Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (41)
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4762 kcal
Bílkoviny 236 g
Cukr 518 g
Tuky 190 g
Vláknina 127 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept na štědrovečerní rybu. Doporučujeme ho připravit aspoň s jednodenním předstihem. V minulosti se kapr načerno podával se šiškami, dnes jsou rozšířenější houskové knedlíky.

Suroviny

máslo 2 PL
mrkev 1 ks
nastrouhaná
celer 1 ks
menší, nastrouhaný
petržel 1 ks
nastrouhaná
cibule 1 ks
nadrobno
krupicový cukr 2 PL
hřebíček 3 ks
tymián špetka
pepř 10 kuliček
nové koření 6 kuliček
bobkový list 1 ks
2
citrón i skůrou
ocet 25 ml
vývar 750 ml
lze nahradit vodou
kapr 6 porcí
osolené
švestková povidla 4 PL
sušené švestky 100 g
pokrájené
Dále budeme potřebovat
mandle 50 g
loupané, nasekané
rozinky 20 g
vlašské ořechy 50 g
nasekané
směs na perník 2 PL
strouhaný
1 Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

2 Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12–15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

3 Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík.

Obchod Apetit