Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní biovaření s quinoou

salát s quinoou
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pusťte se do objevování i méně známých potravin. Quinoa hravě v jídle zastoupí rýži. Nejlepší je v biokvalitě.

Plná bílkovin

Quinoa neboli merlík chilský bývá někdy nazývána pšenicí Inků. Nepatří však mezi obilniny, i když je jako obilnina využitelná. Quinoa patří k bezlepkovým potravinám, je velmi výživná, málo kalorická a lehce stravitelná. Je dokonalým zdrojem kompletních bílkovin. Díky tomu je velmi oblíbená mezi vegetariány. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů ji řadí mezi potraviny, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Zkuste ji občas uvařit jako přílohu k jídlu, přidat jako zavářku do polévky nebo z ní připravit rizoto, salát či náplň do zapékané zeleniny.

Jak uvařit

Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou, obsahují totiž saponiny, které jsou hořké. Pokud se i přesto při vaření tvoří pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.

Chcete vyhrát dvě vstupenky na veletrh zdravého životního stylu Biostyl, Ecoworld, Evolution a Esoterika 2012? Zúčastněte se soutěže zde.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín