0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salon vín 2009: 48 vítězů, 444 poražených

víno sklenice
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Devátý ročník nejuznávanější soutěže vín v Česku již zná své vítěze. V Národním vinařském centru ve Valticích se o přízeň porotců ucházelo rekordních 492 vín ze 114 vinařství. Degustacím kralovalo chardonnay, které chuťové pohádky odborníků potěšilo nejvíce.

Vzorky k hodnocení vybírali sommeliéři Národního vinařského centra přímo u vinaře ve sklepě namátkovým způsobem z lahví příslušné šarže vína. Kvalitu vína poté prověřovaly tři komise, přičemž v každé z nich zasedlo pět špičkových degustátorů a předseda, který hodnocení řídil.

Vsaďte na vítěze

Přízeň degustátorů si z bílých odrůd dále získali Ryzlink rýnský a Pálava. V kategorii červených odrůd bodovala Frankovka, Dornfelder a Svatovavřinecké. Celkem se do skupiny vyvolených dostalo 29 odrůd révy vinné, dva sekty a 7 vín cuvée. V jakostních kategoriích byly nejvíce ceněny pozdní sběry a výběry z hroznů.

Nejúspěšnějšími vinařskými firmami Salonu vín 2009 jsou Vinselekt Michlovský a.s., Vinné sklepy Valtice a.s. a Patria Kobylí a.s., dále vinařství Tomáš Krist, vinařství Štěpán Maňák a Vinařství Pavlov spol. s r.o.

Cílem soutěže bylo vybrat sto nejlepších moravských a českých vín, které se budou prezentovat v celoročně otevřené degustační expozici ve sklepních prostorách valtického zámku. Expozice nového ročníku 2009 se začne připravovat během února. Veřejnosti bude přístupná od 28. února 2009.

Více o Salonu vín 2009 si můžete přečíst zde.

Související články

Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit