Ladislav Dvořák z TamarindTree vás zasvětí do tajů přípravy báječných asijských plněných knedlíčků gyoza neboli potstickers. Díky receptu krok za krokem je v pohodě zvládnete připravit i ve své kuchyni a bez speciálního vybavení. Naučíte se připravit také skvěle ochucenou omáčkou hoisin.
Suroviny
Postup
Připravte těsto a náplň. Mouku a sůl dejte do mísy, zalijte 270 ml vroucí vodou (mouka se musí zapařit) a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte 30 minut odpočinout na pracovní ploše.
Mezitím smíchejte všechny suroviny na náplň.
Těsto rozdělte na dva díly, z každého vytvarujte bochánek, poté udělejte palcem uprostřed díru a vytvarujte z něj donut. Ten pak překrojte napůl a každou polovinu opět napůl. Jednotlivé kousky upravte na 8 stejných válečků. Každý pak nakrájejte na 4 kousky.
Každý kousek vyválejte na placičku, která bude mít tenké okraje a silný střed – to proto, že na středu se budou knedlíčky opékat. Jednou rukou si přidržujte placičku a druhou vyvalujte.
Doprostřed placičky dejte necelou lžíci náplně a začněte balit. Těsto jakoby přehněte napůl, ale neslepujte je, jedna strana zůstane hladká, druhou skládejte do malých vlnek a postupně přilepujte k hladké polovině.
Na pánev vlijte trochu slunečnicového oleje a rozpalte ji. Když je horká, rozložte na ni knedlíčky spojem nahoru a chvíli je smažte, když jsou zespodu opečené dozlatova (nebojte se je hodně opéct), vlijte na pánev cca 1 cm vroucí vody a přiklopte pokličkou.
Jakmile se voda vyvaří, zkontrolujte, jestli už jsou knedlíčky hotové – těsto by mělo změknout, lehce zesklovatět a ztmavnout. Případně ještě dolijte vroucí vodu a dál pod pokličkou vařte.
Připravte omáčku hoisin. Jarní cibulku a zázvor nasekejte nadrobno. Chilli papričku podélně rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno.
Vše dejte do misky a přilijte olej, pomerančovou šťávu a omáčku hoisin. Pomerančovou šťávu přidávejte do omáčky postupně; dodá jí svěží ovocnou chuť. Pokud máte pomeranče menší, dejte klidně dva.
Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny rozležet.
TYP PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
- Dejte si záležet při krájení ingrediencí. Všechny nakrájejte na co nejmenší kousky, a to včetně cibule, jarních cibulek, chilli papriček, zázvoru a koriandru.