0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ochutnávat víno v restauraci

bile vino
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.

 

Před objednávkou vína

Poté, co vám číšník přinese vinný lístek, vybíráte si víno sami, nebo se ho rovnou můžete zeptat, jaká vína doporučuje. Ptejte se na jejich původ i vlastnosti. Nebojte se říct si o tip i v jiné cenové kategorii, myšlenka na velkou útratu peněz by vám mohla pokazit dobrý pocit z vína. Obecně platí jednoduché pravidlo: k lehčím pokrmům, bílému masu a těstovinám se hodí víno bílé, k těžším pokrmům a k červenému masu se zas pije víno červené. Dopřáváte-li si dezert, doporučujeme víno dezertní nebo šampaňské, které si notuje hlavně s jahodami.

Když přijde číšník

Číšník poté přichází s lahví vína, kterou otevírá před vašimi zraky tak, abyste viděli, že víno nebylo již otevřené a neztrácelo na kvalitě. Nejprve vám ukáže etiketu vína, abyste odsouhlasili, že se jedná opravdu o lahev, kterou jste si objednali. Poté číšník víno otevírá. Přivoní k zátce a kontroluje, zda je víno v pořádku. Poté dá přivonět i vám. Korek musí vonět příjemně vínem.

Je-li vše v pořádku, číšník nalévá vybrané osobě degustační vzorek. Ochutnává většinou ten, kdo víno objednával. Popřípadě se degustace může ujmout osoba, která se ve vínech vyzná či ho doporučila. Kontrolu vína můžete svěřit také společensky nejdůležitějšímu hostu u stolu. Tím může být osoba nejstarší, s nejvyšším postavením, žena mezi muži nebo momentálně nejdůležitější osoba, například oslavenec.

Až víno ochutnáte, stačí pokývnout a říct, že vše je v pořádku, číšník poté dolije sklenice. Automaticky se předpokládá, že s vínem souhlasit budete, vracení již otevřených lahví není obvyklé, ale nebojte se vyjádřit svůj pravý pocit z vína. Víno musí chutnat příjemně. Respektujte však individuální vlastnosti vín. Objednáte-li si například silné červené víno, jen stěží ho můžete reklamovat pro jeho plnou chuť s tím, že byste raději něco lehčího a svěžejšího. Tento výběr probíhá ještě předtím, než objednáte první lahev, a měl by vám s ním pomoci právě číšník či sommeliér podniku.

Na co si dát pozor

Někdy se může přihodit, že vám na stůl přinesou lahev správného typu a značky vína, ale špatného ročníku. Ročníky se od sebe často výrazně liší, nejen vlastnostmi, ale i cenou, proto je nutné si lahev zkontrolovat před jejím otevřením. Nemusíte se bát, že by kontrola byla pro akt otevírání lahve rušivá. Před rozléváním zkontrolujte čistotu skleniček a při rozlévání se podívejte, zda ve víně neplavou kousky korku. Na zdraví!

Připravila Nikita Rybová

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit