0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Babiččiny květákové placičky

Babiččiny květákové placičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Babiččiny květákové placičky

4.3 / 5. Počet hodnocení: 385
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 403 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 19 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ píše nám Petra Školová z Havířova, jejíž recept v nás vzbudil nostalgii. Základní směs lze různě obměňovat – přidejte třeba klobásku nebo šunku.

Suroviny

květák 1 ks
rozdělený na růžičky
vejce 2 ks
je možné přidat žloutky a z bílků ušlehat sníh
strouhanka 1 hrst
sůl
podle libosti
pepř
podle libosti
kmín
podle libosti
majoránka (drhnutá)
podle libosti
česnek
podle libosti
olej
lze nahradit sádlem, na smažení
tatarská omáčka
s pažitkou, k podávání

Postup

1

Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut.

2

Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

3

Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm).

4

Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.

5

Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Martina Vlad

Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!

Martina Nádvorníková

Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.

Marcela Mandová

Chuťově placičky fajn, ale absolutně mi nedržely pohromadě. Zkusila jsem je zachránit v troubě, ale marně. Ale dám jim ještě někdy šanci.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit