4.2 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3077 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 533 g
Tuky 54 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoce bez perníčků snad ani nemohou být! Vyhrajte si se zdobením!

Suroviny

vejce 2 ks
moučkový cukr 130 g
máslo 30 g
20–30 g
med 3 PL
koření pěti vůní 1 ČL
mouka pšeničná hladká 350 g
jedlá soda 0.5 ČL
vejce
na potření
Na ozdobu
bílek 1 ks
moučkový cukr 150 g
citronová štáva 1 ČL
čokoládová poleva
hotová

1 Utřete vejce s cukrem, přidejte rozehřáté máslo, med a koření (má výraznější chuť než běžné perníkové), polovinu mouky a sodu. Promíchejte, vpracujte zbylou mouku a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Nechte je do druhého dne odpočinout v chladu.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na placku silnou asi tři milimetry a vykrajujte libovolné tvary. Klaďte na plech vyložený papírem, potřete vejcem a pečte dozlatova, asi dvanáct minut. Znovu potřete vejcem a nechte vychladnout.

3 Bílek utřete s cukrem a šťávou dohusta (trvá to asi patnáct minut) a vzniklou polevou potřete část perníčků. Až bílková poleva zaschne, zdobte čokoládovou; pomocí špejle můžete vytvořit různé vzory. Zbylé perníčky potřete naopak čokoládovou polevou a zdobte bílkovou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit