0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

3.9 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2544 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 433 g
Tuky 35 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.

Suroviny

husa 1 ks
o váze cca 5 kg
sůl
kmín
celý
Na jablka
jablko 10 ks
malá, rozpůlená
skořice
hřebíček
tlučený
Na knedlíčky
brambory 750 g
varný typ C
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
nebo hrubá
sůl

1 Pokud není husa dobře doškubaná, zbavte ji zbytků peří, případně opalte. Je-li třeba, odřízněte jí krk a konce křídel (obojí odložte na polévku). Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou.

2 Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Před koncem pečení dejte jablka do vhodné nádoby, okořeňte je, pokapejte husím sádlem, klidně i včetně šťávy z masa (viz Něco navíc), husu odkryjte a do trouby k ní přidejte jablka

3 Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, pak z nich na cedníku vymačkejte většinu tekutiny. Brambory vložte do mísy, osolte, přidejte vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto o něco hustší než na bramboráky. Namočenými lžícemi opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Během vaření odšťouchněte knedlíčky ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut.

4 Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte s knedlíčky, jablky a brusinkovým zelím (recept).

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete husí sádlo uschovat na pozdější použití, nikdy nepečte husu dohromady s jablky. Když se zařídíte podle našeho návodu, budete mít pečená jablka s nádechem husy i čisté sádlo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit