Tato bílá odrůda révy vinné se zrodila v Československu na Šlechtitelské stanici vinařské v moravských Polešovicích zkřížením Muškátu Ottonel a Prachttraube. Druhá zmíněná odrůda se dá do češtiny přeložit jako nádherný hrozen a pochází z Alsaska. V českých podmínkách se muškátovým odrůdám do té doby příliš nedařilo. Václavu Křivánkovi se však podařilo vyšlechtit novou odrůdu s muškátovým aroma. Do Státní odrůdové knihy České republiky byl Muškát moravský zapsán v roce 1987 pod názvem MOPR (zkratka rodičovských odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube), svůj současný název nese od roku 1993.
Muškátové révy
Do muškátové rodiny řadíme stovky odrůd révy vinné. Stejně jako jejich okrasné protějšky jsou i tekuté muškáty rozličných barev. Barvu jantaru má Muškát žlutý, který se řadí k nejstarším odrůdám vína. První rostliny vyrůstaly v Malé Asii, odkud je Féničané rozšířili do Sýrie, Egypta i Řecka. Díky Římanům se právě muškát hojně pěstoval po celém tehdejším impériu. V Itálii je Muškát žlutý oblíbenou pěstovanou odrůdou dodnes, můžeme jej ochutnat také z Maďarska, Španělska, Portugalska či Rumunska.
Téměř bez barvy je naopak Muškát Ottonel, který má původ na počátku 19. století ve Francii, kde se dodnes servíruje nejčastěji k předkrmům z husích jater či dezertům. Pochutnat si můžeme i na temně fialových hroznech Muškátu hamburského. Jedná se o sladkou odrůdu s muškátovou vůní, ze které se vyrábí stolní víno.
Charakteristika Muškátu moravského
Muškátová vína se obecně vyznačují květinovou vůní a nižším obsahem kyselinek. Na své si tedy přijdou příznivci polosuchého či sladkého vína. Špatný muškát poznáme mdlé chuti nebo až přílišné sladkosti.
Muškát moravský se vyznačuje zelenožlutou až žlutou barvou, květinovou vůní připomínající kvetoucí muškáty a harmonickou sladkou chutí. Třísloviny jsou v něm velice jemné. Od roku 2010 se smí z této odrůdy vyrábět také Svatomartinské víno. Muškát moravský se hodí též na výrobu cuveé (mícháných vín) nebo sektu. V jeho chuti můžeme najít zmíněný muškát, černý rybíz a další ovocné tóny. Na archivaci se však příliš nehodí.
S čím Muškát moravský kombinovat?
Stejně jako Ottonel i Muškát moravský se skvěle hodí jako aperitiv, k předkrmům z husích jater či k mořským plodům. Dobře si rozumí i se sladkým ovocem, měkkým sýrem, domácí paštikou. Povznese chuť jakéhokoli dezertu, kterému dodá na sladkosti.