Sůl, kmín a čas. To je celé tajemství dobře upečené svatomartinské husy. Nesmí být ani příliš tučná, ani vysušená.
Suroviny
Postup
NA HUSU Důkladně ji zvenku i zevnitř omyjte, osušte, odřízněte křídla v kloubu (pokud máte husu i s křídly) osolte, posypte kmínem a nechte do druhého dne odležet. Troubu předehřejte na 180°C, na dno velkého pekáče dejte křídla z husy (máte-li je), na ně posaďte husu prsy dolů, podlijte trochou vody a pečte cca 2 hodiny do barvy, poté otočte a pečte další cca 2 hodiny doměkka. Sádlo i s výpekem slijte (pekáč vyškrábněte) do misky a podávejte k huse.
NA KNEDLÍKY Brambory oloupejte, uvařte ve vroucí osolené vodě a nechte vychladnout (pokud můžete, uvařte brambory den předem). Slaninu zvolna opékejte v rendlíku a nechte vypéct tuk. Slijte. Studené brambory prolisujte lisem nebo nastrouhejte najemno a smíchejte
s polohrubou moukou a krupicí, bude-li těsto řídké, přisypte ještě trochu mouky nebo krupice. Přidejte máslo, 2 lžičky soli, vejce, opečenou slaninu a petrželku. Těsto zpracujte a uválejte koule o velikosti zhruba tenisového míčku (nebo si je odvažte, naše měly zhruba 150 g). Vařte v jemně vroucí osolené vodě 15–20 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyjměte a nakrájejte na čtvrtiny.
NA ZELÍ Cibuli nakrájejte a zpěňte na sádle. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrouhané zelí a několik minut ho za občasného míchání restujte. Pak vsypte nastrouhaná jablka a ještě chvíli opékejte. Ochuťte solí, cukrem, skořicí, zázvorem, jablečným octem. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit.
NA JABLEČNÉ ŠKVAREČKY V rendlíku rozehřejte sádlo, vsypte kostičky jablek a zvolna je na něm opékejte dozlatova. Míchejte velmi opatrně, ať jablka nerozbijete.