Králík na černo je staročeský recept na oblíbené štědrovečerní jídlo, které si rozhodně můžete upéct i mimo tyto svátky. Křehké králičí maso skvěle ladí s povidlovou omáčkou a červeným vínem. Doporučujeme jídlo nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.
Suroviny
Postup
Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.
V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje.
Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou).
Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.
Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.
Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů )
- Jak se slaví Boží hod aneb Vyladěné české menu: Svíčková, kachna i králík v tradičním i neotřelém kabátu(9 receptů )
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů )