0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pro pivo do kláštera

Pro pivo do kláštera
sdílet:
Zdá se vám spojení zlatavého moku a tichého kláštera trochu nesourodé? Tyto dvě věci spolu ovšem souvisí daleko více, než byste si mysleli. Jak mniši změnili kvalitu piva?

Možná vás překvapí, že v protikladu se skromným životem mnichů bylo pivo, které vařili, silné a hutné. Důvody najdeme v klášterním režimu – výživné pivo mělo mnichy posilovat v období půstu. Prý za den na lačný žaludek vypili až 4 litry nápoje. Naplňuje se tak u něj okřídlené sousloví ‚tekutý chléb‘. Jako postní ‚pokrm‘ se vařilo  dokonce i v ženských klášterech.

V minulosti platilo, že každý dobrý a významný klášter, také vařil dobré pivo. Ostatně kvalita piva je něco, čím pivovary opravdu prosluly. Pojďme se podívat, kudy vedla cesta piva z chudých domácností do velkolepého prostředí klášterů.

Co dům dal

Stejně jako dnes i ve středověku patřilo pivo na území našich zemí k nejoblíbenějším nápojům. A nejen u nás, rozšířené bylo po celé Evropě. Pili ho dokonce i děti a staří lidé, a to především ze zdravotních a hygienických důvodů: dát si tehdy doušek piva bylo bezpečnější než usrknout doušek špinavé vody. 

Často se vařilo podomácku z toho, co bylo zrovna dostupné. Vaření piva bylo spíše výsadou žen, které tak vylepšovaly skromný výdělek domácnosti. Jako vstupní suroviny obvykle používaly ‚co dům a jeho okolí daly‘, což se odráželo i ve výsledné chuti a kvalitě piva. A protože byly na štíru také s hygienou, pivo se často kazilo.

Pivo jako poklona Bohu

A tehdy přichází na pivovarnickou scénu mniši z klášterů. Ti s jeho vařením experimentovali již od 5. století, ovšem na vrcholu středověké pivovarnické éry vařilo vlastní pivo více než 600 evropských klášterů. Mniši zvolili jiný přístup než prostí lidé, kteří vyráběli pivo doslova na koleni bez hlubších znalostí. 

V klášterech se řídili zásadou naprosté soběstačnosti, hlídali si jak kvalitu vstupních surovin, tak celý proces výroby. Recepty a jejich úpravy pečlivě zaznamenávali a zkoumali a své pivo neustále zdokonalovali. Technologii vaření tak postupně vypilovali k dokonalosti a výsledkem bylo pivo vynikající kvality.

Jejich práce vždy byla v souladu s vírou. Pracovali pro Boha a podprůměrné či jakkoliv nehodnotné pivo by bylo těžkým přestupkem. Aby udrželi krok s velkou poptávkou, našli nové způsoby vyšší produkce piva a a ke vstupním surovinám přidali také chmel, který vyvážil sladkost nápoje a pivo zakonzervoval.

Díky masové produkci se tak pivo pro mnichy stalo nejen zdrojem postní výživy, ale také obživy.

Klášterní pivo dneška

Ačkoliv zlatá éra klášterního piva již skončila a oněch více než 600 klášterů se stálou nabídkou piva bychom hledali jen marně, v České republice dosud působí několik pivovarů s klášterním původem. Dva z nejznámějších pražských se nachází ve Strahovském a Břevnovském klášteře. A když vyjedete mimo Prahu, můžete navštívit Klášterní pivovar Želiv, který najdete u Humpolce na Vysočině. Ochutnat můžete také pivo z Klášterního pivovaru Porta Coeli v Předklášteří nedaleko Brna. Už víte, kam vyrazíte o víkendu na výlet?

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit