Řecko na talíři: sýry

sdílet:
Tisíce let se Řekové zdokonalují ve výrobě sýrů, hlavně z ovčího a kozího mléka. Mnoho z nich nese značku chráněné oblasti původu v rámci EU.

FETA je nejoblíbenější řecký sýr, vyrábí se ve škále měkký až polotvrdý a hodí se na jídlo i do většiny řeckých pokrmů. Výrobu fety popsal již Homér ve své Odysseji a postup se používá dodnes. Zalitá v solném roztoku vydrží nekonečně dlouho.

GRAVIERA je typ gruyerského sýra z oblasti Dodoni a ostrovů Kréta a Naxos. Má nazlátlou barvu, pevnou vláčnou strukturu s obtiskem plátna, ve kterém vykapává, a sytou smetanovou chuť.



KEFALOTIRI Bílý až žlutý tvrdý sýr se svěží chutí ovčího mléka s pikantním dozvukem se tradičně vyráběl z prvního mléka po odstavení jehňat a kůzlat. Podává se k snídani nebo strouhá do sýrových náplní.

HALOUMI Hnětený tvarohový sýr zářivě bílé barvy má pevnou konzistenci, a proto se skvěle hodí na pečení či grilování.

Naservírujte si pravé řecké léto. V nové kuchařce z edice Apetit na cestách najdete Řecká odysea aneb Slavné báje a recepty najdete to nejlepší.

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit