Vepřová žebírka glazovaná pivem

Vepřová žebírka glazovaná pivem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 184 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 29 g
Tuky 4 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žebírka nejdřív změknou a nasáknou chutě, takže pak už je stačí jen krátce ogrilovat, aby získala lahodnou glazuru.

Suroviny

2 kg
vepřová žebírka rozkrájených po žebrech (nejlépe masitá žebra z boku)
sůl 0.5 ČL
pepř 0.5 ČL
mletý + na dochucení
700 ml
pivo stout Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor
cibule 1 ks
nakrájená na plátky
90 g
tmavý třtinový cukr
rajčatový protlak 60 g
hustý např.Heinz Tomato Paste
3 PL
nakládaný křen
hořčice dijonská 2 PL
worcesterská omáčka 1 PL
chleba

1 Vmasírujte do žebírek sůl a pepř. Dejte je do pekáče masitou stranou dolů, přilijte pivo, přidejte cibuli a česnek, přiklopte a při 160 °C pečte 1 a 1/2 hodiny doměkka. Přendejte žebra na talíř. Z pekáče seberte tuk. Šťávu sceďte a uchovejte.

Vlijte 375 ml šťávy do kastrůlku, zašlehejte do ní cukr, rajský protlak, křen, hořčici a worcester. Na středním plameni přiveďte k varu a za častého míchání vařte zhruba 15 minut, až se svaří na 250 ml.

3 Žebírka dejte na gril a za častého potírání připravenou omáčkou grilujte 12–15 minut, až se na povrchu vytvoří glazura. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

Párujte s pivem...

JUBILER Z VYŠKOVA
Jubiler Amber IPA je hodně chmelené pivo, díky použitým sladům má však zakulacené tělo. Výsledkem je harmonická hořko-karamelová chuť, která vás přiměje sáhnout po dalším a dalším žebírku.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit