Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr

Kapr je oblíbená sladkovodní ryba, která je pro mnohé symbolem Vánoc. Tradiční smažený kapr v trojobalu spolu s bramborovým salátem nesmí chybět na stole mnoha českých domácností. V jižních Čechách však například kapří hranolky patří mezi fastfoodové stálice celoročně, nejvíc pak v létě.

...
  • Aby při přípravě štědrovečerního smaženého kapra a bramborového salátu nepřišly vniveč skelet, hlava a ořez, připravuje se z nich vývar, který slouží jako základ pro rybí polévku.
  • Údajně nejstarším receptem na štědrovečerní rybu je kapr načerno, což je dušené kapří maso s omáčkou ze zeleniny, voňavého koření, sušeného ovoce a povidel.
  • Kapr se také výborně hodí na gril. Na rozpálenou mřížku položte filety, nařezané širší podkovy potřené česnekem nebo menší kousky kapřího masa zabalené společně se zeleninou a bramborami do balíčku z alobalu.
  • Jemné kapří maso lze zpracovat jako rybí karbanátky nebo kuličky. Nachystejte si k nim oblíbenou bramborovou přílohou nebo placičky, vložte do rozkrojené housky a nachystejte si domácí rybí sendvič.
  • Výborný je i kapr pečený s bylinkami nebo v kombinaci s jemnou vinnou omáčkou.
  • Především na Třeboňsku jsou velmi žádané tzv. kapří hranolky, které mají i svou ochrannou známku. A pokud na ně máte chuť a do Jižních Čech daleko, nachystejte si kapří hranolky doma podle našeho receptu.

Celý popis