0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné 30 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3077 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 533 g
Tuky 54 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoce bez perníčků snad ani nemohou být! Vyhrajte si se zdobením!

Suroviny

vejce 2 ks
moučkový cukr 130 g
máslo 30 g
20–30 g
med 3 PL
koření pěti vůní 1 ČL
mouka pšeničná hladká 350 g
jedlá soda ½ ČL
na potření
Na ozdobu
moučkový cukr 150 g
citronová šťáva 1 ČL
čokoládová poleva
hotová

Postup

1

Utřete vejce s cukrem, přidejte rozehřáté máslo, med a koření (má výraznější chuť než běžné perníkové), polovinu mouky a sodu. Promíchejte, vpracujte zbylou mouku a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Nechte je do druhého dne odpočinout v chladu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na placku silnou asi tři milimetry a vykrajujte libovolné tvary. Klaďte na plech vyložený papírem, potřete vejcem a pečte dozlatova, asi dvanáct minut. Znovu potřete vejcem a nechte vychladnout.

3

Bílek utřete s cukrem a šťávou dohusta (trvá to asi patnáct minut) a vzniklou polevou potřete část perníčků. Až bílková poleva zaschne, zdobte čokoládovou; pomocí špejle můžete vytvořit různé vzory. Zbylé perníčky potřete naopak čokoládovou polevou a zdobte bílkovou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč