Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší. Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami musíte zkusit.
Suroviny
Postup
Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte.
Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň.
Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte čistým kamenem nebo konzervou. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape, nebo se vsákne do utěrky.
Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.
Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.
Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.
Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.
Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ovocné přelivy, které pozvednou každé knedlíčky, dezert, kaši i pudink. Připravte si žahour nebo malinovou omáčku(27 receptů )
- Báječné nepečené cheesecaky: Připravte si malinový, cappuccino nebo Barbie(14 receptů )
- Fialové mlsání aneb Ty nejlepší borůvkové dezerty. Ochutnejte cheesecake s bílou čokoládou, zapečenou kaši a další (35 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Báječné nepečené cheesecaky(14 receptů )
- 30x neodolatelné borůvky(30 receptů )
- 26 receptů na dokonalé cheesecaky všech chutí: Zkuste banánový, hruškový i Basque burnt(29 receptů )
Komentáře
Dobrý den, zajímalo by mě, zda by bylo možné vynechat tvaroh a použít jen větší množství mascarpone, bílou čokoládu a smetanu. Ztuhne to? A pokud tedy použiji tvaroh, má to být ten v kostce? Děkuji Zemanová
Dobrý den, paní Zemanová,
mascarpone je výrazně tučnější než tvaroh, takže v zásadě by měl naopak tuhnout ještě lépe :-)! Pokud tedy místo 250g tvarohu a 250g mascarpone použijete 500g mascarpone, dort by se měl povést :-)!
Krásný den, redakce Apetitu
Myslite, ze by slo ho udelat predem, zamrazit a pak v pripade potreby rozmrazit?
Dobrý den, Deniso,
musíme přiznat, že jsme to nikdy nezkoušeli. Pečený cheesecake bychom si asi zmrazit troufli, ale nejsme si úplně jistí, jak se bude chovat po rozmražení tento, nepečený. Samozřejmě to můžete zkusit, ale za výsledek ručit nemůžeme :-(. Kdybyste se do mražení pustila, budeme moc rádi, když nám dáte vědět, jak pokus dopadl.
Přejeme krásný den, redakce Apetitu
vynikající dezert, ale chce to vážně ubrat čokoládu jinak je moc sladký
opravdu skvělý recept! fígl s čokoládou je super :) také jsem upravovala, místo mascarpone jsem použila tvaroh, jak už tu někdo zmínil, a do sušenek jsem nedala máslo, ale trochu jogurtu, vynikající, děkuji! :)
Jednoduchý recept s úchvatným výsledkem.