Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svíčková po italsku s tyrolským knedlíkem

Italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho známe hlavně díky pořadu S Italem v kuchyni. Právě v něm připravil pro Zdeňka Pohlreicha italskou variantu naší svíčkové, a to i přesto, že se kdysi zařekl, že českou kuchyni vařit nebude. Jeho omáčka se od té naší tolik neliší, jen je mnohem jemnější a v chuti je znát řapíkatý celer a kapary. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT50M
Pečení 0:50
Omáčka

Ingredience

    • 1kg hovězí svíčkové
    • 50g másla, nejlépe přepuštěného
    • 2 sardelové řezy
    • 2 mrkve, 1/2 petržele, 1 řapík celeru, 2 cibule, vše nakrájené nahrubo
    • 100ml koňaku nebo brandy
    • 100ml jablečného octa
    • 1 lžička kaparů + na ozdobení
    • cca 1 litr hovězího vývaru
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 2 bobkové listy
    • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
    • 1 snítka tymiánu + na ozdobení
    • 3 kuličky pepře
    • 100ml mléka
    • 200ml smetany ke šlehání
    • sůl
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu na ozdobu

    NA KNEDLÍKY

    • 400g staršího bílého pečiva, nakrájeného na kostičky
    • 4 plátky pancetty nebo jiné sušené slaniny
    • 2 vejce (nebo více, podle potřeby)
    • 100g strouhaného parmazánu 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 120°C. Svíčkovou očistěte, svažte provázkem do úhledného válečku a v hrnci se silným dnem na přepuštěném másle opečte ze všech stran. Maso vyndejte a do uvolněného hrnce vložte sardelky, krátce orestujte a přidejte mrkev a krátce ji opékejte. Když začne chytat barvu, přidejte petržel a celer, krátce orestujte a nakonec přidejte cibuli. Zalijte koňakem a jablečným octem, přisypte kapary a vše chvíli povařte. Po chvíli přilijte vývar, přidejte hořčici a promíchejte.

2 Do látkového ubrousku svažte bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře. Vzniklý uzlík ponořte na dno hrnce. Přilijte mléko, vraťte maso, hrnec přiklopte pokličkou a dejte péct na zhruba 50 minut do trouby.

3 Mezitím připravte knedlíky: kostičky pečiva usušte v troubě. Slaninu nakrájejte na kostičky a poté ji nasucho opečte v pánvi. Do mísy sesypte pečivo a přidejte slaninu, vejce a nastrouhaný sýr. Promíchejte a z hmoty vytvarujte úhledné šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 20 minut.

4 Po upečení vyndejte maso i uzlík bylinek z hrnce. Omáčku propasírujte, vmíchejte do ní smetanu a mír- ně povařte. Podle chuti ji dosolte.

5 Na talíř servírujte plátky masa, polijte je omáčkou, přidejte knedlíky a vše ozdobte kapary, citronovou kůrou a snítkou tymiánu. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Svíčková espuma & pečený karlovarský knedlík podle šéfkuchaře

4x svíčková

REKLAMA

Přidat komentář