Jednoduché a naprosto delikatesní.
Suroviny
jablko
3
ks
citron
1
ks
skořice
1
ČL
mletá
vanilkový cukr
1
PL
pistácie
80
g
datle
120
g
nasekané
jablkovice
2
PL
či calvados
rybízová zavařenina
1
PL
máslo
1
PL
+ na vymazání
med
3
PL
na zakapání
krupicový cukr
100
g
na karamel (viz Tipy & triky)
zakysaná smetana
150
g
k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte náplň: datle oloupejte, vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Oříšky nasekejte a promíchejte s džemem, datlemi, pálenkou a nastrouhanou citronovou kůrou.
2
Jablka omyjte, podélně rozkrojte napůl a stopky ponechte. Kulatým vypichovátkem vykrojte jádřince a jablíčka kulatě vydlabejte, aby vznikl otvor pro náplň. Vnitřek jablek zakapejte ihned citronovou šťávou a poprašte vanilkovým cukrem a skořicí.
3
Naplňte jablka a naskládejte je do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Pečte 20–25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Zakapejte medem, karamelem, ozdobte a podávejte se smetanou.
TIPY & TRIKY
- Aby jablíčka stála rovně v zapékací misce, lehce je seřízněte.
- Cukr rozpusťte v nepřilnavé pánvi na zlatý karamel a lžící udělejte na pečicí papír ozdoby libovolných tvarů. Nechte ztuhnout, stáhněte z papíru a ozdobte jím jablíčka. Zbylý karamel v pánvi rozvařte s troškou vody a zakápněte jím povrch jablek a smetanu.