Dlouhým dušením maso zcela zkřehne, takže se dá rozebrat na jednotlivá vlákna. Ta pak poslouží jako skvělá šťavnatá náplň nejrůznějších placek včetně křupavých tacos.
Suroviny
Postup
Chilli papričky namočte do horké vody a dejte stranou. Ve velké těžké pánvi nebo kastrolu s dobře přiléhající poklicí rozehřejte olivový olej. Maso dobře osolte a opepřete, pak je opečte ze všech stran do zhnědnutí, vyjměte a dejte stranou.
Do kastrolu přihoďte cibuli, papriku, česnek, kmín, tymián a bobkový list a opékejte pět minut do změknutí. Namočené chilli papričky vyjměte, odstraňte stopky a semínka a zbytek natrhejte rovnou do kastrolu. Vodu z namáčení uchovejte.
Do kastrolu vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo. Zalijte rajčaty a vodou z chilli papriček, případně dolijte vodou, aby maso bylo prakticky ponořeno. Vymačkejte do kastrolu šťávu z pomeranče a limety; jsou-li bio, přihoďte i vymačkané slupky. Uveďte do varu, snižte plamen a duste, až se maso úplně rozpadá, asi hodinu a půl.
Vyjměte maso a překryjte ho alobalem, šťávu přeceďte a uchovejte. Maso rozdělte na vlákna, případně zvlhčete trochou šťávy. Naplňte tacos (dvě na osobu by v rámci bohatého bufetu měly stačit), ozdobte plátky avokáda a ředkviček a podávejte.