0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená jablíčka s datlemi

Pečená jablíčka s datlemi

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1972 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 271 g
Tuky 74 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a naprosto delikatesní.

Suroviny

jablko 3 ks
velká, pevná a kyselejší
citron 1 ks
bio
skořice 1 ČL
mletá
vanilkový cukr 1 PL
pistácie 80 g
jader, nesolené, del chuti
datle 120 g
nasekané, bez pecky
jablkovice 2 PL
či calvados
rybízová zavařenina 1 PL
(výborná je Schwartau)
máslo 1 PL
a trochu na formu
med 3 PL
na zakapání
krupicový cukr 100 g
na karamel (viz Tipy & triky)
zakysaná smetana 150 g
k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte náplň: datle oloupejte, vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Oříšky nasekejte a promíchejte s džemem, datlemi, pálenkou a nastrouhanou citronovou kůrou.

2 Jablka omyjte, podélně rozkrojte napůl a stopky ponechte. Kulatým vypichovátkem vykrojte jádřince a jablíčka kulatě vydlabejte, aby vznikl otvor pro náplň. Vnitřek jablek zakapejte ihned citronovou šťávou a poprašte vanilkovým cukrem a skořicí.

3 Naplňte jablka a naskládejte je do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Pečte 20–25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Zakapejte medem, karamelem, ozdobte a podávejte se smetanou.

TIPY & TRIKY

  • Aby jablíčka stála rovně v zapékací misce, lehce je seřízněte.
  • Cukr rozpusťte v nepřilnavé pánvi na zlatý karamel a lžící udělejte na pečicí papír ozdoby libovolných tvarů. Nechte ztuhnout, stáhněte z papíru a ozdobte jím jablíčka. Zbylý karamel v pánvi rozvařte s troškou vody a zakápněte jím povrch jablek a smetanu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit