Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí zavináče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 17
Do 45 minut Velmi snadné Na 500ml sklenici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2075 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 289 g
Tuky 76 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tím nejlepším, co si můžete dát, až budete mít dost cukroví, jsou tyhle zavináče. A fungují i na rozbouřený žaludek po prohýřené noci. Zkrátka ideální recept, který přijde vhod nejen o vánoční svátky, ale také kdykoliv během roku, kdy dostanete chuť na zavináče.

Suroviny

sleď 4 ks
s kůží (každý 150–200 g), vykuchaný
sůl a pepř
nakrájená na kolečka a na minutu povařená
Na lák
vinný ocet bílý 400 ml
hořčičné semínko 1 ČL
hořčičné semínko 1 ČL
koriandrová semínka 1 ČL
krystalový cukr 2 PL
sůl mořská ½ ČL

Postup

1

Zavařovací sklenice předehřejte v troubě při 110 °C.

2

Rybám odřízněte hlavy a ocasy, vyřízněte žeberní kosti a filety rozplácněte do roviny. Na vnitřní straně filetů udělejte uprostřed podélný zářez ve tvaru V, abyste odstranili páteře.

3

Filety položte v jedné vrstvě kůží dolů do skleněné či keramické nádoby. Osolte a opepřete. Na jeden konec dejte pár koleček cibule a okurku (můžete ji úhledně pokrájet). Od náplně zabalte plátek do rolky a zajistěte párátkem či dvěma.

4

Přísady na lák dejte do hrnce, přilijte 150 ml vody a na mírném ohni zvolna přiveďte k varu.

5

Přidejte rybí roládky a vařte 2 minuty.

6

Nechte trochu zchladnout, odstraňte párátka a uložte do předehřáté sklenice.

7

Zalijte lákem tak, aby byly zavináče zcela ponořené. Párkrát sklenicí klepněte, abyste vyhnali všechny vzduchové bubliny.

8

Uzavřete a uložte do chladničky.

9

Ochutnávat můžete po pár dnech, v chladničce však uzavřené vydrží i několik měsíců.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte rádi rybu pěkně pevnou, naložte sledí filety nejprve přes noc až na 24 hodin do roztoku 500 ml vody a 250 g soli, pak je opláchněte, osušte a pokračujte podle receptu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín