Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Miso, pho, tom kha, ramen aneb Jak na zdravé a snadné asijské polévky

Miso
ZDROJ: pexels
sdílet:

Byly časy, kdy asijskou polévku představovala instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyto levné polévky sice v obchodech najdeme pořád, ale svou velkou slávu už pár let zažívají i jejich poctivější verze. Lahodné asijské polévky připravené z vývaru, na které chodíme do asijských bister, si našly spoustu fanoušků. Kdo jednou ochutná pho, ramen nebo třeba tom kha kai, touží po tom vařit si je i doma.

Miso

Japonská polévka miso je jednou z nejzdravějších a nejjednodušších asijských polévek. Ne nadarmo se jí jinak také říká „japonský zázrak“. Japonci tuto polévku snídají, obědvají i večeří.

  • Základem je tradiční japonská polévka dashi, která se připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb. Do vývaru se dále přidávají suroviny jako houby, brambory, zelenina, ryby, zkrátka podle sezóny nebo chuti.
  • Nakonec se do polévky přidává pasta miso. Má vysoký obsah vitamínu B, proteinů a připisují se jí protirakovinné účinky.
  • Miso pasta se vedle polévky používá také do omáček, k nakládání zeleniny či masa, nebo jako pomazánka. Polévka miso je se podává v menších miskách.
  • Vyzkoušejte náš jednoduchý a oblíbený recept na miso s řasou wakame.

Tom Kha Kai

Thajská polévka Tom Kha Kai je plná vůní a chutí, a přitom jednoduchá na přípravu. Zkuste si jednu připravit i vy, doma!

  • Základ tvoří kokosové mléko a kuřecí nebo zeleninový vývar.
  • Přidat do ní můžete také kuřecí maso či mořské plody, patří do ní citronová tráva, listy kafírové limety, rybí omáčka, limetka, třtinový cukr a kousek galangalu, což je kořen velmi podobný zázvoru. Má ale ostřejší chuť, pronikavější vůni a je narůžovělý. 
  • Pokud neseženete kořen galangalu, níže najdete jednodušší verzi této thajské polévky s tím, co bez problémů seženete v supermarketu.

Pho

Phở je u nás známá a oblíbená asijská nudlová polévka. Původ má ve Vietnamu, kde má i svůj den: 12. prosince je Den Pho. Základ polévky tvoří dlouho tažený vývar, maso, ploché rýžové nudle Pho – podle nich se polévka jmenuje. Pho se neobejde bez badyánu, skořice, kardamomu, hřebíčku, zázvoru a koriandru. Právě díky těmto ingrediencím je phở chuťově bohatší než třeba polévka ramen.

  • V restauracích můžete najít několik druhů této polévky. Nejznámější je phở bò, jejíž základ tvoří hovězí vývar, hovězí maso a nudle.
  • Dát si můžete i phở gà, tedy kuřecí vývar s kuřecím masem a nudlemi.
  • Pro vegetariány existuje bezmasá verze s názvem phở chay. Narazit můžete ještě na kachní polévku phở vịt.

Ramen

Ramen je původně japonská nudlová polévka založená na silném masovém vývaru (často z vepřových kostí) a pšeničných nudlích ramen. Dalšími základními ingrediencemi jsou vepřové maso, mořské řasy, vejce, houby, sójová omáčka či miso pasta.

  • Existují dva základní typy této polévky: ramen udon s pšeničnými nudlemi a ramen soba s žitnými nebo pohankovými nudlemi.
  • Oproti vietnamské polévce phở je ramen tmavší.
  • Milovníky tofu potěší náš recept na tofu ramen se špenátem.
  • Pokud máte doma krevety, určitě vyzkoušejte krevetový ramen, je to prostě bomba!

Zdroj: Apetit, Britannica

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...