Tím nejlepším, co si můžete dát, až budete mít dost cukroví, jsou tyhle zavináče. A fungují i na rozbouřený žaludek po prohýřené noci. Zkrátka ideální recept, který přijde vhod nejen o vánoční svátky, ale také kdykoliv během roku, kdy dostanete chuť na zavináče.
Suroviny
Postup
Zavařovací sklenice předehřejte v troubě při 110 °C.
Rybám odřízněte hlavy a ocasy, vyřízněte žeberní kosti a filety rozplácněte do roviny. Na vnitřní straně filetů udělejte uprostřed podélný zářez ve tvaru V, abyste odstranili páteře.
Filety položte v jedné vrstvě kůží dolů do skleněné či keramické nádoby. Osolte a opepřete. Na jeden konec dejte pár koleček cibule a okurku (můžete ji úhledně pokrájet). Od náplně zabalte plátek do rolky a zajistěte párátkem či dvěma.
Přísady na lák dejte do hrnce, přilijte 150 ml vody a na mírném ohni zvolna přiveďte k varu.
Přidejte rybí roládky a vařte 2 minuty.
Nechte trochu zchladnout, odstraňte párátka a uložte do předehřáté sklenice.
Zalijte lákem tak, aby byly zavináče zcela ponořené. Párkrát sklenicí klepněte, abyste vyhnali všechny vzduchové bubliny.
Uzavřete a uložte do chladničky.
Ochutnávat můžete po pár dnech, v chladničce však uzavřené vydrží i několik měsíců.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi rybu pěkně pevnou, naložte sledí filety nejprve přes noc až na 24 hodin do roztoku 500 ml vody a 250 g soli, pak je opláchněte, osušte a pokračujte podle receptu.