Největší zájem o titul mistra ČR je každoročně mezi studenty
kuchařských středních škol, a právě kuchařští učňové si jej
v předchozích ročnících odváželi. „Jejich mládí jim dává odvahu, a
porotě předkládají saláty, ve kterých se vedle brambor, majonézy a
uzeniny mísí velká porce kreativity a fantazie,“ míní ředitelka soutěže
Alena Syslová z občanského sdružení Agentura pro Mratín, které soutěž
každoročně pořádá. „Jsou neskutečně zruční a mají zajímavé chuťové
nápady,“ dodává.
Do poroty již pravidelně usedají kuchařští odborníci a profesionálové,
vedle nich zástupci největšího výrobce majonézy a v neposlední řadě
také osobnosti ze světa showbyznysu. Letošní porotu ozdobí moderátorka
Pavla Charvátová a zpěvačka a herečka Světlana Nálepková. Porota si při
svém hodnocení všímá především vzhledu, vůně, chutě, originality a
celkového dojmu ze salátu, kterého musí soutěžní týmy před jejími zraky
připravit přesně dva kilogramy.
Mistrovství bramborového salátu se blíží
Poslední listopadovou neděli proběhne ve středočeském Mratínu už třetí ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu. Na bitevním poli se v jediné kategorii – přípravě bramborového salátu – utká celkem čtrnáct soutěžních týmů z celé republiky, což je zatím nejvyšší počet účastníků. Jako diváci se máme na co těšit.