0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková po italsku s tyrolským knedlíkem

Svíčková po italsku s tyrolským knedlíkem

2.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9315 kcal
Bílkoviny 504 g
Sacharidy 582 g
Tuky 531 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho známe hlavně díky pořadu S Italem v kuchyni. Právě v něm připravil pro Zdeňka Pohlreicha italskou variantu naší svíčkové, a to i přesto, že se kdysi zařekl, že českou kuchyni vařit nebude. Jeho omáčka se od té naší tolik neliší, jen je mnohem jemnější a v chuti je znát řapíkatý celer a kapary. 

Suroviny

svíčková 1 kg
máslo 50 g
nejlépe přepuštěné
sardelky 2 ks
mrkev 2 ks
mrkev
cibule 2 ks
na hrubo
petržel 1 ks
řapíkatý celer 1 ks
koňak 100 ml
nebo brandy
jablečný ocet 100 ml
kapary 1 ČL
plus na ozdobení
vývar hovězí 1 l
hořčice dijonská 1 PL
bobkový list 2 ks
rozmarýn 1 ČL
čerstvý
tymián 1
plus na ozdobení
pepř 3 kuličky
mléko 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
citronová kůra 1 ČL
na ozdobu
Na knedlíky
pečivo 400 g
starší bílé pečivo, nakrájené na kostičky
pancetta 4 plátky
nebo jiná sušená slanina
vejce 2 ks
nebo více, podle potřeby)
parmazán 100 g
strouhaný

1 Troubu předehřejte na 120°C. Svíčkovou očistěte, svažte provázkem do úhledného válečku a v hrnci se silným dnem na přepuštěném másle opečte ze všech stran. Maso vyndejte a do uvolněného hrnce vložte sardelky, krátce orestujte a přidejte mrkev a krátce ji opékejte. Když začne chytat barvu, přidejte petržel a celer, krátce orestujte a nakonec přidejte cibuli. Zalijte koňakem a jablečným octem, přisypte kapary a vše chvíli povařte. Po chvíli přilijte vývar, přidejte hořčici a promíchejte.

2 Do látkového ubrousku svažte bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře. Vzniklý uzlík ponořte na dno hrnce. Přilijte mléko, vraťte maso, hrnec přiklopte pokličkou a dejte péct na zhruba 50 minut do trouby.

3 Mezitím připravte knedlíky: kostičky pečiva usušte v troubě. Slaninu nakrájejte na kostičky a poté ji nasucho opečte v pánvi. Do mísy sesypte pečivo a přidejte slaninu, vejce a nastrouhaný sýr. Promíchejte a z hmoty vytvarujte úhledné šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 20 minut.

4 Po upečení vyndejte maso i uzlík bylinek z hrnce. Omáčku propasírujte, vmíchejte do ní smetanu a mír- ně povařte. Podle chuti ji dosolte.

5 Na talíř servírujte plátky masa, polijte je omáčkou, přidejte knedlíky a vše ozdobte kapary, citronovou kůrou a snítkou tymiánu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit