0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3077 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 533 g
Tuky 54 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoce bez perníčků snad ani nemohou být! Vyhrajte si se zdobením!

Suroviny

vejce 2 ks
moučkový cukr 130 g
máslo 30 g
20–30 g
med 3 PL
koření pěti vůní 1 ČL
mouka pšeničná hladká 350 g
jedlá soda 0.5 ČL
vejce
na potření
Na ozdobu
bílek 1 ks
moučkový cukr 150 g
citronová štáva 1 ČL
čokoládová poleva
hotová

Postup

1

Utřete vejce s cukrem, přidejte rozehřáté máslo, med a koření (má výraznější chuť než běžné perníkové), polovinu mouky a sodu. Promíchejte, vpracujte zbylou mouku a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Nechte je do druhého dne odpočinout v chladu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na placku silnou asi tři milimetry a vykrajujte libovolné tvary. Klaďte na plech vyložený papírem, potřete vejcem a pečte dozlatova, asi dvanáct minut. Znovu potřete vejcem a nechte vychladnout.

3

Bílek utřete s cukrem a šťávou dohusta (trvá to asi patnáct minut) a vzniklou polevou potřete část perníčků. Až bílková poleva zaschne, zdobte čokoládovou; pomocí špejle můžete vytvořit různé vzory. Zbylé perníčky potřete naopak čokoládovou polevou a zdobte bílkovou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit