0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyzrát na kocovinu

Jak vyzrát na kocovinu
sdílet:
Každá zábava něco stojí. Večírek se vydařil – skvěle jste se bavili, báječně si pochutnali a také toho vypili trošku víc, než jste zvyklí. A tak není divu, že vám po ránu pořádně třeští hlava. Přinášíme pár tipů, s kterými bude i ta nejhorší kocovina trošku snesitelnější.

Zázračná voda

Pokud jste se po ránu probudili s nesnesitelným třeštěním hlavy a charakteristickou pachutí v ústech, na tablety proti bolesti byste raději měli zapomenout. Žaludek a ledviny jste zvýšeným množstvím alkoholu už tak pořádně zatížili a tablety s paracetamolem jim příliš velkou službu neudělají. Také na šálek kávy si raději nechte zajít chuť – sice vás na chvíli postaví na nohy, ale stav bdělosti dlouho nevydrží, a káva již tak dehydrovaný organismus ještě více odvodní.

Proti kocovině si pomůžete spíše důkladnou očistou – nejjednodušší a nejúčinnější je hodně pít. Pomůže dostatečné množství pramenité vody, ale divy dělá rozpuštěná tabletka magnézia – ta vám po alkoholickém dýchánku pomůže vrátit do normy hladinu minerálů v těle.

V redakci si také dopřáváme detox džus, který ráno po bujaré oslavě nepodráždí rozbouřený žaludek, ale naopak podpoří trávení a osvěží mysl, nebo zářivou šťávu s kurkumou, na níž najdete recept níže.

 

Jídlem proti kocovině

Zasloužilí alkoholici snídají zavináče. A dobře dělají – ryba obsahuje vysoké množství zinku a ten je klíčový pro úspěšné odbourávání alkoholu. Pokud vás nesnesitelně pálí žáha, zkuste trošku jedlé sody nebo malý kousek chleba či sýra. Recepty na kocovinu jsou staré jako lidstvo samo – staří Římané doporučovali pečeného kanárka a ve středověku si opilí velmoži dopřávali k snídani syrového lososa s mandlemi. Někdo nedá dopustit na lák z okurek, jiný na kolu či česnečku, my pro vás také máme jeden recept na vyprošťovák pro odvážné:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky worčesterské omáčky
  • 2 lžičky kečupu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kapka tabasca
  • 1 žloutek
  • sůl a pepř
     

To vše míchat a vypít. Pokud se na to necítíte, můžete směs zkusit zředit tomatovým džusem nebo si do ní namáčet alespoň chleba.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit