Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami

4.2/5 Počet hodnocení: 305
Do hodiny Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5800 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 418 g
Tuky 433 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší. Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami musíte zkusit.

Suroviny

sušenky 150 g
100–150 g, máslové
rozpuštěné
plnotučný, lze nahradit žervé
Na borůvkovou omáčku
i mražené
přírodní

Postup

1

Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte.

2

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň.

3

Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte čistým kamenem nebo konzervou. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape, nebo se vsákne do utěrky.

4

Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.

5

Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.

6

Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.

7

Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.

Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

29.03.2018 22:25

Dobrý den, zajímalo by mě, zda by bylo možné vynechat tvaroh a použít jen větší množství mascarpone, bílou čokoládu a smetanu. Ztuhne to? A pokud tedy použiji tvaroh, má to být ten v kostce? Děkuji Zemanová

03.04.2018 08:59

Dobrý den, paní Zemanová,
mascarpone je výrazně tučnější než tvaroh, takže v zásadě by měl naopak tuhnout ještě lépe :-)! Pokud tedy místo 250g tvarohu a 250g mascarpone použijete 500g mascarpone, dort by se měl povést :-)!

Krásný den, redakce Apetitu

08.02.2018 10:01

Myslite, ze by slo ho udelat predem, zamrazit a pak v pripade potreby rozmrazit?

08.02.2018 14:28

Dobrý den, Deniso,
musíme přiznat, že jsme to nikdy nezkoušeli. Pečený cheesecake bychom si asi zmrazit troufli, ale nejsme si úplně jistí, jak se bude chovat po rozmražení tento, nepečený. Samozřejmě to můžete zkusit, ale za výsledek ručit nemůžeme :-(. Kdybyste se do mražení pustila, budeme moc rádi, když nám dáte vědět, jak pokus dopadl.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

24.05.2016 16:32

vynikající dezert, ale chce to vážně ubrat čokoládu jinak je moc sladký

19.04.2015 07:24

opravdu skvělý recept! fígl s čokoládou je super :) také jsem upravovala, místo mascarpone jsem použila tvaroh, jak už tu někdo zmínil, a do sušenek jsem nedala máslo, ale trochu jogurtu, vynikající, děkuji! :)

03.10.2014 10:46

Jednoduchý recept s úchvatným výsledkem.

31.05.2009 10:07
zákusek je opravdu vynikající...místo borůvek jsem uělala omáčku z jahod a všem moc chtunalo...jen ten korpus sušenskovy býl takový tuhší, asi ho mohlo být méně...
18.04.2009 04:00
Tento recept je neuvěřitelně jednoduchý a neuvěřitelně dobrý. Na korpus ale nepoužívám máslo (sušenky ho v sobě mají sami o sobě) a na změkčení používám přiměřené množství horké vody. Výsledek je pak daleko lepší a vláčnější a sušenky se lépe spojí. Pro dodání šmrncovnější chutě občas do těsta používám i trochu likéru nebo alkoholu. Kazdopdádně tento cheesecake je můj nejoblíbenější. Doporučuji
10.07.2008 12:20
Dělala jsem elegantnější verzi podle Jany a dala jsem polovinu cukru. Jednotlivé kousky jsem servírovala polité zakys. smetanou smíchanou s van. cukrem a jahody rozmixované s trochou cukru. Jenom se zaprášilo. Doporučuji.