Knedlíčky gyoza neboli potstickers

Knedlíčky gyoza neboli potstickers
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Knedlíčky gyoza neboli potstickers

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2978 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 369 g
Tuky 79 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ladislav Dvořák z TamarindTree vás zasvětí do tajů přípravy báječných asijských knedlíčků krok za krokem!

Takové knedlíčky jsou trochu jako suši. Na přípravu nepotřebujete nic moc extra, ale musíte si dát záležet na každém kousku. Knedlíčky jsou však přesně ten typ jídla, které vás bude bavit připravovat i jíst. A připravovat je můžete společně se svými přáteli.

Asi nejjednodušší na výrobu jsou knedlíčky shu mai – naplnit je a uvařit zvládne úplně každý a jsou i nejrychleji hotové. U knedlíčků z těsta wonton můžete zkusit i jejich smaženou verzi. „Na stole se vám tak pěkně sejdou nejen rozdílné náplně, ale i textury. I s balením si můžete vyhrát – hranaté těsto lze balit do trojúhelníčků nebo do obálek,“ radí Ladislav Dvořák. Jeho knedlíčků se nelze přejíst, a věřte, že jsme se snažili! 
 

TYP PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Dejte si záležet při krájení ingrediencí. Všechny nakrájejte na co nejmenší kousky, a to včetně cibule, jarních cibulek, chilli papriček, zázvoru a koriandru. 

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 460 g
sůl 0.5 ČL
slunečnicový olej
na smažení
NA NÁPLŇ
hovězí maso mleté 400 g
jedlá soda 1 ČL
škrob 1 ČL
sůl
třtinový cukr 1 ČL
sezamový olej 1 PL
víno rýžové 1 PL
pak čoi (čínské zelí) 1 ks
nakrouhané najemno
medvědí česnek (čerstvý) 2 ks
dva stonky divokého česneku, nasekané najemno
jarní cibulka 3 ks
nakrájená najemno
sójová omáčka světlá 2 PL
sójová omáčka tmavá 2 PL
NA OMÁČKU HOISIN
jarní cibulka 1 ks
zázvor (čerstvý) 0.5 cm
chilli paprička 1 ks
sezamový olej 1 PL
pomerančová šťáva
omáčka hoisin 6 PL

Postup

1

Připravte těsto a náplň
Mouku a sůl dejte do mísy, zalijte 270ml vroucí vodou (mouka se musí zapařit) a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte 30 minut odpočinout na pracovní ploše.

Mezitím smíchejte všechny suroviny na náplň.

Těsto rozdělte na dva díly, z každého vytvarujte bochánek, poté udělejte palcem uprostřed díru a vytvarujte z něj donut. Ten pak překrojte napůl a každou polovinu opět napůl. Jednotlivé kousky upravte na 8 stejných válečků. Každý pak nakrájejte na 4 kousky.

 
2

Každý kousek vyválejte na placičku, která bude mít tenké okraje a silný střed - to proto, že na středu se budou knedlíčky opékat. Jednou rukou si přidržujte placičku a druhou vyvalujte.

3

Doprostřed placičky dejte náplň (necelou lžíci) a začněte balit. Těsto jakoby přehněte napůl, ale neslepujte je, jedna strana zůstane hladká, druhou skládejte do malých vlnek a postupně přilepujte k hladké polovině.

4

Na pánev vlijte trochu slunečnicového oleje a rozpalte ji. Když je horká, rozložte na ni knedlíčky (spojem nahoru) a chvíli je smažte, když jsou zespodu opečené dozlatova (nebojte se je hodně opéct), vlijte na pánev vroucí vodu (zhruba 1 cm) a přiklopte pokličkou.

Jakmile se voda vyvaří, zkontrolujte, jestli už jsou knedlíčky hotové - těsto by mělo změknout, lehce zesklovatět a ztmavnout. Případně ještě dolijte vroucí vodu a dál pod pokličkou vařte.

 
5

Připravte omáčku hoisin
Jarní cibulku a zázvor nasekejte nadrobno. Chilli papričku podélně rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno.

Vše dejte do misky a přilijte olej, pomerančovou šťávu (Tu přidávejte do omáčky hoisin postupně; dodá jí svěží ovocnou chuť. Pokud máte pomeranče menší, dejte klidně dva.) a omáčku hoisin.

Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny rozležet.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit