Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5582 kcal
Bílkoviny 99 g
Cukr 389 g
Tuky 423 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší

Suroviny

sušenky 100 g
až 150g, máslové
máslo 60 g
rozpuštěné
tvaroh měkký 250 g
plnotučný, lze nahradit žervé
bílá čokoláda 400 g
smetana ke šlehání 285 ml
mascarpone 250 g
Na borůvkovou omáčku
borůvky 280 g
i mražené
krupicový cukr 50 g
přírodní
citronová štáva 1 PL

1 Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň. Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte čistým kamenem nebo konzervou. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape, nebo se vsákne do utěrky.

2 Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.

3 Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.

4 Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.

5 Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.

Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit