Svíčková po italsku s tyrolským knedlíkem

Svíčková po italsku s tyrolským knedlíkem

Hodnocení receptu
Průměr: 2 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9315 kcal
Bílkoviny 504 g
Sacharidy 582 g
Tuky 531 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho známe hlavně díky pořadu S Italem v kuchyni. Právě v něm připravil pro Zdeňka Pohlreicha italskou variantu naší svíčkové, a to i přesto, že se kdysi zařekl, že českou kuchyni vařit nebude. Jeho omáčka se od té naší tolik neliší, jen je mnohem jemnější a v chuti je znát řapíkatý celer a kapary. 

Související recepty

Suroviny

svíčková 1 kg
máslo 50 g
nejlépe přepuštěné
sardelky 2 ks
mrkev 2 ks
mrkev
cibule 2 ks
na hrubo
petržel 1 ks
řapíkatý celer 1 ks
koňak 100 ml
nebo brandy
jablečný ocet 100 ml
kapary 1 ČL
plus na ozdobení
vývar hovězí 1 l
hořčice dijonská 1 PL
bobkový list 2 ks
rozmarýn 1 ČL
čerstvý
tymián 1
plus na ozdobení
pepř 3 kuličky
mléko 100 ml
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
citronová kůra 1 ČL
na ozdobu
Na knedlíky
pečivo 400 g
starší bílé pečivo, nakrájené na kostičky
pancetta 4 plátky
nebo jiná sušená slanina
vejce 2 ks
nebo více, podle potřeby)
parmazán 100 g
strouhaný

1 Troubu předehřejte na 120°C. Svíčkovou očistěte, svažte provázkem do úhledného válečku a v hrnci se silným dnem na přepuštěném másle opečte ze všech stran. Maso vyndejte a do uvolněného hrnce vložte sardelky, krátce orestujte a přidejte mrkev a krátce ji opékejte. Když začne chytat barvu, přidejte petržel a celer, krátce orestujte a nakonec přidejte cibuli. Zalijte koňakem a jablečným octem, přisypte kapary a vše chvíli povařte. Po chvíli přilijte vývar, přidejte hořčici a promíchejte.

2 Do látkového ubrousku svažte bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře. Vzniklý uzlík ponořte na dno hrnce. Přilijte mléko, vraťte maso, hrnec přiklopte pokličkou a dejte péct na zhruba 50 minut do trouby.

3 Mezitím připravte knedlíky: kostičky pečiva usušte v troubě. Slaninu nakrájejte na kostičky a poté ji nasucho opečte v pánvi. Do mísy sesypte pečivo a přidejte slaninu, vejce a nastrouhaný sýr. Promíchejte a z hmoty vytvarujte úhledné šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 20 minut.

4 Po upečení vyndejte maso i uzlík bylinek z hrnce. Omáčku propasírujte, vmíchejte do ní smetanu a mír- ně povařte. Podle chuti ji dosolte.

5 Na talíř servírujte plátky masa, polijte je omáčkou, přidejte knedlíky a vše ozdobte kapary, citronovou kůrou a snítkou tymiánu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit