0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na černo

Králík na černo
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Králík na černo

4.2 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3643 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 530 g
Tuky 154 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doporučujeme nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.

Suroviny

králičí maso 1 ks
a 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6-12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar) + sůl
slanina 50 g
na proužky
olej 2 PL
či sádlo
kořenová zelenina 300 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
cibule 1 ks
na plátky
nové koření 6 kuliček
hřebíček 2 ks
bobkový list 2 ks
pepř
citron 1 ks
bio
krupicový cukr 2 PL
víno červené 250 ml
suché
švestková povidla 3 PL
brusinková zavařenina 1 PL
či bezinková
směs na perník 50 g
strouhaný
rozinky hrsti
mandle loupané 1 hrst
švestky 12 ks
sušené, opláchnuté

Postup

1

Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

2

V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje.

3

Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou).

4

Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

5

Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

6

Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

Související články

Jak připravit (a nevysušit) lahodné králičí maso?
  • Tipy a triky

Jak připravit (a nevysušit) lahodné králičí maso?

Přemýšlíte, jakou specialitou překvapit své nejbližší o velikonočních svátcích? Vyzkoušejte pečené králičí maso. Pokud dodržíte několik jednoduchých kroků, bude pečínka krásně měkká a šťavnatá. Poradíme vám, jak na to. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit