0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce

Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce

3.6 / 5. Počet hodnocení: 54
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3458 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 158 g
Tuky 281 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, která tady nesměla chybět! Omáčka není zahuštěna moukou, takže pokud ji doplníte vhodnou přílohou (např. bezlepkovým knedlíkem nebo bramborem), mohou si na naší moderní verzi pochutnat i celiaci.

Suroviny

králičí maso 4 porce
očištěné porce
slanina 100 g
sůl
cukr 1 špetka
jalovec 3 kuličky
máslo 100 g
lze nahradit sádlem
kořenová zelenina 300 g
mrkev, petržel, celer – všechna zelenina nakrájená na plátky
cibule 50 g
na plátky
citron 0.5 ks
pepř 12 kuliček
nové koření 6 kuliček
bobkový list 1 ks
tymián
trocha
vývar 600 ml
z králičích kostí (hlav), lze nahradit drůbežím vývarem
smetana ke šlehání 250 ml
knedlíky houskové
k podávání

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Králičí díly protáhněte nudličkami slaniny (tenhle krok můžete vynechat a slaninu přidat až do zeleninového základu), osolte a potřete roztlučeným jalovcem. V pekáči na tuku (teď můžete přidat slaninu) zpěňte kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.) 

2 Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.

3 Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte či doslaďte. Proceďte na králíka do kastrolu a dobře prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.

NĚCO NAVÍC
Na kynutý knedlík do mísy nalijte 250 ml mléka a oslaďte 2 lžičkami krupicového cukru, nadrobte do něj 30 g čerstvého droždí, posypte 2 lžícemi polohrubé mouky, zamíchejte a nechte v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Pak do něj vmíchejte 2 vejce o pokojové teplotě, 2 lžičky soli a postupně přisypte cca 300–400 g hrubé a 300–400 g polohrubé mouky, aby vzniklo tužší vláčné těsto (možná nespotřebujete všechnu mouku). Těsto poprašte moukou a nechte hodinu kynout přikryté utěrkou. Do těsta zapracujte 2 housky, nakrájené na kostičky, rozdělte ho na 3–4 díly a vytvarujte šišky. Nechte je 15 minut stát na pomoučněném válu a pak je vařte na pařáku 14 minut bez obracení. Uvařené knedlíky propíchejte špejlí a nakrájejte nití na plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit