Norimberské perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 76
Více než hodinu Snadné celý plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5426 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 1087 g
Tuky 64 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníčky, které se při pečení krásně nafouknou, vyvinula šéfredaktorka Hanka. Tajemství je v žitné mouce. A jíst se dají hned i za měsíc.

Suroviny

med 250 ml
skořice 1 ČL
mletá
kardamom 2 špetky
mletý
hřebíček 2 špetky
mletý
mandle 50 g
mleté
mouka žitná hladká 500 g
+ na vál
krupicový cukr 250 g
žloutek 1 ks
pomerančová kůra kandovaná 50 g
citronová kůra kandovaná 50 g
jedlá soda 1 PL
Na polevu
moučkový cukr 200 g
bílek 1 ks
citronová štáva 1 PL

1 V rendlíku zahřejte 125 ml vody s medem, cukrem a kořením, pak do hmoty zapracujte mouku, mandle a kandovanou citrusovou kůru. Druhý den přidejte do hmoty žloutek a sodu, uhněťte těsto a vyválejte ho na pomoučněném vále na tloušťku 1 cm. Vykrájejte tvary o průměru asi 8 cm a nechte je hodinu na plechu vyloženém pečicím papírem odležet. Pečte při 180 °C 8 minut.

2 Moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu míchejte tak dlouho, až získáte hladkou polevu, která bude jen velmi pomalu kapat ze lžíce. Hmotou naplňte cukrářský sáček a zdobte perníčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Komentáře

Simona Langášová

Dobŕ den. V těch perníčkách není žádný tuk ? Zkoušeli jste to těsto dát dohromady ? Vůbec to nelze spojit, šíleně se to drolí. Díky

Jana Kopřivová

Milá Simčo, určitě Vám pomůže tip od naší čtenářky Vlaďky Bělunkové, která nám napsala: „Dělám je už několik let. Poprvé jsem je dělala přesně podle popisu a druhý den bylo těsto tak tuhé, že do něj zapracovat vajíčko a sodu bylo nad lidské síly. Od té doby zadělám všechno hned a druhý den vykrajuji a peču. Jsou skvělé. Polévám rumovou polevou a zdobím s dětmi kousky želé, nebo čokoládovou polevou a zdobím mandlemi. Je to rychlé a dobré.“

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit