Perníčkův sen
Paní Ivana Andrle se svým sehraným týmem provozovala bistro, ve kterém jste si mohli vychutnat čerstvou kávu, voňavé housky či buchty. Po několika letech v gastronomii se tedy nebála, a zkusila rozjet do té doby stagnující, avšak zavedenou firmu Perníčkův sen v Haštalské ulici v Praze. Soutěž o prodejnu vyhrála, a tím začala její vlastní perníčková cesta. Zaměřila se na kvalitní zdobený perník, vyrábí také perníkový podkrkonošský závin Sakrajdu s povidly a vlašskými ořechy.
První rok existence byl úspěšný, nová provozovna nabízela sortiment pro děti i dospělé a rychle si našla své příznivce. Perník chutnal také turistům, Haštalská ulice se ukázala jako šťastná adresa. Překvapením byl obrovský zájem o těsto a polevy, které si zákazníci objednávali domů a vytvářeli z nich své vlastní vánoční perníčky. V březnu 2020 se však obchody zavřely, cizinci přestali jezdit a firma se ocitla na pokraji propasti.
Záchranou se pro ně staly stánkové prodeje na venkovních trzích, jejich chutný perník se tak dostal k zákazníkům po celé České republice. Nakupující si vychvalovali jeho kvalitu, a tak se paní Ivaně vrátila naděje, že její snažení o záchranu firmy má smysl.
Základem úspěchu jsou poctivé suroviny
Perníčkův sen vychází z kvalitních surovin. Recept na perník převzala firma spolu s pokračováním podniku, a dokázala jej ještě vylepšit. Paní Ivana a její tým klade důraz na výběr koření a kvalitu používaných surovin. Základem pro jejich chutné perníky je sádlo namísto ztužených rostlinných tuků, také vybraná mouka ze Svijan či med přímo od včelaře. Do těsta přidávají ještě máslo, sodu a cukr. Žádné další přísady nejsou potřeba. Perníčkův sen peče bochánkovitý, tlustší a chuťově vynikající perník k přímé konzumaci. V plastových sáčcích či plastové krabici však vydrží až 6 měsíců. Zdobení vychází z tradičního staročeského stylu, ale k vidění jsou také moderní úpravy oblíbené především u dětí.
Jak to bude dál?
Výrobu kvalitního perníku chce paní Ivana zachovat i přes nepříznivou dobu. Se svými spolupracovníky se zaměřila na propagaci v místě podnikání - tedy v Praze, nebála se však své výrobky poslat ani do Francie či USA. O jejím podnikání se mohli dozvědět také japonští čtenáři z tamního kulinářského časopisu. Perníčkův sen má svůj eshop, dodává perník do několik prodejen v Praze a možná se brzy objeví v sortimentu projektu Nákup z farmy.
Cílem Perníčkova snu jsou usměvavé tváře zákazníků, kteří jejich perník ochutnají a budou se pro něj rádi vracet. Do práce se tu vkládá veškeré úsilí a poctivost. Perník neobsahuje barviva či konzervanty. Svým vkusným vzhledem i tradiční chutí si tak může najít své místo i na vašem prostřeném svátečním stole či ve spíži jako chutná svačinka.
Dostali jste chuť na perníčky či perník na plech? Přikládáme vám naše osvědčené recepty pod článek.