0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečená husa s jablky & bramborové knedlíčky

4.5 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2544 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 433 g
Tuky 35 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinskou husu podávejte s bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím.

Suroviny

husa 1 ks
o váze cca 5 kg
sůl
kmín
celý
Na jablka
jablko 10 ks
malá, rozpůlená
skořice
hřebíček
tlučený
Na knedlíčky
brambory 750 g
varný typ C
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
nebo hrubá
sůl

Postup

1

Pokud není husa dobře doškubaná, zbavte ji zbytků peří, případně opalte. Je-li třeba, odřízněte jí krk a konce křídel (obojí odložte na polévku). Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet.

2

Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou.

3

Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré).

4

Před koncem pečení dejte jablka do vhodné nádoby, okořeňte je, pokapejte husím sádlem, klidně i včetně šťávy z masa (viz Něco navíc), husu odkryjte a do trouby k ní přidejte jablka

5

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, pak z nich na cedníku vymačkejte většinu tekutiny. Brambory vložte do mísy, osolte, přidejte vejce a promíchejte.

6

Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto o něco hustší než na bramboráky. Namočenými lžícemi opatrně sázejte šištičky do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou.

7

Až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Během vaření odšťouchněte knedlíčky ode dna. Vařte je doměkka, zhruba 10–15 minut.

8

Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte s knedlíčky, jablky a brusinkovým zelím (recept).

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete husí sádlo uschovat na pozdější použití, nikdy nepečte husu dohromady s jablky. Když se zařídíte podle našeho návodu, budete mít pečená jablka s nádechem husy i čisté sádlo.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč