0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybrat vánočního kapra

Jak vybrat vánočního kapra
sdílet:
Ačkoli během roku nepatří kapr mezi příliš vyhledávané ryby, na Štědrý den se objeví na většině českých stolů.

Z historie
Kapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo – s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895. Celonárodním štědrovečerním pokrmem se kapr v trojobalu stal ale až v 50. letech minulého století.

Jak vybírat?
Pokud si chcete na kaprovi pochutnat, je potřeba si při nákupu dobře vybrat. Pokud nechcete riskovat bahenní příchuť kapřího masa, vybírejte rybu o hmotnosti do 2,5 kg. Na příliš malé ryby (okolo 1 kg) ale pozor – mají dobré maso, ale také malé kosti, které mohou ze slavnostní večeře udělat několikahodinové nimrání. Pokud budete kupovat kapra u pouličních prodejců, prohlédněte si hygienické zázemí, zkontrolujte, zda mají nádrže zajištěn přítok a odtok vody. Ryba v kádi by měla mít dostatek pohybu a měla by být čilá. Kapra vyhlížejícího mdle, nebo dokonce plovoucího břichem vzhůru rozhodně nebrat. Povrch těla zdravé ryby je lesklý, s minimálním množstvím hlenu, a šupiny a ploutve jsou pevné a neporušené.

Patří kapr do vany?
Názory na pobyt živého kapra ve vaně se různí. Někteří odborníci tvrdí, že se kapr v čisté vodě pročistí a je následně i chutnější. Problém je ovšem s transportem kapra, protože střídání teplot mu nesvědčí. Zároveň je také potřeba udržovat vodu ve vaně dostatečně chladnou a je nutné ji provzdušňovat sprchou. Důležitým faktorem je i finální usmrcení kapra. Má svá pravidla, a pokud si jimi nejste jisti, je lepší přenechat tuto práci odborníkovi.

Když máte nákup úspěšně za sebou, můžete přistoupit k samotnému vaření. Bude to letos klasický smažený kapr, původní kapr na černo nebo zkusíte elegantní verzi kapra v kefírovém těstíčku s mandlemi?

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit