Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5800 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 418 g
Tuky 433 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší.

Suroviny

sušenky 150 g
100–150 g, máslové
máslo 60 g
rozpuštěné
tvaroh měkký 250 g
plnotučný, lze nahradit žervé
bílá čokoláda 400 g
smetana ke šlehání 285 ml
mascarpone 250 g
Na borůvkovou omáčku
borůvky 280 g
i mražené
krupicový cukr 50 g
přírodní
citronová štáva 1 PL

1 Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň. Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte čistým kamenem nebo konzervou. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape, nebo se vsákne do utěrky.

2 Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.

3 Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.

4 Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.

5 Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.

Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Recept je vynikající, korpus super, lahodný. Víc mi zachutnal bílý. Mascarpone jsem nahradila polotučným tvarohom.Opravdu rychlý a luxusní dezert na oslavu.

Anonym

Toto je kolacik, ktoreho u nas nie je nikdy dost! Robila som obe verzie, lebo mam este nejake ine recepty na cheescake, ale tento je ten naozaj najlepsi, a tak tento rok nahradi vianocnu tortu!

Anonym

Pro naši rodinu byl příliš sladký. Jinak ale chutná výborně.

Anonym

"toto je najlepsi cheesecake aky som kedy jedla"....tak tuto vetu som pocula asi 1000x ked som tento cheesecake urobila kolegyni na oslavu narodenin....dakujem za skvely recept vdaka ktoremu som potesila vela ludi

Anonym

Dělala jsem verzi tmavou, místo tmavé mléčné čokolády jsem dala hořkou. Výsledek nebyl tak šíleně sladký a všem moc chutnalo.

Anonym

Dort byl moc dobrý,jen jsem použila jen 350 g čokolády aby to nebylo tak sladké. Sušenkový základ jsem udělala z bebe maslových plus tmavých karamelizovaných sušenek a potom jsem ho chvíli zapekla v troubě. Navrch celého dortu jsem dala rozvařené jahody které jsem zahustila jahodovým pudinkem rozmichaným ve studené vodě a dochutila citronovou štávou kůrou a vanilkovým cukrem,do tohohle jsem vmáčkla čerstvé jahody a celé to pokapala čokoladou na varení rozpuštěnou s trochou smetany na šlehaní co mi zbyla z dortu a pak ještě na chvíli do ledničky.

Anonym

Tento dort je neuvěřitelně jednoduchý. Hodí se pro začátečníky! A chuťově je vynikající. Lze, ale ubrat čokolády. Je pak méně sladký....

Anonym

Dort je výjimečný, jen musím použít alespoň 200g sušenek..

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.13

Anonym

je moc dobrý, akorát jsem dala jen polovinu čokolády a i tak byl hodně sladký a na korpus jsem použila víc sušenek, cca 200g a víc másla

Obchod Apetit