Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

4.3/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2544 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 433 g
Tuky 35 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.

Suroviny

husa 1 ks
o váze cca 5 kg
sůl
celý
Na jablka
jablko 10 ks
malá, rozpůlená
tlučený
Na knedlíčky
varný typ C
vejce 1 ks
nebo hrubá
sůl

Postup

1

Pokud není husa dobře doškubaná, zbavte ji zbytků peří, případně opalte. Je-li třeba, odřízněte jí krk a konce křídel (obojí odložte na polévku). Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet.

2

Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou.

3

Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré).

4

Před koncem pečení dejte jablka do vhodné nádoby, okořeňte je, pokapejte husím sádlem, klidně i včetně šťávy z masa (viz Něco navíc), husu odkryjte a do trouby k ní přidejte jablka

5

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, pak z nich na cedníku vymačkejte většinu tekutiny. Brambory vložte do mísy, osolte, přidejte vejce a promíchejte.

6

Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto o něco hustší než na bramboráky. Namočenými lžícemi opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou.

7

Až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Během vaření odšťouchněte knedlíčky ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut.

8

Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte s knedlíčky, jablky a brusinkovým zelím (recept).

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete husí sádlo uschovat na pozdější použití, nikdy nepečte husu dohromady s jablky. Když se zařídíte podle našeho návodu, budete mít pečená jablka s nádechem husy i čisté sádlo.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...