„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ píše nám Petra Školová z Havířova, jejíž recept v nás vzbudil nostalgii. Základní směs lze různě obměňovat – přidejte třeba klobásku nebo šunku.
Suroviny
Postup
1
Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, cca 10 minut.
2
Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
3
Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat maličké placičky (o velikosti asi 4 cm).
4
Placičky smažte na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Osušte na papírové utěrce.
5
Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů)
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- Jak děti naučit jíst více zeleniny?(24 receptů)
- Jak doplnit vlákninu a oživit jídelníček? Naučte se různé druhy zeleninových placek(14 receptů)
Komentáře
Anonym
23.04.2015 08:35
Placičky byly vynikající, ale
Placičky byly vynikající, ale ještě lepší byly, když jsem je pekla v troubě na pečícím papíru :-)
Martina Vlad
03.01.2017 20:11
Take jsem delala verzi v
Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!
Martina Nádvorníková
25.11.2020 13:08
Placičky výborné, ale já
Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.
Pavlína Hublová
18.07.2021 12:21
První várka se mi rozpadala,…
Marcela Mandová
31.03.2022 16:03
Chuťově placičky fajn, ale…