Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na černo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 41
Do dvou hodin Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6948 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 1328 g
Tuky 155 g
Vláknina 211 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na černo je staročeský recept na oblíbené štědrovečerní jídlo, které si rozhodně můžete upéct i mimo tyto svátky. Křehké králičí maso skvěle ladí s povidlovou omáčkou a červeným vínem. Doporučujeme jídlo nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.

Související recepty

Suroviny

+ 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6-12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar)
sůl
na proužky
olej 2 PL
či sádlo
kořenová zelenina 300 g
(mrkev, celer, petržel) na plátky
nové koření 6 kuliček
pepř 6 kuliček
na plátky
suché
voda 500 ml
švestková povidla 3 PL
brusinková zavařenina 1 PL
či bezinková
sušené švestky 12 ks
opláchnuté
rozinky 1 hrst
strouhaný

Postup

1

Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

2

V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje.

3

Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou).

4

Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

5

Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

6

Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín