Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Babiččiny květákové placičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 495
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 403 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 19 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí jednoduché květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ napsala nám Petra Školová z Havířova, která se s námi podělila o babiččin recept. S námi květákové placičky upečete bez mouky, jen s trochou strouhanky – i tu lze v bezlepkové verzi nahradit rozmačkaným vařeným bramborem. V obměnách do základu můžete přidat sýr, šunku nebo klobásu. Namísto smažení na pánvi je můžete upéct v troubě.

Suroviny

rozebraný na růžičky
vejce 2 ks
strouhanka 1 hrst
sůl
podle libosti
pepř
podle libosti
podle libosti
majoránka (drhnutá)
podle libosti
podle libosti
olej
nebo sádlo, na smažení
tatarská omáčka
k podávání

Postup

1

Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 10 minut.

2

Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

3

Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat malé placičky.

4

Placičky smažte na pánvi na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.

5

Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

31.03.2022 16:03
Chuťově placičky fajn, ale absolutně mi nedržely pohromadě. Zkusila jsem je zachránit v troubě, ale marně. Ale dám jim ještě někdy šanci.
18.07.2021 12:21
První várka se mi rozpadala, pak jsem dridala trochu kukuřičné mouky a mňam 😋
25.11.2020 13:08

Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.

03.01.2017 20:11

Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!

23.04.2015 08:35

Placičky byly vynikající, ale ještě lepší byly, když jsem je pekla v troubě na pečícím papíru :-)

Apetit magazín