Tisíce let se Řekové zdokonalují ve výrobě sýrů, hlavně z ovčího a kozího mléka. Mnoho z nich nese evropskou značku chráněného zeměpicného označení.
Feta
Je nejoblíbenější řecký sýr, vyrábí se v podobách na škále od měkké až polotvrdé a hodí se na jídlo i do většiny řeckých pokrmů, od pečiva přes zeleninu až po maso. Výrobu fety popsal již Homér ve své Odysseji a postup se používá dodnes. Zalitá v solném roztoku vydrží nekonečně dlouho.
- Fetou můžete plnit papriky a pak je opékat na grilu, skvěle se hodí i na těstoviny nebo do musaky
- Sýr feta je ideální do náplní slaného pečiva, do salátů.
Graviera
Je typ gruyerského sýra z oblasti Dodoni a ostrovů Kréta a Naxos. Má nazlátlou barvu, pevnou vláčnou strukturu s obtiskem plátna, ve kterém vykapává, a sytou smetanovou chuť.
Kefalotiri
Bílý až žlutý tvrdý sýr se svěží chutí ovčího mléka s pikantním dozvukem se tradičně vyráběl z prvního mléka po odstavení jehňat a kůzlat. Podává se k snídani nebo strouhá do sýrových náplní.
Halloumi
Hnětený tvarohový sýr zářivě bílé barvy má pevnou konzistenci, není příliš tučný a neroztéká se, proto se skvěle hodí na pečení či grilování.
- Opečený sýr haloumi se skvěle hodí do sendvičů, burgerů, doprovodí jakýkoli zeleninový salát.