Tím nejlepším, co si můžete dát, až budete mít dost cukroví, jsou tyhle zavináče. A fungují i na rozbouřený žaludek po prohýřené noci.
Suroviny
1 Zavařovací sklenice předehřejte v troubě při 110 °C. Rybám odřízněte hlavy a ocasy, vyřízněte žeberní kosti a filety rozplácněte do roviny. Na vnitřní straně filetů udělejte uprostřed podélný zářez ve tvaru V, abyste odstranili páteře. Filety položte v jedné vrstvě kůží dolů do skleněné či keramické nádoby. Osolte a opepřete. Na jeden konec dejte pár koleček cibule a okurku (můžete ji úhledně pokrájet). Od náplně zabalte plátek do rolky a zajistěte párátkem či dvěma.
2 Přísady na lák dejte do hrnce, přilijte 150 ml vody a na mírném ohni zvolna přiveďte k varu. Přidejte rybí roládky a vařte 2 minuty. Nechte trochu zchladnout, odstraňte párátka a uložte do předehřáté sklenice. Zalijte lákem tak, aby byly zavináče zcela ponořené. Párkrát sklenicí klepněte, abyste vyhnali všechny vzduchové bubliny. Uzavřete a uložte do chladničky. Ochutnávat můžete po pár dnech, v chladničce však uzavřené vydrží i několik měsíců.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi rybu pěkně pevnou, naložte sledí filety nejprve přes noc až na 24 hodin do roztoku 500 ml vody a 250 g soli, pak je opláchněte, osušte a pokračujte podle receptu.