Králík na černo

Králík na černo

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2533 kcal
Bílkoviny 57 g
Cukr 368 g
Tuky 109 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Doporučujeme nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.

Suroviny

králičí maso 1 ks
a 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6-12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar) + sůl
slanina 50 g
na proužky(ztuhlé)
olej 2 PL
či sádlo
kořenová zelenina 300 g
(mrkev, celer, petržel), na plátky
cibule 1 ks
na plátky
bobkový list 2 ks
a 2 hřebíčky
pepř
a nové koření
citron 1 ks
bio
krupicový cukr 2 PL
víno červené 250 ml
suché
3 PL
švetsková povidla
bezinkový kompot 1 PL
či brusinková
směs na perník 50 g
na strouhání, strouhaný
rozinky hrsti
a oloupané mandle
švestky 12 ks
sušené, opláchnuté
1 Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

2 V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje. Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou). Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

3 Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

4 Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit