Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řecko na talíři: nejslavnější řecké sýry

Řecko na talíři: nejslavnější řecké sýry
sdílet:

Tisíce let se Řekové zdokonalují ve výrobě sýrů, hlavně z ovčího a kozího mléka. Mnoho z nich nese evropskou značku chráněného zeměpicného označení. 

Feta

Je nejoblíbenější řecký sýr, vyrábí se v podobách na škále od měkké až polotvrdé a hodí se na jídlo i do většiny řeckých pokrmů, od pečiva přes zeleninu až po maso. Výrobu fety popsal již Homér ve své Odysseji a postup se používá dodnes. Zalitá v solném roztoku vydrží nekonečně dlouho.

  • Fetou můžete plnit papriky a pak je opékat na grilu, skvěle se hodí i na těstoviny nebo do musaky
  • Sýr feta je ideální do náplní slaného pečiva, do salátů.

Graviera 

Je typ gruyerského sýra z oblasti Dodoni a ostrovů Kréta a Naxos. Má nazlátlou barvu, pevnou vláčnou strukturu s obtiskem plátna, ve kterém vykapává, a sytou smetanovou chuť.

Kefalotiri

Bílý až žlutý tvrdý sýr se svěží chutí ovčího mléka s pikantním dozvukem se tradičně vyráběl z prvního mléka po odstavení jehňat a kůzlat. Podává se k snídani nebo strouhá do sýrových náplní.

Halloumi

Hnětený tvarohový sýr zářivě bílé barvy má pevnou konzistenci, není příliš tučný a neroztéká se, proto se skvěle hodí na pečení či grilování.

  • Opečený sýr haloumi se skvěle hodí do sendvičů, burgerů, doprovodí jakýkoli zeleninový salát.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...