Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem. Máme pro vás i šablonu k vytištění

Perníková chaloupka
ZDROJ: mila7mo/pixabay.com
sdílet:

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní všichni pochutnáte!

Začátky bývají prosté a složité zároveň. Jak najít nejlepší recept na perníkové těsto? Takové, které nezradí a hravě z něj upečete jednotlivé potřebné díly ke stavbě perníkové chaloupky. Dobrá zpráva je, že dál hledat nemusíte, právě jste na něj narazili:

  • Těsto si připravte aspoň den dopředu. Suroviny během dlouhého odpočinku hezky prolnou a s těstem se bude líp pracovat.
  • Budete potřebovat: velkou mísu, vysokou odměrku, kuchyňskou váhu, plech a pečicí papír, váleček, vál, rádýlko nebo příborový nůž, mašlovačku, mixér s metličkou, sítko, sníh z vaječných bílků, nůžky, pevný sáček a špejle.
  • Nezapomeňte na šablony, podle kterých budete vykrajovat jednotlivé díly chaloupky.

Vykrajování a pečení chaloupky

Přemístěte těsto na pomoučený vál a rozdělte na několik menších dílků, aby se s ním lépe pracovalo. Část těsta rozválejte na plát asi 0,5 cm tenký. Následuje vykrajování jednotlivých částí chaloupky. Použijte na ně překreslené a vystřižené šablony. Kolik jakých dílů budete potřebovat?

  • 1 x podložka 24 x 18 cm
  • 2 x boky 18 x 8 cm
  • 2 x boky 12 x 8 cm
  • 2 x střecha 22 x 10 cm
  • 2 x štít pravoúhlý trojúhelník 8,5 x 8,5 x 12 cm 
  • 1 x dveře 4 x 6,5 cm
  • 4 x okna 2,5 x 3,5 cm

Vykrájené perníkové kousky umístěte na plech a pečte v rozehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud perníčky nezezlátnou.

  • Po vytažení z trouby, potřete perník rozšlehaným vejcem, aby byl povrch chaloupky hezky lesklý.
  • Okna a dveře můžete také vytvořit prostým vykrojením do boků chaloupky. 

Zdobení chaloupky

  1. Začněte přípravou bílé polevy, kterou budete chaloupku zdobit. Připravte si mixér s metličkou a rozšlehejte 1 bílek se 140 g prosátého moučkového cukru. Cukr musí být prosátý, aby neucpal zdobící pytlík. Pokud toužíte po barevné chaloupce, přidejte do části polevy potravinářské barvivo.
  2. Přidejte lžičku bramborového škrobu a pár kapek citronové šťávy. Šlehejte tak dlouho, až získáte polotuhou polevu.
  3. Přemistěte sníh do pevného sáčku a ustřihněte jeho růžek
  4. Ozdobte všechny díly domečku, nakreslete či obtáhněte konturou okna a dveře. Vyznačit můžete tašky na střeše, naznačit závěje či námrazu. Je jen na vás, jak bude chaloupka z perníku vypadat.
  • Pozor při stříhání rožku! Ustřihněte nejdříve jen kousek a vyzkoušejte, jak silnou stopu zanechává poleva. Otvor můžete kdykoliv v případě potřeby zvětšit.
  • Pokud chcete svoji chaloupku ozdobit rampouchy, udělejte na střeše nejdřív bílou kuličku, kterou protáhnete směrem dolů.

Lepení chaloupky

Než se pustíte do lepení, ujistěte se, že je sněhová poleva dostatečně ztuhlá. Proto je nejlepší nechat ozdobenou chaloupku alespoň hodinu odpočívat a pak se pustit do lepení. Lepení se provádí stejnou bílou polevou, kterou jste v předešlém kroku zdobili chaloupku.

  1. Pokud jste upekli i dveře a okna k chaloupce, přilepte nejdřív tyto části k bočním stranám domečku. Pokud okna a dveře nemáte, můžete přistoupit rovnou k následujícímu kroku.
  2. Naneste polevu po obvodu jednotlivých bočních dílů a přilepte je k sobě a k podstavě a nechte zatuhnout. Tím vytvoříte základ chaloupky. 
  3. Nyní přichází na řadu střecha. Nejdříve přilepte jednu stranu a po zaschnutí druhou. Může se stát, že střecha nedrží a sjíždí dolů. V tom případě podepřete střechu (například špejlí) tak, aby držela ve správné pozici až do úplného zatuhnutí polevy.
  4. Nechte celou chaloupku zaschnout přes noc a následující den dolaďte detaily a zdobení. Pokud má chaloupka nějaké nedostatky, zamalujte je sněhem. Svou chaloupku můžete na ozdobit také potravinářskými perličkami, lentilkami, marshmallow nebo želé bonbony.

Inspirovat se můžete i naším dalším receptem na perníkovou chaloupku z prosincového Apetitu z roku 2023, který obsahuje i šablonu k vytištění.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč