Poznejte tuzemská vína: Mikulov a okolí

Poznejte tuzemská vína: Mikulov a okolí
sdílet:
Máme pro vás zajímavá vinařství z Mikulova a jeho okolí

Révě se tu daří, a když si vyšlápnete na hřeben Pálavy, pochopíte proč. Jen tady, na vápencových skalách nad Mikulovem, můžete jako na jediném místě u nás cítit ve větru vůni moře. Daří se tu především bílým odrůdám, jako je Rulandské šedé, Ryzlink vlašský i rýnský a Chardonnay. Místní specialitou je aromatická odrůda Pálava – kříženec Tramínu červeného s Müllerem Thurgau. V Salonu vín ČR na zámku ve Valticích ochutnejte vybraná vína českých a moravských vinařů a pak si odpočiňte ve stínu Lednicko-valtického areálu. Krásná oblast s krásnými víny a skvělými vinaři. Za pozornost stojí vinařství Tanzberg Mikulov, Sedlecká vína, vinařství Kolby, Kovacs, Reisten, Vinné sklepy Valtice a následující čtveřice.

Nové Vinařství vstoupilo na trh v roce 2005 s odvážným a novým přístupem. Je vybaveno nejmodernější technologií a jeho majitelé si zakládají na kvalitě vína i obalu. Jako první v Česku přišli se šroubovacími a skleněnými uzávěry lahví. Hrozny sklízejí ručně ze 102 hektarů nových vinic a vyrábějí převážně bílá a růžová tichá i šumivá vína v moderním stylu svěžích vín s čistou odrůdovou chutí.

Sonberk
patří mezi mladá moderní vinařství. Vyrábí pouze bílá a speciální vína. Na 40 hektarech vinic tu pěstují ryzlink rýnský, rulandské šedé, sauvignon, chardonnay, pálavu, tramín a muškát moravský. Při osazování bezmála poloviny vinohradů se řídili výsledky geologického průzkumu zaměřeného na vhodnost odrůd. Na stoupající kvalitu vín má vliv i nejmodernější technologie, ruční ošetřování a sběr hroznů.

Víno Marcinčák je malé rodinné vinařství z Novosedel. Od roku 1990 tu vyrábějí vysoce kvalitní přívlastková vína z vlastních vinic. Nabízejí převážně sladší bílá vína z tradičních odrůd, ale i vína suchá a červená. Vinařství je vyhlášené speciálními víny – slámovými, ledovými a botrytickými. Zásluhou firmy vznikla terénní naučná stezka Stará hora (viz www.marcincak.cz).

Mikrosvín Mikulov, a. s. Vinařství vzniklo v roce 1997 ze známé tradiční firmy. Vyrábí vysoce kvalitní vína z vlastních vinic na Pálavě a jeho vlašský ryzlink je vyhlášený. Mezi nejlepší tratě patří Železná, Perná, Liščí vrch a Ořechová hora. Za ochutnání stojí i jejich další vína.

Vyšlo v časopise Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit