„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí jednoduché květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ napsala nám Petra Školová z Havířova, která se s námi podělila o babiččin recept. S námi květákové placičky upečete bez mouky, jen s trochou strouhanky – i tu lze v bezlepkové verzi nahradit rozmačkaným vařeným bramborem. V obměnách do základu můžete přidat sýr, šunku nebo klobásu. Namísto smažení na pánvi je můžete upéct v troubě.
Suroviny
Postup
Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 10 minut.
Nechte ho důkladně okapat, vložte do mísy a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
Přidejte do mísy vejce. Osolte, opepřete, dochuťte kmínem, majoránkou a prolisovaným česnekem podle chuti. Dobře promíchejte. Přidejte tolik strouhanky, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat malé placičky.
Placičky smažte na pánvi na rozpáleném oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.
Podávejte s tatarskou omáčkou. Skvělé jsou jen tak samotné, ale můžete je podávat i s vařenými bramborami, čerstvým chlebem nebo se zeleninovým salátem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- Jak děti naučit jíst více zeleniny?(24 receptů )
- Jak doplnit vlákninu a oživit jídelníček? Naučte se různé druhy zeleninových placek(14 receptů )
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů )
Komentáře
Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.
Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!
Placičky byly vynikající, ale ještě lepší byly, když jsem je pekla v troubě na pečícím papíru :-)