Kapr načerno
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 44
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4781 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 523 g
Tuky 186 g
Vláknina 127 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním předstihem. V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky.

Suroviny

máslo 2 PL
mrkev 1 ks
nastrouhaná
celer 1 ks
menší, nastrouhaný
petržel 1 ks
nastrouhaná
cibule 1 ks
nadrobno
krupicový cukr 2 PL
hřebíček 3 ks
tymián 1 špetka
pepř 10 kuliček
nové koření 6 kuliček
bobkový list 1 ks
citron 2 plátky
i s kůrou
ocet 25 ml
vývar 750 ml
rybí, lze nahradit vodou
kapr 6 porcí
osolený
švestková povidla 4 PL
sušené švestky 100 g
pokrájené
mandle 50 g
loupané, nasekané
rozinky 20 g
vlašské ořechy 50 g
nasekané
perník 2 PL
strouhaný

1 Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

2 Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

3 Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Cely zivot znam Vanoce s kaprem v trojobalu nebo na cesneku a loni jsem zkusil tohle. Bomba a nikdy jinak!

Obchod Apetit