0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

4 pravidla pro snoubení červeného vína s jídlem

vůně vína
ZDROJ: Archiv
sdílet:
Jak kombinovat červené víno s jídlem? Kreativně!

Fakt, že se červená vína hodí převážně k hlavním jídlům, zejména červeným masům, je známý a není třeba jej opakovat. Naše moravská vína však nejsou uniformní. Každé má svůj přirozený charakter v barvě, vůni i v chuti. Díky tomu se dají s pokrmy kreativně kombinovat rozmanitým způsobem a je na každém, jak a s čím víno spojí. Abyste zbytečně netápali, máme pro vás čtyři základní pravidla a prověřené tipy sommeliéra.

Pravidlo č. 1: Musí vám to chutnat!

Toto pravidlo je vždy na prvním místě. Je to vaše jídlo, vaše víno, vaše chuť, vaše momentální nálada a žádná poučka na tom nic nezmění. Nebojme se ale zkoušet nové věci a kombinace. To, že nám něco chutná, neznamená, že nám to v jiné kombinaci nemůže přinést ještě lepší zážitek. Nehleďte na poučky a zkuste zkombinovat svou oblíbenou odrůdu s vybraným jídlem. Nedělejte si hlavu z toho, že šlápnete vedle. Co nevyšlo dneska, povede se příště. 

Tip sommeliéra: Chutnalo vám? Pak se podívejte, z jaké trati víno pochází, a dopřejte si z této oblasti i jiné odrůdy nebo vinařství. Jedinečné vlastnosti místního terroir se totiž dokážou vtisknout do všech vín, která odtud pocházejí.  

hroznové víno

Pravidlo č. 2: Nevhodná teplota zkazí chuť každému vínu

Jiná teplota je vhodná pro víno bílé, růžové nebo červené, jiná je potřeba pro skladování, jiná zase pro podávání. Pro většinu našich červených vín je před podáváním potřeba víno vychladit na 14–16 °C. Červené víno zchlazené pod 12 °C je ve vůni a chuti zcela uzavřené a nemůže ukázat svůj pravý potenciál. Jen lehčí a mladá červená vína jako například Modrý Portugal, Svatovavřinecké či Frankovka snesou podávání při nižší teplotě. Při teplotách nad 18 °C může u některých našich červených vín vynikat alkohol, jenž následně v kontextu dělá víno méně harmonickým. 

Mějte tedy na paměti, že v dobách, kdy vznikalo pravidlo o podávání červeného vína při pokojové teplotě, bylo ústřední topení a komfortních 22 °C v jídelně něčím nepředstavitelným. Je-li v místnosti velké teplo, je třeba po nalití do sklenice počítat s oteplením vína. Víno je také náchylné na náhlou změnu teploty a může se změnit jeho chuť. 

Pravidlo č. 3: Zapojte všechny své smysly

Stejně, jako si vychutnáváme jídlo, vychutnáváme i víno. Červená vína servírujte ve větších kulatějších sklenicích typu bordeaux, které jsou nahoře uzavřenější, aby se mohl dobře rozvinout jejich buket. Díky sklenici tak oceníte nejen chuť, ale také vůni a barvu vína.

Tip sommeliéra: Chcete, aby si červené dobře sedlo s vybraným pokrmem? Při párování je dobré soustředit se na dominantní chuť v jídle a podle toho vybrat víno. Ke kořeněným pokrmům volte výraznější a aromatičtější odrůdu. Červená vína s vyšší tříslovinou se zase velmi dobře doplňují se sladkými pokrmy. Hutná červená vína výborně doplňují tučná jídla, která neutralizují. Naopak nikdy nekombinujte červená vína a mořské ryby, ty totiž potom budou chutnat hořce. 

Pravidlo č. 4: Nepodceňujte drobnosti

Že zátku umí vytáhnout každý? To asi ano, ale rozdrolený korek ve víně pokazí celou lahev. Zátku je dobré vytahovat pozvolna, aby se rychlým pohybem do vína nedostal vzduch, a nevytvořil tak vzduchové bubliny. Pokud přičichnete k zátce a cítíte zdravou vůni, mělo by být vše v pořádku. Plná a hutná červená vína otevřete o něco dříve, než je podáváte, aby se ‚nadechla‘. Nic nezkazíte, když lahev otevřete půl hodiny až hodinu před konzumací.

Tip sommeliéra: Některá starší vína vytvářejí sedlinu. Je proto vhodné před servírováním položit lahev do košíku, aby se při nalévání zabránilo vniknutí sedliny do sklenice. Červené víno můžete na rozdíl od bílého průběžně dolévat do sklenice. 

Díky rozmanitosti českých a moravských červených vín se dá z obyčejného večera před televizí vykouzlit vydařený večer s partnerem či s přáteli. Večer plný dobrého jídla a zajímavého vína, domácího poctivého produktu, který rozhodně stojí za to ochutnat. Nebo ochutnávat?

Více o moravských a českých červených vínech na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz

ochutnávání vína

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit