Pečená jablíčka s datlemi

Pečená jablíčka s datlemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1972 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 271 g
Tuky 74 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a naprosto delikatesní.

Suroviny

jablka 3 ks
velká, pevná a kyselejší
citron 1 ks
bio
skořice 1 ČL
mletá
vanilkový cukr 1 PL
pistácie 80 g
jader, nesolené, del chuti
datle 120 g
nasekané, bez pecky
jablkovice 2 PL
či calvados
rybízová zavařenina 1 PL
(výborná je Schwartau)
máslo 1 PL
a trochu na formu
med 3 PL
na zakapání
krupicový cukr 100 g
na karamel (viz Tipy & triky)
zakysaná smetana 150 g
k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte náplň: datle oloupejte, vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Oříšky nasekejte a promíchejte s džemem, datlemi, pálenkou a nastrouhanou citronovou kůrou.

2 Jablka omyjte, podélně rozkrojte napůl a stopky ponechte. Kulatým vypichovátkem vykrojte jádřince a jablíčka kulatě vydlabejte, aby vznikl otvor pro náplň. Vnitřek jablek zakapejte ihned citronovou šťávou a poprašte vanilkovým cukrem a skořicí.

3 Naplňte jablka a naskládejte je do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Pečte 20–25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Zakapejte medem, karamelem, ozdobte a podávejte se smetanou.

TIPY & TRIKY

  • Aby jablíčka stála rovně v zapékací misce, lehce je seřízněte.
  • Cukr rozpusťte v nepřilnavé pánvi na zlatý karamel a lžící udělejte na pečicí papír ozdoby libovolných tvarů. Nechte ztuhnout, stáhněte z papíru a ozdobte jím jablíčka. Zbylý karamel v pánvi rozvařte s troškou vody a zakápněte jím povrch jablek a smetanu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit