracujete sníh.

3

Naplňte hrnky asi do dvou třetin a naskládejte je do širokého kastrolu či vyššího pekáče. Nalijte okolo nich vroucí vodu tak, aby sahala do půlky až tří čtvrtin výšky hrnků, přikryjte a vařte od začátku varu 22 minut.

4

Jeden hrnek vyjměte, knedlík kulatým nožem uvolněte kolem stěn, vyklopte a uprostřed ho rozkrojte nití. Je-li uvařený, vytáhněte i ostatní hrnečky, nechte chvíli zchladnout, knedlíky vyklopte a rozkrájejte nití na plátky.

NĚCO NAVÍC
Pod hrnky s knedlíky pro jistotu vložte utěrku či podložku, aby nepraskly. U nádobí ze silného porcelánu to není nutné.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín