0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na černo

Králík na černo
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Králík na černo

4.2/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3643 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 530 g
Tuky 154 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doporučujeme nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.

Suroviny

králičí maso 1 ks
a 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6-12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar) + sůl
na proužky
olej 2 PL
či sádlo
kořenová zelenina 300 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
cibule 1 ks
na plátky
nové koření 6 kuliček
hřebíček 2 ks
bobkový list 2 ks
pepř
bio
krupicový cukr 2 PL
suché
švestková povidla 3 PL
brusinková zavařenina 1 PL
či bezinková
směs na perník 50 g
strouhaný
rozinky hrsti
mandle loupané 1 hrst
sušené, opláchnuté

Postup

1

Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

2

V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje.

3

Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou).

4

Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

5

Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

6

Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč