Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řecko na talíři: nejslavnější řecké sýry

Řecko na talíři: nejslavnější řecké sýry
sdílet:

Tisíce let se Řekové zdokonalují ve výrobě sýrů, hlavně z ovčího a kozího mléka. Mnoho z nich nese evropskou značku chráněného zeměpicného označení. 

Feta

Je nejoblíbenější řecký sýr, vyrábí se v podobách na škále od měkké až polotvrdé a hodí se na jídlo i do většiny řeckých pokrmů, od pečiva přes zeleninu až po maso. Výrobu fety popsal již Homér ve své Odysseji a postup se používá dodnes. Zalitá v solném roztoku vydrží nekonečně dlouho.

  • Fetou můžete plnit papriky a pak je opékat na grilu, skvěle se hodí i na těstoviny nebo do musaky
  • Sýr feta je ideální do náplní slaného pečiva, do salátů.

Graviera 

Je typ gruyerského sýra z oblasti Dodoni a ostrovů Kréta a Naxos. Má nazlátlou barvu, pevnou vláčnou strukturu s obtiskem plátna, ve kterém vykapává, a sytou smetanovou chuť.

Kefalotiri

Bílý až žlutý tvrdý sýr se svěží chutí ovčího mléka s pikantním dozvukem se tradičně vyráběl z prvního mléka po odstavení jehňat a kůzlat. Podává se k snídani nebo strouhá do sýrových náplní.

Halloumi

Hnětený tvarohový sýr zářivě bílé barvy má pevnou konzistenci, není příliš tučný a neroztéká se, proto se skvěle hodí na pečení či grilování.

  • Opečený sýr haloumi se skvěle hodí do sendvičů, burgerů, doprovodí jakýkoli zeleninový salát.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule
  • Tipy a triky

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě, na grilu či smažit a taky mrazit. Podávat s omáčkou nebo bez. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první....
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč