Jak ochutnávat víno v restauraci

bile vino
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.

Před objednávkou vína

Poté, co vám číšník přinese vinný lístek, vybíráte si víno sami, nebo se ho rovnou můžete zeptat, jaká vína doporučuje. Ptejte se na jejich původ i vlastnosti. Nebojte se říct si o tip i v jiné cenové kategorii, myšlenka na velkou útratu peněz by vám mohla pokazit dobrý pocit z vína. Obecně platí jednoduché pravidlo: k lehčím pokrmům, bílému masu a těstovinám se hodí víno bílé, k těžším pokrmům a k červenému masu se zas pije víno červené. Dopřáváte-li si dezert, doporučujeme víno dezertní nebo šampaňské, které si notuje hlavně s jahodami.

Když přijde číšník

Číšník poté přichází s lahví vína, kterou otevírá před vašimi zraky tak, abyste viděli, že víno nebylo již otevřené a neztrácelo na kvalitě. Nejprve vám ukáže etiketu vína, abyste odsouhlasili, že se jedná opravdu o lahev, kterou jste si objednali. Poté číšník víno otevírá. Přivoní k zátce a kontroluje, zda je víno v pořádku. Poté dá přivonět i vám. Korek musí vonět příjemně vínem.

Je-li vše v pořádku, číšník nalévá vybrané osobě degustační vzorek. Ochutnává většinou ten, kdo víno objednával. Popřípadě se degustace může ujmout osoba, která se ve vínech vyzná či ho doporučila. Kontrolu vína můžete svěřit také společensky nejdůležitějšímu hostu u stolu. Tím může být osoba nejstarší, s nejvyšším postavením, žena mezi muži nebo momentálně nejdůležitější osoba, například oslavenec.

Až víno ochutnáte, stačí pokývnout a říct, že vše je v pořádku, číšník poté dolije sklenice. Automaticky se předpokládá, že s vínem souhlasit budete, vracení již otevřených lahví není obvyklé, ale nebojte se vyjádřit svůj pravý pocit z vína. Víno musí chutnat příjemně. Respektujte však individuální vlastnosti vín. Objednáte-li si například silné červené víno, jen stěží ho můžete reklamovat pro jeho plnou chuť s tím, že byste raději něco lehčího a svěžejšího. Tento výběr probíhá ještě předtím, než objednáte první lahev, a měl by vám s ním pomoci právě číšník či sommeliér podniku.

Na co si dát pozor

Někdy se může přihodit, že vám na stůl přinesou lahev správného typu a značky vína, ale špatného ročníku. Ročníky se od sebe často výrazně liší, nejen vlastnostmi, ale i cenou, proto je nutné si lahev zkontrolovat před jejím otevřením. Nemusíte se bát, že by kontrola byla pro akt otevírání lahve rušivá. Před rozléváním zkontrolujte čistotu skleniček a při rozlévání se podívejte, zda ve víně neplavou kousky korku. Na zdraví!

Připravila Nikita Rybová

 

 

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled.  ...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit