Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Palmový olej: Proč je tak levný a kontroverzní zároveň?

Plamový olej
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Palmový olej najdeme v polovině zboží, na které narazíme v supermarketu. Nachází se prakticky ve všech typech výrobků – od sladkostí přes instantní nudle, pizzu až po šampóny nebo rtěnky. Je totiž oproti ostatním olejům velmi levný. Jak je to možné? A proč je tolik oblíbený a zároveň budí takovou kontroverzi?

Palmový olej je mezi všemi rostlinnými oleji nejpoužívanějším. Vyrábí se lisováním plodů palmy olejné a jeho výhodou oproti většině ostatních rostlinných olejů je, že v chladu tuhne, při pokojové teplotě je polotuhý.

  • Také je ovšem ze všech rostlinným olejů nejkontroverznějším, protože kvůli vysazování nových plantáží palmy olejné mizí deštné pralesy – ať kácením nebo vypalováním. Právě pralesy jsou velmi důležité pro udržení ekosystému.

Zázrační brouci zajišťují bohatou úrodu

Přidává se do pečiva, sušenek, krémů, náplní, najdete ho v pečivu, listovém těstě i deodorantech a zubní pastě, jsou nedílnou součástí margarínů a rostlinných roztíratelných tuků nebo tuků na pečení. Aniž bychom to možná tušili, ročně spotřebujeme každý až osm litrů palmového oleje.

  • 85 % celosvětové produkce pochází z Indonésie a Malajsie. Významnými producenty palmového oleje jsou také zápodoafrické státy jako Sierra Leone, Nigerie, Pobřeží slonoviny nebo Ghana. Palmový olej se vyrábí v dalších zrhruba 40 zemích.
  • Největšími spotřebiteli palmového oleje jsou Indie, Čína a také Indonésie. 
  • Palmový olej se získává lisováním plodů palmy olejné.
  • Palmojádrový olej se získává z pecek plodů palmy olejné.

První stromy palmy olejné byly například v Malajsii vysazeny v roce 1875 a mnoho let je místní farmáři opylovávali ručně. Vše se změnilo v roce 1981, kdy pěstitelé přišli na to, že efektivnější je nechat palmy opylovat broukem z čeledi nosatcovitých. Ten pěstitelům ušetřil soustu práce a z palmového oleje se stal výdělečný byznys.

Náhrada za palmový olej zatím neexistuje

Palma olejná je neuvěřitelně výkonná rostlina, ze které se vyprodukuje více oleje na plochu než z jakékoli jiné olejniny. Náhrada za palmový olej v tomto ohledu neexistuje. Palma olejná zabírá ze všech olejnin jen 4 % obdělávané půdy, a přitom představuje 40 % celkového trhu.

  • K získání stejného množství alternativních olejů, jako je sójový, kokosový nebo slunečnicový olej, by bylo zapotřebí 4 až 10krát více půdy, což by jen přesunulo problém do jiných částí světa a ohrozilo další místa, živočišné druhy a komunity. Palmový olej se navíc dobře skladuje, má totiž přírodní konzervační vlastnosti.

Jaké má výhody oproti ostatním olejům?

Palmový olej se dobře skladuje, protože se nekazí tak rychle jako jiné tuky. I výrobky, do kterých se palmový tuk přidává, jsou mnohem trvanlivější než ty vyrobené například z másla. Náklady na výrobu jsou navíc daleko nižší.

Vy ovšem můžete udělat jedno. Až příště půjdete do obchodu, podívejte se na etiketu produktů, zdali obsahují palmový olej, či nikoliv. Když po něm nebude poptávka, nebude se tolik vyrábět.

  • Palmový olej se také produkuje s certifikátem RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), který označuje udržitelnou produkci palmového oleje. Organizace RSPO se udržitelnou výrobou snaží chránit životní prostředí i místní komunitu.
  • Přestože se mnoho vlád a společností snaží zabránit nadprodukci palmového oleje a regulovat ho, zatím se to příliš nedaří – nízká cena za surovinu vítězí. V dnešní době je certifikováno pouze 19 % z celé produkce palmového oleje.

Škodí palmový olej zdraví?

Palmový olej obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin. To ho číní teplotně stabilnějším, trvanlivějším, odolnějším a vhodným například ke smažení a fritování.

  • Z technologického hlediska je nenahraditelný při výrobě roztíratelných tuků. Díky jeho složení a vlastnostem se mohlo upustit od zastaralých výrobních metod, při kterých dříve vznikaly v margarínech škodlivé transmastné kyseliny. 

Problém konzumace palmového tuku v potravinářských výrobcích (a cukrovinkách obzvlášť) spočívá zejména v jeho nízké ceně. Ta způsobuje, že se sušenky, dezerty a sladkosti jedí ve velkém, mnohdy jsou považovány i za svačinu.

Levné tučné a sladké potraviny spolu se slazenými nápoji pak přispívají velkou měru k nadměrné konzumaci, a tím také k nadváze, obezitě, vzniku cukrovky druhého typu a dalších souvisejících chorob.

  • Způsobem jak předcházet zdravotním problémům, je vařit a připravovat si jídlo svépomocí, ze surovin, které známe.
  • Průmyslově zpracované potraviny (ve kterých se hojně využívá palmového oleje, cukru a přídatných látek) jíst jen výjimečně.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín