Babiččiny květákové placičky

Babiččiny květákové placičky

3.3 / 5. Počet hodnocení: 365
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 403 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 19 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ píše nám Petra Školová z Havířova, jejíž recept v nás vzbudil nostalgii. Základní směs lze různě obměňovat – přidejte třeba klobásku nebo šunku.

Suroviny

květák 1 ks
rozdělený na růžičky
vejce 2 ks
je možné přidat žloutky a z bílků ušlehat sníh
strouhanka 1 hrst
sůl
podle libosti
pepř
podle libosti
kmín
podle libosti
majoránka (drhnutá)
podle libosti
česnek
podle libosti
olej
lze nahradit sádlem, na smažení
tatarská omáčka
s pažitkou, k podávání

1 Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut. Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm). Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.

2 Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Martina Vlad

Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!

Martina Nádvorníková

Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.

Marcela Mandová

Chuťově placičky fajn, ale absolutně mi nedržely pohromadě. Zkusila jsem je zachránit v troubě, ale marně. Ale dám jim ještě někdy šanci.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit