Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

SaSaZu představuje exkluzivní kolekci knedlíčků dim sum

AD
SaSaZu restaurace
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Milujete slané plněné knedlíčky dim sum? V tom případě vyrazte do SaSaZu, populární čínská specialita je totiž součástí nového menu oblíbené asijské restaurace v pražských Holešovicích. 

 

SaSaZu kuchař Andy TanUnikátní kulinářské umění dim sum vzniklo v Číně před mnoha stovkami let. Podle některých zdrojů byly první knedlíčky dim sum vyrobeny před asi 2500 roky. Vyplývá to z dobové poezie a písní. Dim sum byly původně oblíbenou snídaní u pouličních stánků, v dnešní době si je ale můžete vychutnávat kdykoli a kdekoli. V posledních letech se totiž natolik usídlily v západním světě, že v kulinářských metropolích vznikají speciální dim sum menu, či dokonce zcela specializované restaurace.

Pražská restaurace SaSaZu právě přichází s vlastní vybranou dim sum kolekcí, kterou vytvořil její šéfkuchař Andy Tan. Vycházel z tradice, kterou doplnil o svěží nápady a ingredience, a výsledkem je nezapomenutelný kulinářský zážitek. Přestože jsou knedlíčky dim sum neoddělitelně spojeny s kantonskou kuchyní, nepocházejí z Kantonu. Má se za to, že první byly vyrobeny v severní Číně a během staletí prošly pozoruhodným vývojem. Časem se výrazně proměnily nejen jejich názvy, ale i osoby, co si je dopřávaly.

Původně byly plněné knedlíčky luxusní pochoutkou určenou pro stůl císaře a jeho rodiny, pak si je užívaly zámožné rodiny a nakonec se servírují i v obyčejných čajovnách. A pokud se jde na dim sum, používá se kantonský výraz pro „jdeme na čaj“, protože čaj se podává právě s těmito knedlíčky. Dnes tvoří knedlíčky dim sum pevnou součást čínské kultury, ale oblíbené a ceněné jsou i v řadě dalších asijských zemích. Náplň, těsto i tvar knedlíčků záleží na konkrétních podmínkách regionu, ze kterého vzešly, ale za nejchutnější a nejlepší jsou považovány ty z jižní Číny a Hongkongu. 

Existuje mnoho druhů taštiček či knedlíčků dim sum, které vycházejí ze způsobu jejich přípravy a vaření. V páře připravované knedlíčky jsou známy a servírovány v podobě shui mai, har gow, siew long bun nebo wonton. Dim sum jsou ale také k dispozici v grilované, pečené či smažené variantě.

SaSaZu menu knedlíčky
Foto: SaSaZu – Dim sum Dragon Tale Ox Bao

Shui mai

Jsou v zásadě v horní části otevřené knedlíčky z těsta z pšeničné mouky. Tradiční kantonský shui mai dim sum je plněný vepřovým masem nebo směsí mletého vepřového masa a tmavých hub. Jejich původ sahá do dob dynastie Čching, kdy náplň určovalo roční období. Jaro se neslo v duchu česneku a pažitky, letní sezona pak přinášela skopové a dýni, podzimní náplň představovalo delikátní krabí maso a v zimním měsících byly shui mai plněny směsí mořských plodů. V současnosti jsou nabízeny se širokou škálou náplní včetně jedinečných mušlí sv. Jakuba či krevet.

SaSaZu menu shui mai
Foto: SaSaZu – Dim sum Black Shrimp Har Gow

Har gow

Tento typ dim sum je měřítkem skutečného kuchařského umění. Je velmi náročný na přípravu. Taštičky jsou plněné krevetami a připravované v páře. Těsto, které v sobě kombinuje druhy škrobu musí být průhledné, aby byla vidět náplň, tenké a zároveň pevné, nelepivé. Když si vezmete tyčkami jeden Har gow z košíku, ostatní dim sum musí zachovat tvar, nelepit se a nepotrhat se.

SaSaZu menu har gow
Foto: SaSaZu – Dim sum Xiao Bao Duck

Xiao long bao

Tento druh dim sum je spojován především s městy Šanghaj a Wuxi. Jsou tradičně připravovány v bambusovém napařovacím košíčku, který se nazývá Xialong. Xiao long bao byly tradičně servírované s náplní z vepřového masa a s čistým vývarem. V současné době se ale plní nejrůznějšími druhy masa, mořskými plody nebo zeleninou.

SaSaZu menu xiao long bao
Foto: SaSaZu – Dim sum Shanghai Bao

Siew long bun
Podobně jako Xiao long bao, čili polévkové dim sum knedlíčky, siew long bun jsou tradičně naplněny kořením ochuceným vepřovým masem s želatinou z vývaru, která se rozpustí do plné aromatické ostré chuti masové polévky. Tu si vychutnejte, resp. vypijte poté, co si užijete tyto v páře vařené knedlíčky. Nejlépe si na nich pochutnáte, když odloupnete vrchní části ručně skládaného těsta a pak rozpustíte dim sum plný dalších chutí na jazyku. Šanghajci ale dávají přednost přímé jednorázové chuti a siew long bun si nejlépe vychutnávají jako jednohubku.

Gyoza
Taštičky gyoza, populární v Japonsku, se vyvinuly z podobně vypadajícího čínského jídla známého pod termínem jiaozi. Tyto knedlíčky plněné směsí masa, zeleniny a koření se v rámci kulturní výměny zřejmě dostaly do Japonska, kde si jej kuchaři upravili po svém a dali mu název dle japonského čtení – gyoza.

Wonton
Jsou podobné jako italské ravioli. Náplň je balena v lehkém těstě, které je podobné těstu na italskou pastu. Taštičky se poté vaří a podávají v polévce. Wonton se liší podle regionu. Často se dochucují omáčkou z červeného vinného octa nebo pálivou chilli omáčku servírovanou zejména v Sečuánsku.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč