Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4780 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 516 g
Tuky 231 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sůl, kmín a čas. To je celé tajemství dobře upečené svatomartinské husy. Nesmí být ani příliš tučná, ani vysušená.

Suroviny

Na husu
husa 1 ks
cca 3–4 kg
sůl
celý
Na knedlíky
varný typ B nebo C
sůl
nakrájené na drobné kostičky
krupice 120 g
nebo dětská krupička
změklé
vejce 2 ks
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná nahrubo
Na zelí
husí sádlo 2 PL
nakrouhaná
neoloupané, nastrouhané
sůl
dle chuti
mletá, dle chuti
zázvor (mletý)
dle chuti
jablečný ocet
dle chuti
Na jablečné škvarky
husí sádlo 4 PL
oloupaná a nakrájená na drobné kostičky

Postup

1

NA HUSU Důkladně ji zvenku i zevnitř omyjte, osušte, odřízněte křídla v kloubu (pokud máte husu i s křídly) osolte, posypte kmínem a nechte do druhého dne odležet. Troubu předehřejte na 180°C, na dno velkého pekáče dejte křídla z husy (máte-li je), na ně posaďte husu prsy dolů, podlijte trochou vody a pečte cca 2 hodiny do barvy, poté otočte a pečte další cca 2 hodiny doměkka. Sádlo i s výpekem slijte (pekáč vyškrábněte) do misky a podávejte k huse.

2

NA KNEDLÍKY Brambory oloupejte, uvařte ve vroucí osolené vodě a nechte vychladnout (pokud můžete, uvařte brambory den předem). Slaninu zvolna opékejte v rendlíku a nechte vypéct tuk. Slijte. Studené brambory prolisujte lisem nebo nastrouhejte najemno a smíchejte
s polohrubou moukou a krupicí, bude-li těsto řídké, přisypte ještě trochu mouky nebo krupice. Přidejte máslo, 2 lžičky soli, vejce, opečenou slaninu a petrželku. Těsto zpracujte a uválejte koule o velikosti zhruba tenisového míčku (nebo si je odvažte, naše měly zhruba 150 g). Vařte v jemně vroucí osolené vodě 15–20 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyjměte a nakrájejte na čtvrtiny.

3

NA ZELÍ Cibuli nakrájejte a zpěňte na sádle. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrouhané zelí a několik minut ho za občasného míchání restujte. Pak vsypte nastrouhaná jablka a ještě chvíli opékejte. Ochuťte solí, cukrem, skořicí, zázvorem, jablečným octem. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit. 

4

NA JABLEČNÉ ŠKVAREČKY V rendlíku rozehřejte sádlo, vsypte kostičky jablek a zvolna je na něm opékejte dozlatova. Míchejte velmi opatrně, ať jablka nerozbijete.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín