Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový salát s jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 43
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3442 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 212 g
Tuky 268 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký a elegantní bramborový salát. Jeho svěží alternativa s jarní cibulkou rázem získá úplně jiný šmrnc. Bramborový salát připravte tradičně na Vánoce, ale jeho rychlá příprava a senzační chuť vybízí, nachystat ho i kdykoliv jindy během roku. Ať už jako rychlou večeři nebo bramborovou přílohu k pečenému či smaženému masu.

Související recepty

Suroviny

očištěné
jarní cibulka 2 ks
najemno nakrájená
sůl
pepř
čerstvě mletý
majonéza 250 ml
jarní cibulka 2 PL
nasekaná zelená nať, lze nahradit pažitkou, na ozdobu
Na zálivku vinaigrette
olivový olej 6 PL
vinný ocet bílý 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Brambory se dají vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.

2

Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.

3

Dále připravte zálivku, a to tak, že do uzavíratelné skleničky dáte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.

4

Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.

    Majonéza
    Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí majonézu není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.

    • V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
       
    • Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.

    Související články

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2004/12

    Komentáře

    09.03.2008 18:08
    My tomu odedávna říkáme šťouchané brambory.
    31.08.2007 08:23
    Recept se nachází v č.12/04, str.30
    16.04.2007 21:06
    Salát je opravdu výborný,je vlahý a lahodný.
    22.05.2006 17:26
    Nevím, čím to, ale tenhle salát se mi moc nepovedl. Byl moc kyselý, rozhodně ne taková lahůdka, jak bylo popsáno v časopise
    28.06.2007 11:22
    no každý má iné chute...
    02.03.2006 16:02
    je uzasny.:)

    Apetit magazín