Lehký a elegantní bramborový salát. Jeho svěží alternativa s jarní cibulkou rázem získá úplně jiný šmrnc. Bramborový salát připravte tradičně na Vánoce, ale jeho rychlá příprava a senzační chuť vybízí, nachystat ho i kdykoliv jindy během roku. Ať už jako rychlou večeři nebo bramborovou přílohu k pečenému či smaženému masu.
Suroviny
Postup
Brambory se dají vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.
Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.
Dále připravte zálivku, a to tak, že do uzavíratelné skleničky dáte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.
Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.
Majonéza
Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí majonézu není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.
- V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
- Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zdravě a lehce: 40 skvělých salátů na každý den(40 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Zdravé, rychlé a levné večeře ze tří surovin: 36 skvělých receptů(30 receptů )
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- Saláty jako stvořené k velikonoční nádivce(23 receptů )
Komentáře