Králík na smetaně – klasika, která tady nesměla chybět! Omáčka není zahuštěna moukou, takže pokud ji doplníte vhodnou přílohou (např. bezlepkovým knedlíkem nebo bramborem), mohou si na naší moderní verzi pochutnat i celiaci. Králík na smetaně à la zajíc je luxusní nedělní oběd, o jehož recept se s vámi rádi podělíme.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Králičí díly protáhněte nudličkami slaniny (tenhle krok můžete vynechat a slaninu přidat až do zeleninového základu), osolte a potřete roztlučeným jalovcem.
V pekáči na tuku (teď můžete přidat slaninu) zpěňte kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.)
Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.
Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte či doslaďte.
Proceďte na králíka do kastrolu a dobře prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.
NĚCO NAVÍC
Na kynutý knedlík do mísy nalijte 250 ml mléka a oslaďte 2 lžičkami krupicového cukru, nadrobte do něj 30 g čerstvého droždí, posypte 2 lžícemi polohrubé mouky, zamíchejte a nechte v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Pak do něj vmíchejte 2 vejce o pokojové teplotě, 2 lžičky soli a postupně přisypte cca 300–400 g hrubé a 300–400 g polohrubé mouky, aby vzniklo tužší vláčné těsto (možná nespotřebujete všechnu mouku). Těsto poprašte moukou a nechte hodinu kynout přikryté utěrkou. Do těsta zapracujte 2 housky, nakrájené na kostičky, rozdělte ho na 3–4 díly a vytvarujte šišky. Nechte je 15 minut stát na pomoučněném válu a pak je vařte na pařáku 14 minut bez obracení. Uvařené knedlíky propíchejte špejlí a nakrájejte nití na plátky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svíčková omáčka: 9 skvělých receptů (11 receptů )
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů )
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů )
- Jak se slaví Boží hod aneb Vyladěné české menu: Svíčková, kachna i králík v tradičním i neotřelém kabátu(9 receptů )