Králík na černo

Králík na černo

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 368 g
Tuky 109 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Doporučujeme nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.

Suroviny

králičí maso 1 ks
a 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6-12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar) + sůl
slanina 50 g
na proužky(ztuhlé)
olej 2 PL
či sádlo
kořenová zelenina 300 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
cibule 1 ks
na plátky
bobkový list 2 ks
a 2 hřebíčky
pepř
a nové koření
citron 1 ks
bio
krupicový cukr 2 PL
víno červené 250 ml
suché
3 PL
švetsková povidla
bezinkový kompot 1 PL
či brusinková
směs na perník 50 g
na strouhání, strouhaný
rozinky hrsti
a oloupané mandle
švestky 12 ks
sušené, opláchnuté
1 Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

2 V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje. Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou). Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

3 Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

4 Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit