Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Malé podniky za času pandemie - Perníčkův sen

img
ZDROJ: img
sdílet:
Covid-19 zasahuje do chodu běžného života již více než rok. Řada velkých i malých podniků se ocitla na pokraji existence, nehledě na jejich potenciál či snahu. Rádi bychom prostřednictvím článků vyprávěli příběhy firem, které se potýkají s nástrahami pandemické situace, a přitom vyrábějí kvalitní produkty. První článek je provoněný skořicí, medem, a po jeho dočtení dostanete chuť na poctivý český perník.

Perníčkův sen

Paní Ivana Andrle se svým sehraným týmem provozovala bistro, ve kterém jste si mohli vychutnat čerstvou kávu, voňavé housky či buchty. Po několika letech v gastronomii se tedy nebála, a zkusila rozjet do té doby stagnující, avšak zavedenou firmu Perníčkův sen v Haštalské ulici v Praze. Soutěž o prodejnu vyhrála, a tím začala její vlastní perníčková cesta. Zaměřila se na kvalitní zdobený perník, vyrábí také perníkový podkrkonošský závin Sakrajdu s povidly a vlašskými ořechy.

První rok existence byl úspěšný, nová provozovna nabízela sortiment pro děti i dospělé a rychle si našla své příznivce. Perník chutnal také turistům, Haštalská ulice se ukázala jako šťastná adresa. Překvapením byl obrovský zájem o těsto a polevy, které si zákazníci objednávali domů a vytvářeli z nich své vlastní vánoční perníčky. V březnu 2020 se však obchody zavřely, cizinci přestali jezdit a firma se ocitla na pokraji propasti.

Záchranou se pro ně staly stánkové prodeje na venkovních trzích, jejich chutný perník se tak dostal k zákazníkům po celé České republice. Nakupující si vychvalovali jeho kvalitu, a tak se paní Ivaně vrátila naděje, že její snažení o záchranu firmy má smysl.

Základem úspěchu jsou poctivé suroviny

Perníčkův sen vychází z kvalitních surovin. Recept na perník převzala firma spolu s pokračováním podniku, a dokázala jej ještě vylepšit. Paní Ivana a její tým klade důraz na výběr koření a kvalitu používaných surovin. Základem pro jejich chutné perníky je sádlo namísto ztužených rostlinných tuků, také vybraná mouka ze Svijan či med přímo od včelaře. Do těsta přidávají ještě máslo, sodu a cukr. Žádné další přísady nejsou potřeba. Perníčkův sen peče bochánkovitý, tlustší a chuťově vynikající perník k přímé konzumaci. V plastových sáčcích či plastové krabici však vydrží až 6 měsíců. Zdobení vychází z tradičního staročeského stylu, ale k vidění jsou také moderní úpravy oblíbené především u dětí.

Jak to bude dál?

Výrobu kvalitního perníku chce paní Ivana zachovat i přes nepříznivou dobu. Se svými spolupracovníky se zaměřila na propagaci v místě podnikání - tedy v Praze, nebála se však své výrobky poslat ani do Francie či USA. O jejím podnikání se mohli dozvědět také japonští čtenáři z tamního kulinářského časopisu. Perníčkův sen má svůj eshop, dodává perník do několik prodejen v Praze a možná se brzy objeví v sortimentu projektu Nákup z farmy.

Cílem Perníčkova snu jsou usměvavé tváře zákazníků, kteří jejich perník ochutnají a budou se pro něj rádi vracet. Do práce se tu vkládá veškeré úsilí a poctivost. Perník neobsahuje barviva či konzervanty. Svým vkusným vzhledem i tradiční chutí si tak může najít své místo i na vašem prostřeném svátečním stole či ve spíži jako chutná svačinka.

Dostali jste chuť na perníčky či perník na plech? Přikládáme vám naše osvědčené recepty pod článek. 

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit