Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním předstihem. V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky.
Suroviny
Postup
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli.
Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit.
Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.
Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste.
Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.
Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě.
Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem.
Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční české Vánoce: Klasické štědrovečerní menu o10 chodech(10 receptů)
- Staročeské vánoční hody: Co se jedlo?(6 receptů)
- 55 slaných pokrmů s ořechy a semínky(55 receptů)
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)
Komentáře
13.09.2007 18:56
Apetit 12/06
30.11.2007 15:19
kaprik